Home » Hoofd index » Omgaan met Fibromyalgie » Leren omgaan met Fibromyalgie » Een ander perspectief » Bekijk het eens vanuit een ander perspectief

Bekijk het eens vanuit een ander perspectief

↵ Vorig level

Als je vandaag de ramen had willen wassen, of willen strijken, maar je hebt vreselijk last van je armen of schouders, zal de wereld echt niet vergaan als deze klusjes blijven liggen tot morgen of overmorgen. Het is dan beslist even belangrijker wat rust te nemen dan om je pijnlijke pezen, spieren en/of gewrichten te gaan overbelasten. GUN jezelf dit in overweging te nemen!  JIJ bent de enige die er last van heeft als je nog meer pijn hebt de volgende dag. Vooral voor mensen die altijd druk doende zijn is het een hele gewenning om actieve en minder actieve werkzaamheden op elkaar af te stemmen of bij elkaar aan te laten sluiten. Het is echter wel de moeite waard dit te leren, omdat het je veel pijn, ongemak maar ook onrust kan besparen.

  • Houd balans in het achterwege laten van activiteiten. We zijn geneigd om de leuke dingen te laten en de verplichte dingen te blijven doen. Een goede balans tussen verplichtingen en ontspanning is noodzaak.
  • De thuiszorgwinkels verkopen handige hulpmiddelen voor in de keuken, zoals messen met een dik handvat en speciale doekjes om potten en dergelijke te openen. Maar ook de normale warenhuizen en supermarkten hebben vaak dingen als afwasborstels met dikke grepen.
  • Deel de keuken dusdanig in zodat de loopafstand minimaal is. Houd daarbij rekening met je werkvolgorde.
  • Wissel zittende activiteiten af met staande en lopende activiteiten. Probeer elk activiteit niet langer dan 15 minuten uit te voeren.
  • Vertel duidelijk aan de mensen om je heen hoe je je voelt en bedenk dat dit geen klagen is. We kunnen van de ander niet verwachten dat ze gedachten kunnen lezen en zo kan de ander bepalen wat die voor taken van je kan overnemen.
  • Probeer met je naaste te praten over je gevoelens wanneer jij je goed voelt. Wanneer de pijn hoog is reageren we explosiever wat miscommunicatie kan opleveren.
  • Wees eerlijk over je gevoelens en je pijn. Je spaart je naaste niet door net te doen of er niets aan de hand is, het enige wat dat oplevert is een grotere schok wanneer het verstoppen niet meer gaat en een hoop frustratie.
  • Richt je op de dingen die je wel kan doen en niet op de dingen die je niet meer kan doen. Dit scheelt een hoop frustratie en woede.
  • Plan je dag nooit helemaal vol houdt rekening met tegenvallers.
  • Blijf leuke dingen doen ondanks dat ze pijn opleveren. Naast pijn levert ontspanning ook veel energie op zelfs als we lichamelijk bezig zijn.