Tijd voor jezelf

↵ Vorig level

Tijd voor jezelf

Het is essentieel om tijd voor jezelf vrij te maken. Het is heel makkelijk om zo gewend te raken om extra hulp te verlenen en je partner te willen helpen met alles dat binnen je vermogen ligt, dat nu juist daarin een gevaar schuilt. De meeste partners hebben ook gewoon een baan, eigen hobby’s en vrienden. Het is echt van groot belang dat je elkaar de ruimte geeft om toch ieders zijn/ haar eigen persoon te blijven.

Het is ook niet de bedoeling dat de partner de persoon met FM alles uit handen gaat nemen. Dit kan ook soms negatief werken voor beiden. Het is een goed stelregel voor iemand die Fibromyalgie heeft om bijvoorbeeld inspanning en ontspanning iedere 15 minuten te verwisselen. Zo kan er toch nog heel wat klusjes in huis worden gedaan, al is het dan niet rap achter elkaar.

Wees je er goed van bewust dat je alleen je partner van dienst kan zijn als je zelf ook geestelijk en lichamelijk gezond ben. Dat houd in dat je zelf ook er op moet letten dat je gezond eet, genoeg beweegt, en voldoende tijd voor jezelf neemt voor dingen die JIJ graag doet. Plan wat leuke dingen voor jezelf waar jij weer energie uit opdoet. Door jezelf gelukkig te houden, kun je ook een veel betere partner zijn. Daar heb je gewoon recht op!

Helaas zijn er ook veel mensen met Fibromyalgie die proberen hun partner een schuldgevoel aan te praten als deze eens alleen iets wil gaan ondernemen. In een goede relatie hoort hier wederzijds begrip voor elkaar te zijn en hoort dit met goed overleg bespreekbaar te zijn. Misschien kan een vriend/vriendin gezellig op visite komen terwijl de partner even lekker gaat sporten of iets leuks gaat doen. Ook kunnen jullie misschien samen op zoek gaan naar nieuwe interesses die jullie kunnen delen.

Let op : wanneer je als partner merkt dat je zelf depressieve klachten krijgt, of boos op je partner word, is het tijd om hulp te vragen. Je kunt dit altijd met je huisarts of maatschappelijk werker bespreken, aangezien er veel manieren zijn om de zorg die jij geeft tijdelijk te verlichten. Er zal dan een beroep moeten worden gedaan op thuiszorg of mantelzorg, zodat jij (al is het tijdelijk) verlicht kan worden en weer energie kan opbouwen.