Wat kan de partner doen

↵ Vorig level

  • Informatie erover lezen zodat je weet wat Fibromyalgie is en inhoud.
  • Leer de tekenen herkennen. Bij griep zie je dat iemand zich niet goed voelt, bij Fibromyalgie is dat een stuk moeilijker. U kent uw partner immers. Als het iemand is die altijd houd van een praatje, en hij/zij is ineens stil, kan dit een duidelijke teken zijn van pijn. Ook het strak houden van ledematen kan hiervan een teken zijn, alsook een grimas i.p.v. het bekende glimlach. Overleg dan of het tijd is om te gaan.
  • Wees betrokken bij uw partner. Betrokkenheid bij uw partner is heel erg belangrijk. Hierdoor voelt hij/zij dat ze er niet alleen voor staan. Betrokkenheid toont u ook door mee te gaan naar doktersafspraken, vooral als je in gedachte houdt dat mensen met FM vaak last hebben van Fibrofog (vergeetachtigheid).
  • Wees alert op neerslachtigheid of depressiesymptomen, maar houd er rekening mee dat het ook gewoon een “slechte dag” kan zijn. Depressieve gedachten kunnen, net als hun pijnniveau, anders zijn van dag tot dag, en zelfs van uur tot uur.
  • Wees begripvol als niet alles is gedaan (bijv. eten koken, opruimen, strijken)
  • Wees geduldig (alles kost meer tijd, afspraken worden afgezet of verzet, “moodswings” en gedragsveranderingen). Het zal ongetwijfeld wel eens voorkomen dat je partner iets op het laatste moment moet afzeggen. Leer om hier rekening mee te houden, en neem afzeggingen niet persoonlijk. Bespreek rustig met elkaar wat er gedaan moet worden als het wel afgezegd moet worden, en of u evt. alleen gaat.
  • Word niet kwaad als je dingen soms moet herhalen. Mensen met FM hebben vaak last van Fibrofog (vergeetachtigheid) en voelen zich hierdoor al erg genoeg
  • Wees behulpzaam, neem sommige taken over. Doe ook echt wat je toezegt te zullen doen. Je partner rekent dan ook echt op jouw (toegezegde) hulp voor sommige dingen.
  • Waak ervoor om ze te vertellen hoe ze met hun pijn om moeten gaan. Houd er rekening mee dat iedereen hem/haar (goedbedoeld) advies geeft, en hij/zij al vele doctoren heeft gezien die allemaal een andere mening hebben over hoe ze met hun pijn om moeten gaan en wat ze ertegen kunnen doen. In plaats van advies, geef ze een zachte knuffel, of een hand op hun schouder, zodat ze gewoon weten dat je meeleeft, en er voor ze bent.
  • Ga niet mee in zelfmedelijden, focus op wat belangrijk is, zoek overeenkomsten en probeer de verschillen te begrijpen. Stuur het gesprek in een andere, positieve richting.
  • Respecteer fysieke beperkingen. Neem zware taken uit handen indien mogelijk. Bepaal samen met je partner wat hij/zij WEL zelf kan of misschien zelfs WIL doen. Respecteer zijn/haar keus hierin, zelfs als je twijfelt of hij/zij dit wel kan. Misschien blijkt later vanzelf dat dit veranderd moeten worden, maar laat hij/zij dit eerst zelf proberen.
  • Leer luisteren. Vaak heeft een persoon met FM alleen een luisterend oor nodig. Leer om te luisteren naar hoe hij/zij de dag is doorgekomen, en vooral waar hij/zij moeite mee had. Dit zijn goede aanknopingspunten voor gesprekken in de toekomst.
  • Ben voorbereid op “slechte” dagen. Gedragsveranderingen en klachten van depressiviteit zijn veelvoorkomend op deze dagen. As je hier in gedachten al op voorbereid bent, is dit makkelijker te accepteren.