Er zijn nog een aantal klachten waar uw partner last van kan hebben, en waarvan we het belangrijk vindt dat u als partner deze kent. U heeft vast wel gemerkt dat hij/zij soms (ineens) zeer vergeetachtig wordt of moeilijk uit zijn/haar woorden kan komen. Deze vergeetachtigheid wordt veroorzaakt door Brain-fog (Fibro-mist).
Brain-fog (Fibro-mist)
“Fibro-fog” (of Fibro-mist) is een begrip dat in de volksmond gebruikt wordt voor geheugenstoornis bij Fibromyalgie. Dit valt officieel onder de benaming cognitieve disfunctie. De meeste mensen worden van tijd tot tijd wel eens geconfronteerd met een moment waarin ze wat vergeten. Echter, als mensen met Fibromyalgie “vergeetachtig” zijn heeft het iets meer om het lijf. Plotseling zijn ze iets dat ze altijd zo weten op te noemen vergeten, of iets simpels als een specifiek woord en denken gaat gewoon even niet meer. “Fibro-mist” kan zich ook manifesteren als complete verwarring, of grote moeite hebben met de concentratie, desoriëntatie, problemen met multitasken, niets nieuws aan kunnen leren, moeite hebben met het vinden van de juiste woorden, problemen met cijfers, verminderde creativiteit, etc.
Vaak voelt men zich gewoon even niet goed, of zelfs een beetje raar en niet aanwezig. Ze willen bijv. wat vragen en plotseling weten ze niet meer wat ze wilden vragen of ze hebben problemen met het korte termijn geheugen. Dit alles kan natuurlijk zeer confronterend zijn, gevoelens van schaamte oproepen en zeer ergerlijk zijn. Het is nog niet onomstotelijk bewezen wat de oorzaak is van Fibro-mist, maar het is een feit dat er een samenhang is tussen Fibro-mist en pijn of angst. Het is echter zeer belangrijk te begrijpen dat Fibro-mist veroorzaakt of verergerd kan worden door diverse prikkels van buiten, zoals stress, tekort aan bepaalde vitamines (veelal B12), lichamelijke overbelasting, medicatie, oververmoeidheid door slaapproblemen, en zelfs hormonale problemen. Ook kan een teveel aan prikkels (te druk, te veel gedaan) en mentale afleiding door te veel pijn de situatie verergeren.
Flare-up (Intense pijnaanval)
Iedereen die Fibromyalgie heeft en weet wat een “flare-up” is, vreest dit. Eenvoudig uitgelegd is een “Flare-up” een tijdelijke verhoging van het aantal en intensiteit van de symptomen die wij ervaren, tot een zodanig mate dat het soms bijna onmogelijk is normaal te functioneren. Soms beperkt de “flare-up” zicht tot een deel van je lichaam, soms zit deze over je hele lichaam verspreid! Deze kunnen ontstaan door specifieke redenen, zoals temperatuursveranderingen, stress, ziekte of wanneer we over onze grenzen zijn gegaan e.d. maar ook zonder enige vorm van waarschuwing of reden. Een “flare-up” kan wisselen van een aantal uren tot een aantal dagen, het gemiddelde ligt op ongeveer een dag (24uur).
Alhoewel een “flare-up” totaal zonder waarschuwing in alle hevigheid kan toeslaan, zijn er wel degelijk een aantal aanwijsbare oorzaken ervan vast te stellen. Wel moet in gedachten gehouden worden dat geen twee mensen hetzelfde zijn en dat we allemaal andere reacties kunnen hebben op bepaalde omstandigheden.
De (aanwijsbare) redenen voor een Fibromyalgie “flare-up” zijn:
De nr. 1 veroorzaker van Fibromyalgie “flare-ups” is stress. Het is dus van belang een goede manier te vinden om met stress om te gaan, en om te zorgen voor voldoende ontspanning (in de vorm van een hobby, sport, of iets dergelijks).
De 2e voorkomende reden voor een “flare-up” is vaak een verandering in temperatuur en/of weer. Hier hebben veel mensen met Fibromyalgie last van, omdat zij ook uitermate sensitief zijn voor extreme kou of hitte. Een goede tip hiervoor is om altijd kleding in lagen te dragen, zodat je de kleding kunt aanpassen zodat je jezelf zo gemakkelijk mogelijk voelt.
Het is eigenlijk niet meer dan logisch dat reizen vaak een “flare-up” tot gevolg heeft. Door het reizen (vliegen, treinreizen of autoreizen) veranderd vaak ons slaappatroon, is er vaak last van stress (op tijd ergens moeten zijn, of met kinderen reizen), en hebben we vaak te maken met temperatuursveranderingen.
Tenslotte is slaaptekort de laatste grote boosdoener. Mensen met Fibromyalgie hebben normaliter al moeite goed te slapen. Het is wetenschappelijk bewezen dat te weinig slaap gevolgen als depressie, irritatie, maar zelfs ook ernstiger gevolgen als hartkwalen kan veroorzaken. Fysieke en psychische uitputting treedt onvermijdelijk op als iemand te weinig van deze diepe en restauratieve slaap doorloopt, waarbij het duidelijk moge zijn dat een tekort aan restauratieve slaap bij mensen met Fibromyalgie de kans op een “flare-up” aanzienlijk kan verhogen, zeker als dit het geval is op regelmatige basis.