Hoe nu verder ?
U heeft de diagnose Fibromyalgie gehad, en er is u waarschijnlijk ook verteld dat er “geen medicatie is dat echt werkt”, dat er “niets aan te doen is” en dat u “ermee zal moeten leren leven”. Makkelijker gezegd dan gedaan, toch? De doktoren die dit zeggen hebben meestal geen idee hoe het is om iedere dag te leven met chronische pijn en vermoeidheid. Dus….. hoe nu verder?
Pijn- en vermoeidheidsklachten kunnen veel invloed hebben op uw dagelijks functioneren. Veel mensen met chronische pijn stoppen vaak met sport of werk wegens toename in pijn of het feit dat het steeds meer moeite kost. Dit gaat helaas weer ten koste van hun conditie en vaak merken ze dat deze snel achteruit gaat. Pijn heeft vaak niet alleen invloed op uw lichamelijk functioneren, maar ook onze emotioneel.
Om met Fibromyalgie te leren omgaan, moet men een aantal dingen beseffen :
- Probeer te begrijpen dat om te leren omgaan met Fibromyalgie tijd nodig zal hebben, en dat deze tijd voor iedereen anders kan zijn.
- Het een geestelijke en lichamelijke uitputtingsslag kan zijn omdat het een dagelijkse strijd is om de (steeds verschuivende) pijn weer voldoende onder controle te krijgen.
- Je zult moeten leren om naar je lichaam te luisteren, zodat jij je grenzen leert te kennen, te respecteren en te accepteren.
- Het goed zal zijn om hulp te leren vragen, en altijd een Plan B te hebben voor dagen dat het echt niet gaat, zodat taken verdeeld of uitgesteld kunnen worden.
- Je gezin en familie zullen ook te maken krijgen met de gevolgen van jouw pijn en vermoeidheid. Probeer ze uit te leggen wat het inhoud om Fibromyalgie te hebben.
- Je zult moeten aanvaarden dat je lichaam soms niet meer de dingen kan doen die het vroeger met gemak deed.
- Je ten spijten van de pijn, iedere dag in beweging moet blijven om te verhinderen dat de spieren “lui” worden en je daardoor nog meer pijn zult ervaren!
- Een van de meest effectieve manieren van “leren omgaan” met Fibromyalgie is om een (pijn) revalidatietraject te volgen. Vraag je huisarts om meer informatie of kijk onder “wat is pijnrevalidatie”.