Waarschuwing voor aanstaande moeders
Wij waarschuwen vaak dat gewone kruiden soms ook gevaarlijk kunnen zijn om diverse redenen, zoals wisselwerking met medicatie, ongeschiktheid voor bepaalde doelgroepen etc. Hierbij even specifiek een waarschuwing voor de aanstaande mamma’s. Vaak zijn onschuldige middelen en kruiden prima, maar toch ongeschikt, of zelfs gevaarlijk voor gebruik tijdens de zwangerschap. Diverse keukenkruiden bevatten relatief veel mogelijk schadelijke stoffen. Deze kruiden kun je het beste niet of in zeer beperkte mate nemen. Ook producten die hiervan afgeleid zijn, zoals bepaalde theesoorten of sausen en pesto kun je beter met mate eten of drinken.
Bij deze even een opsomming :
Aloë (echte) Bevat anthrachinonen en moet om die reden volledig worden vermeden tijdens zwangerschap.
Anijs Kan baarmoederstimulerend werken in hoge dosissen. Vermijden tijdens zwangerschap
Basilicum Wees voorzichtig met het gebruik van Basilicum tijdens de zwangerschap omdat het werkt als een menstruatie- en weeën opwekker.
Calendula (Goudsbloem). Hiervan wordt beweerd dat wanneer het in relatief hoge dosis en oraal wordt ingenomen, het de symptomen van Fibromyalgie kan verminderen en onderdrukken. Niet bij zwangerschap en borstvoeding, verdenking miskraam te kunnen veroorzaken.
Bijwerkingen :
- slaperigheid en sufheid hetgeen kan verergeren bij cederende medicatie.
- niet bij leveraandoeningen en epilepsie gebruiken.
Cayennepeper Kan een branderig gevoel in de slokdarm veroorzaken en heeft als etherische olie een baarmoederstimulerende werking. Kan beter worden vermeden tijdens borstvoeding.
Duizendblad De vluchtige olie en grote doses van verse preparaten wordt sterk ontraden tijdens de zwangerschap. Overmatig gebruik van de bladeren van duizendblad kan de huid gevoelig maken.
Duivelsklauw In de wortels van duivelsklauw zitten verschillende stoffen die ontstekingsremmend, pijnstillend en vocht afdrijvend zijn. Duivelsklauw wordt vooral gebruikt om pijn te verlichten bij jicht, artrose, lage rugpijn en als ontstekingsremmer bij reumatische aandoeningen. De bitterstoffen stimuleren de spijsvertering. Wil dit kruid effectief zijn dan moet de dagelijkse dosis tenminste 50 mg van de werkzame stof harpagoside bevatten, zo bleek uit onderzoek. Let op : Duivelsklauw verlaagt de glucose spiegel en is dus niet aan te raden voor diabetici.
Overige contra indicaties voor Duivelsklauw:
- Bij gewrichtspijn die vergezeld gaat met zwelling van de gewrichten, roodheid of koorts, dient altijd eerst een arts geraadpleegd te worden.
- Uit voorzorg wordt het gebruik van dit geneesmiddel afgeraden aan patiënten met een ulcus pepticum (maagzweer) of ulcus duodeni (darmzweer).
- Patiënten met hart- en vaataandoeningen dienen voor gebruik altijd eerst een arts te raadplegen.
- Bij zwangerschap en borst voeding
Mogelijke bijwerkingen:
- Gastrolintestinale aandoeningen: diarree, misselijkheid en buikpijn.
- Aandoeningen van het Centrale Zenuwstelsel: hoofdpijn en duizeligheid.
- Huidaandoeningen: allergische huidreacties.
Gember Tijdens zwangerschap of borstvoeding alleen in overleg arts
Hennep Gebruik van hennep tijdens de zwangerschap wordt sterk afgeraden.
Kamille Kamille is veilig, maar sommige mensen worden misselijk van grote dosissen en sterke thee. Vermijd grote dosissen tijdens de zwangerschap. Sommige mensen ervaren een allergische reactie bij aanraking met kamille.
Knoflook Bevat prikkelende zwavelverbindingen en hoge dosissen moeten daarom worden vermeden, ook in de vorm van knoflookolie of -supplementen, zowel tijdens de zwangerschap als tijdens borstvoeding.
Nootmuskaat Kan de prostaglandinesynthese (en vandaar bijv. de bloedstolling) beïnvloeden. De etherische olie bevat hallucinogenen die ook een invloed kunnen hebben op de foetus. Vermijd het kruid dus vooral de laatste weken van de zwangerschap.
Pepermuntolie (Tempocol). Tempocol mag niet worden gebruikt tijdens de zwangerschap en bij vrouwen die zwanger kunnen worden en geen anticonceptie gebruiken. Borstvoeding: Het is niet bekend of bestanddelen van pepermunt in de moedermelk worden uitgescheiden. Omdat er niet voldoende gegevens beschikbaar zijn mag u de Tempocol-capsules niet gebruiken wanneer u borstvoeding geeft. Het is niet bekend of pepermuntolie de vruchtbaarheid beïnvloedt.
Rozemarijn Rozemarijn kan migraine verhevigen wanneer u het tijdens een aanval neemt. Neem het alleen preventief. Bij hoge bloeddruk alleen in overleg met arts en in lage hoeveelheden gebruiken. Bij aanleg tot epilepsie en in de eerste maanden van de zwangerschap is ook voorzichtigheid met innemen geboden, ook bij verdampen, kompressen, etc.
Salie Niet gebruiken tijdens zwangerschap of bij epilepsie. Gebruik ook geen salie tijdens borstvoeding, omdat de melk er droger van wordt.
St. Janskruid (extract) Bij gelijktijdig gebruik van St. Janskruid extract en de orale anticonceptiepil, kan er sprake zijn van een verminderde bescherming tegen zwangerschap.
Tijm Vermijd grote hoeveelheden tijdens de zwangerschap. Normale hoeveelheden in het eten kunnen geen kwaad. Wilde tijm kan de menstruatie opwekken en mag niet tijdens de zwangerschap worden gebruikt.
Venkel In hoge doseringen hebben de zaden een baarmoederstimulerende werking t.g.v. de etherische olie.
Kruidenthee is toch gezond? Ook hier is voorzichtigheid geboden tijdens een zwangerschap en wordt het afgeraden om veel cafeïne te drinken. Dit is omdat het de kans op een miskraam of vroeggeboorte zou kunnen verhogen. In thee, dus ook in kruidenthee, zit theïne. Dit is ook cafeïne, maar minder sterk. De hoeveelheid theïne verschilt per theesoort. In sommige soorten kruidenthee is dit meer dan bij andere theesoorten. Drink geen, of alleen in zeer beperkte mate, anijs, venkel- en kaneelthee. Beperk het drinken van kruidenthee gemaakt van kamille, limoengras, zoethout, framboos, rozemarijn, salie en brandnetel. Houd wanneer je zwanger bent rekening met het soort en de hoeveelheid thee die je drinkt. Met name venkelthee en anijsthee worden nogal eens aan zwangere vrouwen geadviseerd om bijvoorbeeld de productie van moedermelk te bevorderen. Dit is nooit wetenschappelijk onderbouwd of bewezen !
Algemeen :
Kruiden die kunnen worden ondergebracht in één van volgende groepen, worden in elk geval ontraden:
- Sterk laxerende, antrachinonen bevattende kruiden: Deze kruiden hebben niet alleen een prikkelende werking op de gladde spieren van de darmwand, maar kunnen ook de baarmoederspieren prikkelen.
- Bittere kruiden: Heel wat bitterstoffen hebben eveneens een prikkelende werking op de gladde spiercellen van de baarmoeder.
- Alkaloïdenbevattende kruiden: Ook deze kruiden kunnen prikkelend inwerken op de uterus (baarmoeder).
- Kruiden, rijk aan bepaalde etherische oliën: Behalve het feit dat een aantal etherische oliën neurotoxisch kunnen zijn (giftig voor het zenuwstelsel), zijn er andere die een invloed hebben op (de doorbloeding van) de placenta of prikkelend inwerken op de baarmoeder.
- (Andere) kruiden met een emmenagoge werking: Naast de kruiden uit de hierboven genoemde groepen dienen ook alle andere kruiden te worden vermeden die een emmenagoge werking kunnen hebben, d.w.z. die de menstruatie kunnen laten doorbreken. Dat elk kruid met een potentieel abortieve werking absoluut verboden is mag wel duidelijk zijn.
- Kruiden met een phyto-oestrogene werking: Dit zijn kruiden die een werking die lijkt op die van oestrogenen. Hierdoor kan de hormoonbalans verstoord worden, wat een invloed kan hebben op het verloop van de zwangerschap zelf, maar eveneens op de ontwikkeling van de in- en uitwendige geslachtsorganen van de foetus, of op diens latere vruchtbaarheid.