Tips voor partners(alfabethisch)
Blijf in beweging
Om in beweging te blijven is absoluut noodzakelijk, zeker voor iemand met FM. Bespreek samen met je partner welke vormen van beweging hij/zij nog wel kan en wil doen. Probeer een manier te vinden om samen dingen te doen die beweging vereisen, zoals een blokje om lopen, of een stukje fietsen, wel volgens het tempo en uithoudingsvermogen van je partner uiteraard! (zie Bewegen is Belangrijk)
Brainstorm sessies
Brainstorm met je partner, familie en vrienden over manieren hoe je (met minimale verandering) je dagelijkse routine kan vereenvoudigen. Vraag iemand waar je nauw mee bent verbonden om je te helpen manieren te vinden om negatieve gedachten naar een minimum terug te dringen. Dit zal allemaal helpen in het aanvaarden van jezelf, alsook je ziekte.
Complimenten
Geef complimentjes. Als hij/zij er goed uitziet, betekent het niet dat hij/zij zich ook goed voelt, maar hij/zij heeft wel moeite gedaan er goed uit te zien.
Eet eens makkelijk
Vaak vraagt het eten maken aan het eind van een moeilijke dag het uiterste van iemand met FM. Bied eens aan om eten te gaan halen, zelf te maken, of ergens te gaan eten. Dit zal bijzonder op prijs worden gesteld.
Huishoudelijke taken
Probeer huishoudelijke taken zoveel mogelijk samen (evt. met hulp van de kinderen) te doen, ze hoeven geen sleur te zijn. Neem samen pauzes om het zodoende ook samen leuker te maken. Bijv. 15 minuten werken, 10 minuten rust.
Hulpmiddelen
Het punt wanneer en hoe vaak een persoon met FM hulpmiddelen nodig zou kunnen hebben verschilt van persoon tot persoon. Een hulpmiddel betekent echt niet dat je ineens invalide bent, integendeel.
Door een hulpmiddel te gebruiken kan dit zelfs meer energie opleveren! Ik weet dat ik in het begin heel veel moeite had met het toegeven dat ik wandelstok wel fijn zou zijn, tot ik een hele dag heb moeten steunen op een paraplu, en er een paar dagen later een heb gekocht, wel met tranen in mijn ogen. Nu zie ik het als een hulpmiddel die ik gebruik als ik het nodig heb. Als je een gebroken enkel heb gebruik je toch ook krukken? Niets meer en niets minder. Het IS er voor wanneer ze nodig zijn. Begrijp dat je partner dit zelf moet aangeven, maar houd het wel een bespreekbaar onderwerp.
Knuffel voorzichtig
Het mag u dan onwaarschijnlijk klinken maar vaak doet een gewone knuffel of omarming iemand met FM al flink pijn. Vraag uw partner u duidelijk aan te geven wanneer hij/zij het wel of niet kan verdragen.
Neem niet alles uit handen
Het is ook niet de bedoeling dat de partner de persoon met FM alles uit handen gaat nemen. Dit kan ook soms negatief werken voor beiden. Het is een goede stelregel voor iemand die Fibromyalgie heeft om bijvoorbeeld inspanning en ontspanning iedere 15 minuten te verwisselen. Zo kunnen er toch nog heel wat klusjes in huis worden gedaan, al is het dan niet rap achter elkaar.
Noodhulpset
Maak samen met uw partner zijn/haar eigen “FM noodhulpset” in een doos of krat. Doe hier alle items in die de pijn symptomen kunnen verlichten, zoals warmtepleisters, warmtekompressen, koude kompressen, gels die (spier)pijn verlichten, en evt. pijnmedicatie. Ook kan men hier een leuke film indoen die hij/zij nog wil kijken, of een leuk boek, of een hobby artikel of puzzel? Ook mogen zijn/haar favoriete snoep of chocola natuurlijk niet ontbreken. Op een heftige pijn dag kan dit best een troost effect hebben omdat hij/zij zo ziet dat er toch nog keuzes zijn, en dat er dus nog een aantal factoren zijn waar hij/zij zelf nog invloed op kan uitoefenen om zich toch beter te voelen.
Pijndagboek
Help je partner om een pijndagboek bij te houden. Hierin kan bijv. worden opgeschreven wanneer hij/zij erg veel pijn ondervind, zo mogelijk waardoor het is gekomen (wat was de “trigger”), en hoe lang deze activiteit heeft geduurd. Zodoende kan duidelijk worden welke activiteiten moeten worden overgedragen of met rustpauze moeten worden gedaan.
Plan rustmomenten
Of het nu een dagje uit betreft, of in het bos wandelen, of op visite bij vrienden, help je partner om rustmomenten in te plannen. De energie van iemand met FM is zeer beperkt, en d.m.v. rustmomenten in te plannen, kan hij/zij er meer van genieten.
Respecteer zijn/haar “afleiding”
Mensen met chronische pijn leren op een gegeven moment om afleiding te zoeken in bepaalde dingen, zoals kruiswoordpuzzels, spelletjes, koken of bakken, of iets dergelijks. Respecteer dit, en begrijp dat je partner op dit moment zijn/haar best doet om de pijn te bestrijden door afleiding te zoeken.
Routine is belangrijk
Routine is belangrijk. Zoals bij het bewegen en het slapen gaan. Probeer je partner te helpen te wennen aan een vaste routine v.w.b. het slapen gaan en opstaan. Dit voorkomt dat hij/zij soms gewoon de dag in bed door wilt brengen.
Tijd voor jezelf
Het is essentieel om tijd voor jezelf vrij te maken. Het is heel makkelijk om zo gewend te raken om extra hulp te verlenen en je partner te willen helpen met alles dat binnen je vermogen ligt, dat nu juist daarin een gevaar schuilt. De meeste partners hebben ook gewoon een baan, eigen hobby’s en vrienden. Het is echt van groot belang dat je elkaar de ruimte geeft om toch ieders zijn/ haar eigen persoon te blijven.
Vecht samen tegen schuldgevoel
Soms zal uw partner zich schuldig voelen omdat hij/zij iets niet kan of wanneer jullie bijv. een feestje eerder moesten verlaten als gevolg van zijn/haar pijn. Mocht u dit merken is het noodzaak hierover te praten en aan te geven dat dit echt niet helpt, integendeel. Maar ook de partner zelf kan zich soms schuldig voelen om bijv. alleen naar een verjaardag of functie te gaan waar jullie beiden naar toe zouden gaan. Door te praten kun je elkaar leren dat het in jullie macht zit om de situatie te veranderen, maar het hooguit te leren accepteren, zodat beide een zo normaal mogelijk leven kan leiden.
Helaas zijn er ook veel mensen met Fibromyalgie die proberen hun partner een schuldgevoel aan te praten als deze eens alleen iets wil gaan ondernemen. In een goede relatie hoort hier wederzijds begrip voor elkaar te zijn en hoort dit met goed overleg bespreekbaar te zijn. Misschien kan een vriend/vriendin gezellig op visite komen terwijl de partner even lekker gaat sporten of iets leuks gaat doen. Ook kunnen jullie misschien samen op zoek gaan naar nieuwe interesses die jullie kunnen delen.
Voor de deur afzetten
Zet hem/haar voor de deur af en parkeer daarna zelf de auto i.p.v. dat zij het hele eind van het parkeerterrein af moeten lopen. Houd het tempo van je partner aan als jullie naast elkaar wandelen. Zo zal hij/zij zich niet overbelasten, het langer vol kunnen houden en achteraf er misschien geen pijn aan overhouden.
Vraag op tijd om hulp
Let op : wanneer je als partner merkt dat je zelf depressieve klachten krijgt, of boos op je partner word, is het tijd om hulp te vragen. Je kunt dit altijd met je huisarts of maatschappelijk werker bespreken, aangezien er veel manieren zijn om de zorg die jij geeft tijdelijk te verlichten. Er zal dan een beroep moeten worden gedaan op thuiszorg of mantelzorg, zodat jij (al is het tijdelijk) verlicht kan worden en weer energie kan opbouwen.
Vragenboek
Houd een schrift op een gemakkelijke plaats waar zowel jij als je partner vragen op kan schrijven die ineens door je hoofd schieten. Dit zal het een stuk makkelijker maken bij een volgend doktersbezoek
of lotgenotenbijeenkomst de juiste vragen te stellen.
Waak voor over bescherming
Laat uw partner aangeven wat hij/zij zelf kan en waak ervoor dat hij/zij zich onmondig of hulpbehoevend te laten voelen terwijl u hem/haar alleen wilt beschermen. Omdat de pijn dagelijks van intensiteit kan wisselen, zal het voorkomen dat uw partner op de ene dag wel, en de andere niet bepaalde activiteiten kan doen.
Wees geestelijk en lichamelijk gezond
Wees je er goed van bewust dat je alleen je partner van dienst kan zijn als je zelf ook geestelijk en lichamelijk gezond bent. Dat houd in dat je er zelf ook op moet letten dat je gezond eet, genoeg beweegt en voldoende tijd voor jezelf neemt voor dingen die JIJ graag doet. Plan wat leuke dingen voor jezelf waar jij weer energie uit opdoet. Door jezelf gelukkig te houden, kun je ook een veel betere partner zijn. Daar heb je gewoon recht op!
Zorg goed voor balans in je eigen leven
Heel belangrijk:
- Als je niet zelf op je eigen behoeften, gezondheid en balans in werk-privé leven let, kan het leven met iemand met chronische pijn je neerslachtig maken. Doe wat je kan voor deze persoon, maar houd er ook rekening mee dat het noodzakelijk is dat je (al is het deels) je eigen leven behoud.
- Ga niet al je sport, vriendschappen, hobby’s etc. laten verwateren doordat je partner Fibromyalgie heeft. Vroeg of laat zal dit je gaan tegenstaan en zal jij je partner dit kwalijk beginnen te nemen. Dit kan het einde van jullie relatie betekenen.