Blijf de realiteit onder ogen zien

↵ Vorig level

Blijf de realiteit onder ogen zien

We kennen allemaal de dagen waarin we pijn hebben. Of door omstandigheden het even emotioneel moeilijk hebben, en dan even niet meer zo logisch denken. Onderstaand zijn gedachten over herkenbare situaties die mogelijk hierbij kunnen helpen.

Zie elke uitdaging als een leer proces
“Wat kan deze situatie mij leren?” Elke uitdaging in ons leven leert ons iets, zoals: Sterker worden, leren om beter te communiceren, vertrouwen op je instinct, uit je liefde, leer om te vergeven, en leer om los te laten, om iets nieuws te proberen. Vergeet nooit om de les te erkennen, vooral als dingen tegen vallen.

Met dingen worstelen is een natuurlijk groeiproces
Een deel van het leven en volwassen worden is het ervaren van onverwachte problemen. Werkeloosheid, ziekte, verdriet en zelfs de dood zijn allemaal een deel van het leven. Als je jonger bent en alles gaat nog goed, is deze harde realiteit soms moeilijk voor te stellen.


Het is oké om soms “door het lint” te gaan en huilbuien te hebben
Je hoeft je niet altijd sterk voor te doen, en doen alsof alles goed gaat. Zit er niet over in wat anderen van je denken, huil als het nodig is – het is gezond om je tranen af en toe te laten lopen. Hoe eerder je dat doet, hoe eerder je kunt beginnen met genezen. Iemand die lacht, is niet altijd gelukkig. Soms betekent het dat ze sterk genoeg zijn om hun problemen te aanvaarden. Houd van jezelf en respecteer jezelf.

Niemand heeft succes in alles dat ze ondernemen
Je zult soms falen. Hoe eerder je dit accepteert, hoe eerder je vooruit kan in je leven. Je zult hooit 100% zeker zijn dat iets lukt, maar je kunt altijd 100% zeker zijn dat niets doen, niets oplevert. Of je hebt succes, of je leert een belangrijke les, dus het is een win-win situatie. Draag je vergissingen en fouten niet met je mee. Plavei je pad ermee om door te kunnen gaan. Het enige verschil tussen struikel blokken of plaveien is hoe je ze gebruikt.

Lachen is de beste medicijn tegen stress
Laat jezelf regelmatig gaan en lach jezelf uit. Vind humor in de situatie waarin je jezelf bevindt – OPTIMISME is een magneet voor geluk. Wanneer je positief blijft, komen goede dingen op je pad en trek je goede mensen aan.

 Je bent niet alleen
Iedereen heeft problemen – slapeloosheid door zorgen om een vriend, moeite hebben met doorzetten nadat iemand je hebt laten vallen of teleurgesteld, of verlaten heeft. Angst om te falen en dus niets nieuws durven ondernemen. Niets hiervan betekent dat je niet functioneert  of dat je gek bent. Je bent menselijk en je hebt tijd nodig om jezelf terug te vinden. Je bent niet alleen. Het maakt niet uit hoe je jezelf schaamt en hoe pathetisch je voelt door jouw omstandigheden, want er zijn anderen die precies dezelfde emoties ervaren als jij.

Het leven is kwetsbaar, onverwacht en soms korter dan het lijkt
Misschien is er geen morgen – niet voor iedereen. Let op dat je niet te druk bent met “stenen te verzamelen”. Elk moment is een geschenk. Verkwist je tijd niet met in ongelukkige momenten te blijven hangen. Neem de tijd om te gaan op het pad waar je naar toe wilt gaan. Gebruik je tijd vandaag met wijsheid en dankbaarheid. Het leven is als fietsen, om in balans te blijven moet je blijven bewegen.

“Opgeven” en “Doorgaan” zijn twee heel verschillende dingen
Er komt een tijd in je leven waar je het zat wordt om iedereen en alles na te jagen, alles te willen oplossen en iedereen te behagen. Dit is niet opgeven, en ook niet het einde. Het is een nieuw begin. Het is eindelijk beseffen dat je bepaalde mensen, dingen en drama die ze meebrengen, niet nodig hebt. Het leven heeft veel verschillende aspecten voor ons. Een slecht hoofdstuk is niet noodzakelijk het einde van het boek.

Emotionele afstand nemen van je problemen
Je bent meer waard dan je problemen. Je bent een levend, ademend mens die uitermate meer complex is dan al je individuele problemen bij elkaar. Dat betekent dat je sterker bent dan je problemen. Je hebt de mogelijkheid om ze te veranderen en ze anders te benaderen.

Focus op wat je hebt, en niet op wat je niet hebt
Je bent wie je bent en je hebt wat je hebt, nu! Zo slecht kan dat niet zijn, anders zou je dit niet kunnen leren. Het is belangrijk om één POSITIEVE inspiratie te vinden die je vooruit helpt. Hou dit stevig vast en blijf er op gefocust. Inderdaad, niet elke dag is goed, maar er zal iets goeds zijn in iedere dag. Wij moeten alleen iets beter kijken om het te zien.

Je hebt altijd een keuze
Ongeacht wat er gebeurt, er zijn altijd minstens twee opties. Als je fysiek iets niet kunt veranderen, kan je wel je manier van denken veranderen.

Geluk is niet de afwezigheid van problemen, maar meer de kunst van er mee omgaan
Je hebt de mogelijkheid om je eigen geluk te creëren. Een glimlach is een keuze, niet een wonder. Wees zomaar eens blij, als een kind. Blij zijn om een bepaalde reden heeft het gevaar dat die reden onverwacht van je af genomen kan worden. Geluk is niet altijd volmaaktheid, het is een besluit om voorbij de imperfecties te zien.

Als je negatieve vragen stelt, zul je negatieve antwoorden krijgen
Er zijn geen positieve antwoorden op “Waarom ik?”, “Waarom heb ik niet?”, “Wat als?”, enz. enz.  – Zou je iemand anders die demotiverende vragen laten stellen? Ik denk het niet. Dus, houd er mee op en ruil ze voor vragen die je een positieve kant op sturen. Bijvoorbeeld: “Wat heb ik geleerd van deze ervaring?”, “Waar heb ik controle over?”, “Wat kan ik nu doen om door te gaan?”

Je zit niet gevangen, je moet alleen een aantal dingen opnieuw leren
Wij hebben allemaal twijfels die ons een gevoel geven in een val te zitten. Als je twijfelt aan je eigen kracht in het besluit om het roer om te gooien en een nieuw hoofdstuk in te slaan, bedenk dan; als een vogel lang genoeg gevangen zit in de kooi, gaat ze twijfelen aan haar vliegkracht. Jij hebt je vleugels nog, maar je spieren zijn zwak. Oefen ze en strek ze voorzichtig. Geef jezelf de tijd. Voor je het weet kun je weer vliegen!

Neem afstand van negatieve mensen
Iedere keer dat je iets negatief uit je leven verwijderd maak je ruimte voor iets positiefs. Het leven is te kort om je leeg te laten zuigen door negatieve mensen, en je geluk af te laten nemen. Laat los want ze vernietigen je zelfvertrouwen en waardigheid. Omring je met mensen die je opbouwen.

Het leven is niet makkelijk
Als je die verwachting hebt kom je bedrogen uit. Ergens in slagen kost inzet. Dus begin met ’s morgens verder te rennen dan de dag ervoor en vecht harder dan ooit. Weeg je inzet af tegen je doelstelling. Het zal niet makkelijk zijn, maar uiteindelijk zal dit het wel waard zijn.

Laat anderen geen beslissingen voor jou maken
Zorg altijd dat jijzelf de beslissing maakt voor jezelf. Soms moet je het van je af zetten, je hebt drama niet nodig om anderen te behagen. Overtuig JEZELF dat je beter bent dan anderen je doen denken.

Je hebt nog steeds veel om dankbaar voor te zijn. Hoewel de wereld vol lijden en ellende is, is het ook vol moedige mensen die het overwinnen. Soms moet je vergeten wat over en gedaan is en waarderen wat er nog is, en vooruit kijken naar de toekomst. Henry David Thoreau heeft ooit gezegd: “Rijkdom is de kracht om het leven volop te ervaren”. Zelfs als er moeilijke tijden zijn, is het belangrijk om dingen in perspectief te houden. Gisterenavond ben je niet met honger gaan slapen. Je hoefde niet buiten te slapen. Je had een keuze van wat je vandaag wilde dragen. Je hebt je niet lichamelijk hoeven inspannen. Je hebt geen angst gehad. Er was genoeg drinkwater. Je hebt toegang tot medische zorg. Je hebt toegang tot Internet. Je kunt lezen. Sommige zouden zeggen dat je ongelooflijk rijk bent. Dus wees dankbaar voor alles wat je hebt. Je kunt in het donker zitten, of je kunt je innerlijke licht vinden en kracht ontdekken in jezelf waarvan je niet wist dat je die had. Je kunt een crisis bekijken als een mogelijkheid om iets nieuws te leren, en de opschudding in de buitenwereld zien als een duidelijke gelegenheid om je innerlijke wereld te doen ontwaken.

Zelfs wanneer het moeilijk is om te bewegen, neem kleine stapjes vooruit
Vooral wanneer het moeilijk gaat, is het belangrijk om jezelf vooruit te blijven duwen. Momentum is essentieel. Houdt je momentum positief – zelfs al ben je zo langzaam als een slak – je zult uiteindelijk de finish halen. Dus vier zelfs de kleinste stap die je neemt vandaag. Want elke stap leidt je verder weg van waar je gisteren was en dichter bij morgen. Als wij dromen van een beter leven, zullen wij onze bestemming bereiken door het nemen van veel kleine stapjes naar ons doel, één voor één.

Er zullen altijd mensen zijn die je niet mogen
Je kunt niet alles zijn voor iedereen. Ongeacht wat je doet, er zal altijd iemand zijn die anders denkt. Dus vertrouw op wat je hart je ingeeft. Wat anderen van je denken of zeggen is niet zo belangrijk. Het is belangrijk wat je van jezelf vindt.

Het is belangrijk om fouten te maken
Wij maken allemaal fouten. Wij laten mensen hun voordeel met ons doen, en wij gaan akkoord met minder dan wij verdienen. Maar denk eens na – wij leren van verkeerde keuzes, en hoewel sommige dingen niet teruggedraaid kunnen worden, en er geen spijt is voor wat ons is aangedaan, wij leren er wel van.  Wij hebben nu de macht om onze toekomst te vormen. Onthoud, falen is niet vallen; falen is wanneer je kiest om erbij te blijven liggen in plaats van op te staan. STA OP!! Goede dingen vallen soms uiteen zodat iets beters samen kan komen.

Je kunt niet alles beheersen dat je overkomt – maar je kunt wel bepalen hoe je er mee omgaat
Het leven heeft positieve en negatieve kanten, en je geluk wordt voor een groot deel bepaald door hoe je op dingen focust. Bijv.: Ben je verkouden? Dat is maar tijdelijk en niet levensbedreigend. Heb je verloren bij voetbal? In ieder geval heb je een leuke sportieve middag gehad samen met vrienden. Zijn beleggingen in waarde gezakt? Uiteindelijk zullen ze weer stijgen. En trouwens, het is alleen maar goed dat je de mogelijkheid hebt om te sparen, terwijl veel mensen de eindjes aan elkaar moet knopen. Je snapt het wel.

Beter gekwetst door de waarheid dan getroost door een leugen
Zie de dingen zoals ze zijn in plaats van hoe je had gehoopt of verwacht had hoe ze zouden zijn. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden.

Alles in het leven heeft twee kanten
Er is een reden waarom wij genot niet verwachten zonder pijn; vreugde zonder verdriet; zekerheid zonder angst; kalmte zonder rusteloosheid; hoop zonder wanhoop. Een  pijnloos, moeiteloos leven bestaan niet.

Laat anderen binnen als je in een donkere plek bent
Mocht je depressief worden, zoek je echte vrienden op om mee te praten. Zij zullen jou er niet altijd uit kunnen trekken, maar het licht dat naar binnen stroomt, als je ze binnen laat, zal je laten zien waar de uitgang is.

Je zorgen maken is letterlijk een verspilling van energie
Je zorgen maken over morgen zal de problemen niet oplossen, maar wel vandaag je energie opzuigen.

Het einde is een nieuw begin
Zeg tegen jezelf: Geacht Verleden, dank voor de levenslessen! Lieve Toekomst, Ik ben er klaar voor!! Omdat een geweldig begin meestal komt op het punt dat je dacht dat het einde van alles was te hebben bereikt. Probeer om gedachte van vertwijfeling en zelfschuld zo snel mogelijk te herkennen. Wij praten de hele dag tegen onszelf. Als je overal pijn hebt en niemand begrijpt dat je rust nodig hebt, heb je tijd en oefening nodig om een punt achter de negativiteit te zetten. Leer om net zo liefdevol en zorgzaam voor jezelf te zijn zoals je voor een ander zou zijn. Jij hebt je Fibromyalgie niet veroorzaakt, dus geef jezelf niet de schuld. Je moet gekoesterd worden. Dat heb je verdiend, vooral van jezelf.

Niet krijgen wat je wilt hebben kan een zegen zijn
Dit kan soms onverwacht geluk zijn, want het dwingt je om te relativeren. Het kan een opening zijn voor nieuwe mogelijkheden en informatie die je anders over het hoofd had gezien.

Je kunt beter zonder bepaalde mensen zijn. Jammer genoeg zijn er ook mensen die er alleen maar voor je zijn als je iets te bieden hebt. Als je deze  mensen niet meer van dienst kunt zijn, laten ze je vallen. Het goede nieuws is, als je volhoudt, zul je ze op den duur uitwieden en een aantal goede vrienden overhouden waar je altijd op kunt rekenen.

Neem een moment om over al deze geweldige mogelijkheden in jezelf na te denken en dankbaar te zijn voor alle goeds in je leven.

Lees meer