Je “plichten”
- Ga er assertief mee om en neem een actieve rol in het opdoen van meer kennis over je gezondheidstoestand. Lees zoveel mogelijk (objectieve) informatie over Fibromyalgie, het liefst van een ervaringsdeskundige. Ga op zoek naar zo veel mogelijk (correcte) informatie over Fibromyalgie op betrouwbare websites. Hoe meer je er zelf over weet, hoe beter je begrijpt wat er in je lichaam gebeurt, en hoe sneller je dus de symptomen leert herkennen.
- Luister naar je lichaam. Leer de waarschuwingstekens kennen en doe daar ook wat mee, om te verhinderen dat je de volgende dag (dagen) veel onnodige pijn ervaart. Het lichaam geeft zelf goed aan wat het aan kan, wij moeten alleen leren “luisteren” naar deze signalen. Hoe meer we dit onder de knie krijgen, hoe meer we pijn en ongemak kunnen voorkomen.
- Blijf bewegen! Al doet bewegen pijn, er is altijd wel een manier dat je kunt blijven bewegen, als is het maar door langzaam te wandelen. Er zijn ook vele bewegingsvormen zoals Tai Chi, yoga, etc. waarbij je langzaam beweegt en je spieren dus niet extra belast. Veel mensen met Fibromyalgie verbeteren hun lichamelijke conditie en uithoudingsvermogen door bewegen. Milde sporten, zoals zwemmen, rustig fietsen of wandelen, hebben het beste resultaat. Door niet te bewegen omdat je pijn hebt, kom je in een negatieve spiraal terecht.
- Je omgeving leren wat Fibromyalgie inhoud. Omdat Fibromyalgie een “onzichtbare” aandoening is, is het begrip voor ineens optredende pijnklachten vaak ver te zoeken. Wij mogen ook niet verwachten dat ze enigszins kunnen begrijpen wat we doormaken als we ze niet hierover vertellen. Als iedereen alleen in zijn eigen omgeving begint om hun gezin, je familie en/of vrienden informatie te geven over Fibromyalgie, zou het zeker meehelpen aan een betere bewustheid over wat Fibromyalgie precies is.
- Accepteer en respecteer je grenzen. Wanneer je weet dat je een drukke dag te wachten staat (grote evenement, huwelijk, etc.) doe je er goed aan van tevoren een dag rust te nemen, en ook de dag erna als rustige dag te houden. Zodoende kun je jouw lichaam kans geven deze inspanning rustig te verwerken en weer te herstellen. Delegeer taken die je niet aankan of je extra pijn bezorgen, door hulp te vragen van je familie en/of vrienden. Indien dit niet kan, deze taken vermijden en ze doen als je niet zoveel pijn hebt. Je voelt vanzelf hoeveel energie je per dag hebt, en leert dat te verdelen over de hele dag.
- Stress speelt een belangrijke rol bij Fibromyalgie. Het is bewezen dat als stress wordt verminderd in het leven van FM patiënt, deze een duidelijke verbetering in de kwaliteit van leven. Neem de tijd om echt te denken over (en op te schrijven) wat de grootste stressfactoren in je leven zijn, en hoe jij je stressniveau eventueel kunt verlagen. Probeer de grootste stressfactoren in je leven te identificeren, (dit kunnen gebeurtenissen of mensen zijn) en kijk of je deze kunt verminderen of elimineren.
- Zorg Voor een goede nachtrust. De beste manier hoe je lichaam kan herstellen is door rust en vooral slaap. Waak ervoor om niet veel overdag te slapen, waardoor je mogelijk ’s nachts niet goed slaapt. Het is veel belangrijker een goede nachtrust te krijgen om zodoende weer energie op te bouwen voor de volgende dag. Je lichaam en geest zijn met elkaar verbonden. Een goede nachtrust zorgt voor stabiele(re) emoties, en emoties hebben een direct effect op je gezondheid.
- Probeer zo weinig mogelijk pijnstillers te gebruiken. Probeer altijd eerst alternatieven (zoals massage, warme of koude kompressen, gels tegen pijn, etc.). voordat je naar pijnmedicatie grijpt. Bedenk dat pijnmedicatie niet de pijn wegneemt, maar vaak hooguit de pijn verlicht.
- Mogelijke andere gezondheidsproblemen. Zoek samen met je arts uit of je geen onderliggende gezondheidsproblemen hebt (buiten Fibromyalgie om). Soms worden (geheel onterecht) symptomen aan Fibromyalgie toegeschreven terwijl ze eigenlijk met een ander gezondheidsprobleem te maken hebben. Bespreek dit met je huisarts of specialist. Als je huisarts niet “gelooft” in Fibromyalgie (jazeker, ook die zijn er nog steeds!) bespreek met je ziekenfonds de mogelijkheid om een andere huisarts toegewezen te krijgen of ten minste een 2nd opinion te kunnen krijgen.
- Positief denken. Dit klinkt makkelijk, maar is HEEL moeilijk. Hevige en dagelijkse pijn kan iedereen flink laten lijden, en heeft absoluut gevolg op je humeur. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat mensen met FM veel last hebben van stemmingswisselingen en een snelle schakeling van (versterkte) emoties. Een van de beste manieren dit tegen te gaan is om voor iedere negatieve gedachte, een positieve gedachte er tegenover te stellen. Het is ook echt niet eenvoudig om positief te denken als je hele leven op zijn kop staat, en je van vooraf moet leren wat je lichaam wel en niet kan. Dit kan je echter alleen door van alles te proberen en dan te merken of je het nog wel of niet aankan. Aan het eind van deze brochure ga ik nog even verder in op een vicieuze positieve spiraal.