Houding- en bewegingsadviezen

↵ Vorig level

Houding- en bewegingsadviezen

Afwisseling
Of je nu thuis of op het werk bent, probeer je zittende en staande activiteiten af te wisselen. Probeer dit iedere 15 minuten te doen. Een voorbeeld hiervan is om te lopen in plaats van stil te zitten terwijl je een telefoongesprek voert.

Houding
Wees bewust van je houding. Sta zo dicht mogelijk tegen een muur met je schouders. Zo hoort je houding te zijn! Door een slechte houding, kunnen spieren lui worden en verzwakken. Rechtop staan, lopen en zitten is van groot belang.

Zitten
Zitten is vaak een probleem. Het lijkt soms alsof er geen stoel te vinden is die lekker zit. Probeer heel bewust eens een aantal stoelen uit: hoge, lage, zachte en harde. Iedereen heeft zo zijn of haar eigen voorkeur. Sommige zwanger vrouwen vinden het prettig om op een tuinstoel te zitten. Wat je zelf prettig vindt, is het belangrijkst.

Staan
Langdurig staan op een plaats is vaak een probleem. Vaak is de beste oplossing om staan te vermijden door te gaan zitten of te lopen. Als dit niet mogelijk is, dan kan het afwisselen van houding plezierig zijn. Zo kun je gerust eens even op één been over een boodschappenkarretje leunen als dat prettig aanvoelt.

Trappenlopen
Als trappenlopen problemen oplevert, probeer dan eens zittend de trap af te gaan. Ook kun je iedere keer dezelfde voet bijtrekken per trede. Achter uit de trap op en af is een andere oplossing.