Fibromyalgie en Relaties

↵ Vorig level

Fibromyalgie en Relaties

Dit is (over het algemeen) een “moeilijk” bespreekbaar onderwerp. Ik heb geregeld gesprekken met lotgenoten waar de partner (man of vrouw) het niet meer kan of wil opbrengen om met iemand met Fibromyalgie te leven en de relatie verbreekt. De veelgehoorde reactie hierop is : “dan is hij/zij je ook niet waard” en dat is natuurlijk ook een logische reactie. Maar ik wil het vandaag eens van een andere kant benaderen en toelichten.

Ik heb in 2013 een uitgebreid onderzoek gedaan onder partners van mensen met Fibromyalgie en de uitkomst was zeer verrassend. Deze staat overigens ook op onze website. Zo werden de onderwerpen waarvan de Fibromyalgie patiënten dachten dat die een probleem zouden zijn voor de partner, door de partners juist benoemd als het minst belangrijk. Wat wij hieruit leren is dat wij niet voor onze partners kunnen denken en echt niet weten hoe zij het beleven. Wat heel belangrijk hierin is, is dat zowel de persoon met Fibromyalgie, als zijn/haar partner, gezin en familie beseffen dat Fibromyalgie een aandoening is die je niet alleen hebt, het beïnvloed het hele gezin.

Veel van ons worden in het begin onzeker over Fibromyalgie. In hoeverre zal het je leven in de toekomst beïnvloeden?  Wat kan je straks nog wel en wat niet meer. Door Fibromyalgie komt seksualiteit vaak op een laag pitje te staan, hetgeen ook weer ontevredenheid bij de partner, maar ook meer onzekerheid, twijfel en angst bij degene met Fibromyalgie veroorzaakt.  Hierdoor voelen we ons vaak minderwaardig en/of minder waard.

Aan alle mannen en vrouwen, die merken dat Fibromyalgie een negatieve invloed heeft op hun relatie, wil ik het advies geven om op onze website alles te lezen over advies aan partners. Hierin staan waardevolle tips, ook over intimiteit en seksualiteit, die zowel door de Fibromyalgie patiënten als door de partners zijn gegeven. Ga ervoor, vecht ervoor en onthoud dat de sleutel tot de oplossing eerlijke communicatie erover is. Aan de partners wil ik zeggen, houd er rekening mee dat morgen jij ook iets kan mankeren en dan wil je toch ook dat jou partner er zal zijn voor jou?

Maar dan : de andere kant. Degenen die met een (bijna) verbroken relatie zitten doordat het (nog) niet lukt om te leren leven en/of omgaan met Fibromyalgie, wil ik graag het ook een woordje van advies geven  en ik hoop dat zij begrijpen hoe ik het bedoel. Als jij niet met liefde, respect en begrip wordt behandeld, kijk dan ook even wat voor “prijskaartje” jij jezelf hebt toegekend. Hier kunnen allerlei redenen voor zijn, zoals onzekerheid, angst, moedeloosheid, etc. die je eigenwaarde verlagen en dat is natuurlijk te begrijpen. Maar misschien heb jij jezelf te laag “geprijsd” waardoor je niet het  begrip en/of de behandeling krijgt waar je recht op hebt.  JIJ en jij alleen bepaald en communiceert wat je waard ben en dat doe je vooral door je optreden, je daden en de manier hoe jij zelf met dingen omgaat. Recht dus je rug, haal jezelf uit het “Sale (uitverkoop)” rek en neem je rechtmatige plaats in waar de waardevolle items horen! Laat zien dat je niet over je laat lopen en dat je nog steeds een fantastisch mens bent! Het feit dat we Fibromyalgie hebben maakt ons niet minder waard. We hebben Fibromyalgie, we zijn het niet! Laten we dat goed in gedachte houden!