Fibromyalgie en zwangerschap

↵ Vorig level

Fibromyalgie en zwangerschap

Vruchtbaarheid en stress
Vruchtbaarheid is iets dat geen enkele verband heeft met Fibromyalgie, het maakt een vrouw niet minder vruchtbaar. Het verhoogt ook niet de kans op een premature bevalling of een miskraam. Fibromyalgie tast je op geen enkele wijze je vrouwelijke organen aan. Er is als je Fibromyalgie hebt, geen enkele medisch aantoonbare reden waarom je met Fibromyalgie minder kansen zou hebben om in verwachting te raken en/of een gezond kind baren als dames die geen Fibromyalgie hebben. Wat wel een dringend advies is, is om pas een zwangerschap te overwegen als u zo min mogelijk stress heeft. Stress speelt ook een belangrijke rol bij Fibromyalgie en iedereen weet tegenwoordig wel dat stress slecht is voor ons lichaam en geest. Dus als je geldzorgen, spanningen in een relatie of in het werksfeer hebt, is het waarschijnlijk niet de ideale tijd om zwanger te worden.

Hoe beïnvloedt Fibromyalgie de zwangerschap?
Helaas zijn er niet erg veel studies over Fibromyalgie bij zwangere vrouwen, en sommige van deze studies hebben dan ook totaal verschillende uitkomsten. Maar laten we eerlijk zijn, elke bevalling ervaart iedereen toch ook anders? Dus het kan ons niet verbazen dat een Amerikaanse studie door Karen Schaefer, Ph.D., assistent professor in verpleegkunde bij Temple University, rapporteert dat vrouwen met Fibromyalgie meer pijn hadden tijdens de zwangerschap dan vrouwen zonder Fibromyalgie. Ook bleken andere Fibromyalgie symptomen slechter te worden.

De andere kant van de medaille is tweeledig. Aan de ene kant is er een onderzoek van Dr. Daniel Clauw, een professor in anesthesiologie, reumatologie en psychiatrie aan de Universiteit van Michigan, die aangeeft dat oxytocine, die tijdens zwangerschap wordt vrijgegeven, bij bevalling en borstvoeding een rol kan spelen bij het verlichten van Fibromyalgie pijn. Hij zegt: “Het is in ieder geval theoretisch mogelijk dat sommige hormonale veranderingen die zich tijdens de zwangerschap voordoen, pijn verlichten.”

Verder zijn er honderden reacties van lotgenoten die aangaven dat zij (veel) minder pijn hebben ervaart tijdens hun zwangerschap. De reacties van vrouwen met Fibromyalgie die meer pijn hebben ervaren waren hierbij ver in de minderheid.

Een bekende Amerikaanse arts Mark J. Pellegrino heeft het boek “The Fibromyalgia survivor” geschreven. Hij baseert zijn visie op wat hij tegenkomt in zijn praktijk. Volgens dr. Pellegrino hoeven vrouwen met Fibromyalgie absoluut niet af te zien van kinderen, mits ze voldoende en op tijd rust nemen, er een gezonde leefstijl op na houden met voldoende beweging en, in overleg met de arts, het medicijngebruik terugbrengen of zelfs stoppen. Deze adviezen worden zelfs nu nog gehandhaafd. Er is dus, medisch gezien, geen enkele reden om te geloven dat Fibromyalgie enigszins een reden kan zijn om een zwangerschap te vermijden. Fibromyalgie hoort niet tot de chronische aandoeningen zoals diabetes, een zwangerschap extra riskant kunnen maken. Bekkeninstabiliteit wordt ook niet in verband gebracht met Fibromyalgie.

Het is gebleken dat vooral in de tweede trimester de meeste vrouwen met Fibromyalgie verminderde pijn en verhoogde energie rapporteren. Je lichaam begint dan te wennen aan de nieuwe situatie en ook worden extra hormonen vrijgegeven die de uitbreiding van de vezels van spieren en ligamenten aanmoedigen. Het hormoon Relaxin (dat in hoge dosis wordt vrijgegeven tijdens de 2de trimester) maakt het mogelijk om de bekkengordel uit te breiden en deze ontspanning van de ligamenten resulteert vaak in een welkome pijnverlichting van Fibromyalgie symptomen. In de derde trimester hebben alle vrouwen, niet alleen die met Fibromyalgie, verhoogd lichamelijk ongemak, inclusief mogelijke rugpijn, moeite met slapen en toenemende vermoeidheid. Dit kan worden toegeschreven aan verhoogde druk op de lage rug, (vaak een problematisch gebied is voor mensen met Fibromyalgie).

Welke behandelingen worden aanbevolen voor Fibromyalgie tijdens de zwangerschap?
De veiligste behandelingen voor Fibromyalgie als je zwanger bent zijn massages (mits zacht en niet agressief), meditatie, oefening, yoga, tai chi en rust. Oefening is ook belangrijk, maar het moet afgestemd zijn op individueel vermogen en uithoudingsvermogen. Je kunt ook gebruik maken van zachte stretchoefeningen en oefeningen aanbevolen door uw arts of verloskundige. Oefening is gekoppeld aan positieve stemming. Het verhoogt de niveaus in je lichaam van serotonine, een neurotransmitter waarvan sommige wetenschappers beweren dat gerelateerd aan Fibromyalgie. Als je veel last heeft van vermoeidheid en pijn, verdient het aanbeveling om 20 tot 30 minuten te rusten, minstens 2 of 3 keer per dag. Om de pijn op specifieke pijnpunten te verlichten, kun je proberen om 1 of 2 keer per dag een warme (niet hete) douche of bad te nemen. Wat het onderwerp van de temperatuur betreft tijdens je zwangerschap – gebruik niet al te warm water in bad – omdat zeer warm water de foetale ontwikkeling kan schaden. Ook helpen warmte kompressen soms om pijn te verlichten op specifieke punten. Het gebruik van een bubbelbad/whirlpool wordt niet aanbevolen als je zwanger bent. Oefeningen in een verwarmd zwembad of hydrotherapie zwembad kan verlichting geven. Let er echter op dat de watertemperatuur niet te heet is. In een zwembad zijn watertemperaturen van 28C (83F) tot 31C (88F) het meestal comfortabel voor oefening. Bespreek dit eerst met jouw verloskundige of arts.

Zijn medicijnen gevaarlijk voor zwangerschap?
Zeer weinig medicijnen zijn goedgekeurd voor gebruik tijdens de zwangerschap, ongeacht de conditie die ze zouden moeten behandelen. Sommige drugs zijn doelbewust niet getest bij zwangere vrouwen, en is er weinig bekend over hun effecten op zwangerschap. De meeste artsen bevelen aan te stoppen met zoveel mogelijk medicatie als een patiënt zwanger is. Dit geldt zeker ook voor Fibromyalgie. Betekent dit dat een vrouw al haar medicatie moet stoppen? Niet noodzakelijk. Wat het betekent is dat ze met haar arts de verschillende voordelen en risico’s moet bespreken om het medicijn te stoppen of door te gaan.

Hoe beïnvloedt Fibromyalgie de bevalling?
Studies hebben aangetoond dat Fibromyalgie niet resulteert in premature geboortes of meer keizersneden. Dit geeft aan dat vrouwen met Fibromyalgie uiteindelijk tijdens een bevalling net zoveel als andere vrouwen tolereren. Het is moeilijk om precies vast te stellen hoeveel Fibromyalgie de pijn van bevalling beïnvloedt omdat dit door iedereen anders kan worden ervaren en mensen verschillende pijndrempels kunnen hebben. Sommige vrouwen ervaren een gemakkelijke bevalling, terwijl anderen aangeven dat het niet te doen is vanwege de pijn en een ruggenprik nemen. Als je een ​​vermindering van Fibromyalgie symptomen ervaart terwijl je zwanger bent, bestaat de kans wel dat de pijn na de bevalling weer heftiger (eigenlijk zoals voor de bevalling) zal worden. Houd hier rekening mee en zorg indien mogelijk voor extra (familie) hulp de eerste weken, en probeer vooruit te plannen, zodat jij je kunt concentreren op de baby en andere mensen kunnen helpen met koken en schoonmaken en huishoudelijke banen en je kunt zoveel mogelijk rust krijgen.

Tips van onze eigen (zwangere) lotgenoten :

  • Ga fietsen! Ik heb ook wel eens flinke last onderin en fiets het er vaak uit. Zoek een fysio die verstand heeft van Fibromyalgie en zwanger zijn en vraag hem/haar om tips maar blijf vooral bewegen! Fijne zwangerschap en hoop dat je t allemaal trekt. Oh misschien handig om je ook door te geven dat je Fibromyalgie hebt.
  • Ga naar een prenatal o.i.d. en zoek een goede buikband (steunband geen sierband). Vraag of je mag passen want wat voor de een wel fijn is voor de ander een last. Verder warm bad doet wonderen en veel afwisselen van houding en zitten staan lopen enz. Kanttekening : even overleg met verloskundige hierover.
  • Door te blijven bewegen zoals lopen en fietsen blijf je in beweging en gaat het beter. Ook ga ik elke week zwemmen! Dat is echt heerlijk! Soms even langs bij de fysio om de extra pijn in mijn rug weg te laten masseren/ kraken. Heel veel succes en het is niet altijd pretje maar als je weer een echo krijgt weet je waar je het voor doet en waarom je soms extra pijn moet verdragen!