Je plichten

↵ Vorig level

Je “plichten”

  • Ga er assertief mee om en neem een actieve rol in het opdoen van meer kennis over je gezondheidstoestand. Lees zoveel mogelijk (objectieve) informatie over Fibromyalgie, het liefst van een ervaringsdeskundige. Ga op zoek naar zo veel mogelijk (correcte) informatie over Fibromyalgie op betrouwbare websites. Hoe meer je er zelf over weet, hoe beter je begrijpt wat er in je lichaam gebeurt, en hoe sneller je dus de symptomen leert herkennen.
  • Luister naar je lichaam. Leer de waarschuwingstekens kennen en doe daar ook wat mee, om te verhinderen dat je de volgende dag (dagen) veel onnodige pijn ervaart. Het lichaam geeft zelf goed aan wat het aan kan, wij moeten alleen leren “luisteren” naar deze signalen. Hoe meer we dit onder de knie krijgen, hoe meer we pijn en ongemak kunnen voorkomen.
  • Blijf bewegen! Al doet bewegen pijn, er is altijd wel een manier dat je kunt blijven bewegen, als is het maar door langzaam te wandelen. Er zijn ook vele bewegingsvormen zoals Tai Chi, yoga, etc. waarbij je langzaam beweegt en je spieren dus niet extra belast. Veel mensen met Fibromyalgie verbeteren hun lichamelijke conditie en uithoudingsvermogen door bewegen. Milde sporten, zoals zwemmen, rustig fietsen of wandelen, hebben het beste resultaat. Door niet te bewegen omdat je pijn hebt, kom je in een negatieve spiraal terecht.
  • Je omgeving leren wat Fibromyalgie inhoud. Omdat Fibromyalgie een “onzichtbare” aandoening is, is het begrip voor ineens optredende pijnklachten vaak ver te zoeken. Wij mogen ook niet verwachten dat ze enigszins kunnen begrijpen wat we doormaken als we ze niet hierover vertellen. Als iedereen alleen in zijn eigen omgeving begint om hun gezin, je familie en/of vrienden informatie te geven over Fibromyalgie, zou het zeker meehelpen aan een betere bewustheid over wat Fibromyalgie precies is.
Lees meer