Werkomgeving

↵ Vorig level

Werkomgeving

Probeer een eerlijke discussie met je werkgever te houden over je Fibromyalgie en bespreek een eventuele aanpassing van je functie of werkplek als dit je leven makkelijker (meer dragelijk) zal maken. Om deels of voltijds te blijven werken, moet je metaal en fysiek in staat zijn om de verantwoordelijkheid die bij je baan hoort, te hanteren.

Om stress te vermijden, kan het zijn dat je meer tijd moet inplannen voor je taken. Overleg met je werkgever over de mogelijkheid van flexibele werktijd, of werken vanaf huis. Zo kun je even een “power nap” nemen tijdens lunchtijd om je energie niveau weer op te krikken. Evalueer je werkplaats en inventariseer welke veranderingen nodig zijn en probeer dit zoveel mogelijk te bewerkstelligen. Besef dat als JIJ er geen rekening mee houdt, JIJ de rekening krijgt gepresenteerd door meer pijn!

  • Verzeker je ervan dat je bureau, je bureaustoel, je computerscherm en keyboard allen ergonomisch zijn ingesteld.
  • Als je vaak aan het telefoneren bent, is een koptelefoon een goede oplossing, waardoor je niet je nek, schouder of armspieren hoeft te overbelasten.
  • Aan te raden is ook, vooral als je veel achter de computer zit om een pentablet of muispen te gebruiken, en dit af te wisselen met het gebruik van een gewone muis. Dit kan RSI klachten voorkomen of verlichten.
  • Een ergonomische muis en toetsenbord kunnen een optie zijn, of je toetsenbord of bureaublad iets schuin zetten en/of zorgen dat je polsen op de rand van je bureaublad kunnen rusten.
  • Installeer een (gratis te downloaden) programma dat je ieder half uur er aan herinnert om even een paar minuten pauze te nemen. Gebruik dit om je handen/polsen los te schudden en te rusten.
  • Om nek- en rugklachten te vermijden als je uren achtereen aan een werkblad zit, kan een tekentafel uitkomst bieden. Deze zorgt voor minder belasting.