Home » Hoofd index » Omgaan met Fibromyalgie » Leren omgaan met Fibromyalgie » Een ander perspectief » Geef Fibromyalgie niet overal de schuld van

Geef Fibromyalgie niet overal de schuld van

↵ Vorig level

Geef Fibromyalgie niet overal de schuld van 

Bijna dagelijks hoor ik in onze lotgenotengroep (Fibromyalgie Samen Positief benaderen) op Facebook dat mensen schrijven dat ze ergens last van hebben, en dan vragen of het ook bij Fibromyalgie hoort. Omdat we een grote groep mensen hebben, zijn er dan ook steevast mensen die bevestigen dat zij er ook last van hebben, maar ook altijd mensen die glashard beweren dat het door de Fibromyalgie komt, terwijl het er vaak eigenlijk niets mee te maken heeft. Ik wil hierbij proberen uitleggen waarom het zo belangrijk is dat wij ervoor moeten waken om niet alle klachten aan Fibromyalgie te wijten.

Veel mensen met Fibromyalgie hebben tevens andere (neven-)aandoeningen. Vaak zijn het aandoeningen waarbij de symptomen overlappen met die van Fibromyalgie. Een paar voorbeelden : een afwisselend warm en koud gevoel KAN komen van Fibromyalgie, maar ook van koorts als waarschuwing dat je lichaam vecht tegen een virus of bacterie. Kortdurende vergeetachtigheid (bij Fibromyalgie Fibro-fog genaamd) kan komen van Fibromyalgie, maar kan ook een teken zijn van een vorm van ouderdom en/of dementie. Pijn op de borst KAN het syndroom van Tietze, of Costochondritis zijn, beide zijn aandoeningen die soms voorkomen bij mensen met Fibromyalgie, maar het kan ook duiden op een hartaanval of een aneurisme.

Veel symptomen die bij Fibromyalgie KUNNEN horen, zijn ook symptomen van andere ziektes en/of aandoeningen. Het is daarom van het grootste belang om dit goed te laten uitzoeken. Dat is waarom het goed is om, tenzij dat het ernstige klachten zoals bijvoorbeeld pijn op de borst betreft, hier voor een week alles over bij te houden. Houd daarin bij:

  • hoe vaak je het ervaart (pijn / ongemak)
  • als het pijn betreft, wat voor pijn is het (zeurend, stekend, krampend, brandend, kloppend)
  • waar je het voelt (armen, buik, hele lijf)

Je kunt hier ook onze checklist voor gebruiken. Probeer ook of bijvoorbeeld warmte of koude kompressen hierbij kunnen helpen.

Neem deze notities mee als je naar je behandelende arts gaat en mijn advies zou tevens zijn om tijdens dit soort gesprekken iemand mee te nemen. Reden hiervoor is omdat je zelf op die dat last kan hebben van Fibro-fog, en daardoor dingen vergeet te zeggen, of vergeet wat er is gezegd. Hier kan iemand die met je meegaat je weer bij helpen.

Probeer negatieve gedachten te vermijden. Je kunt ervan bewust zijn dat je pijn hebt, maar laat de pijn niet overheersen. Zoek afleiding. Je mag dan geen andere keuze hebben om met Fibromyalgie te moeten leven, maar het is wel jouw keuze of je Fibromyalgie je leven laat beheersen of bepalen. Je HEBT Fibromyalgie, je BENT het niet!