Wees lief voor jezelf
Vaak zeggen mensen “wees lief voor jezelf” of “zorg goed voor jezelf” als ze merken dat je het even moeilijk hebt. Maar wat kan je eigenlijk met deze opmerking, en hoe doe je dat? Om dit te begrijpen moeten we eerst erkennen dat we vaak niet lief zijn voor onszelf.
Wie van ons herkent niet deze situaties ?:
- Je voelt je ongelukkig omdat je vind dat je zelf iets fout hebt gedaan, of
- omdat je ontevreden bent met jezelf, of
- wanneer iets dat je wou doen niet is gelukt, of
- dat je je schuldig voelt als jezelf op de eerste plaats zet
Er schijnt vaak een innerlijk stemmetje te zijn die veel (zo niet alles) dat we doen van commentaar voorziet. Vaak zijn we alleen maar soort van “getuige” van wat we denken en nemen we het aan voor waar. Echter, ons “denken” kan een zeer mooi instrument zijn, maar wij moeten het wel aansturen en er op een goede manier gebruik van maken.
Denk hier nu eens over na:
Stel dat je beste vriendin precies dezelfde fouten als jij zou hebben gemaakt, of iets nog veel erger of echt stoms, en zich daar ongelukkig over voelt. Zou jij haar dan hierover nog slechter willen laten voelen, of zou je haar een knuffel geven, proberen te troosten, erover praten, erna verwijzen als “gewoon een fout” en misschien zelfs weer een glimlach op haar gezicht willen toveren? De meerderheid van ons zou kiezen voor de laatste optie, die met compassie, waarbij je haar ondersteunt met liefde en begrip.
Lief zijn voor jezelf is dus eigenlijk niets anders dan zelfcompassie en van jezelf houden. Het is daarom heel belangrijk dat we onszelf als de beste vriendin behandelen, aangezien we toch de rest van ons leven met onszelf en onze manier van denken te maken zullen hebben. Probeer je daarom minder druk te maken over wat anderen van je denken, want hun denken kan je niet veranderen, maar die van jezelf wel! Er is eigenlijk maar een persoon die echt kan bepalen hoe je jezelf voelt, en dat ben je uiteraard zelf. Als je lelijk tegen jezelf doet, rem je jouw eigen herstel, ontwikkeling en (emotionele) groei, en het zal er beslist niet aan meehelpen dat je je beter, mooier en gelukkiger zal voelen. Daarom, wees lief voor jezelf, wees tevreden met jezelf, wees blij met jezelf zoals je bent.
Veel mensen zijn gewend om constant te geven. Dit uit zich vaak thuis, op het werk, tegen vrienden en familie, etc. Dit komt vaak voort uit een drang om veel voor anderen te doen en daardoor beter over zichzelf te voelen. Pas als je van jezelf houdt, ben je minder beïnvloedbaar door de meningen van andere mensen om je heen. Het leert je jouw eigen onvolkomenheden te aanvaarden. Je hoeft niet perfect of foutloos te zijn. Geef jezelf de ruimte om je eigen tekortkomingen, onzekerheden en mislukkingen te accepteren.
Zelfcompassie betekent dat je jezelf accepteert, respecteert en aanvaardt zoals je bent. De realiteit in ons aller levens is dat we fouten maken, niet helemaal voldoen aan idealen en tegen onze grenzen aanlopen. Als we dit aanvaarden halen we het negatieve aspect weg, en kunnen we onszelf deze “fouten’ vergeven en gewoon verder gaan met leven. Onthoud dat je jouw eigen beste vriendin moet worden, en je zou je vriendin toch ook niet afsnauwen als ze een fout maakt? Probeer tegen jezelf te zeggen wat je tegen je beste vriendin zou zeggen in een zelfde situatie.
Een goede manier om er aan te wennen om lief te zijn voor jezelf, is om een pot of doos te maken, waar je telkens een papiertje indoet waar je een reden heb opgeschreven dat je trots op jezelf bent. Dit kunnen heel eenvoudige dingen zijn als “heb vandaag de buurvrouw geholpen met opruimen” of “heb me vandaag niet druk gemaakt om wat anderen denken”. Schrijf alles op waardoor je zelf voelt dat je goed bezig bent, waar je trots op bent, wat je energie geeft, of wat je in jezelf waardeert. Zo gauw jijzelf (of iemand anders) vindt dat je iets niet goed hebt gedaan, haal je een briefje uit de pot en lees je die. Daarna is alles weer in balans. De kunst is natuurlijk om te zorgen dat er altijd voldoende briefjes in de pot zitten, want zo dwing je jezelf ook om de goede dingen die je doet op te schrijven en van jezelf te leren houden.
Zelfcompassie leidt tot zelfwaardering. Dat open weer een heel nieuw terrein waarin je jezelf verder kunt ontplooien, ervoor open staat om nieuwe dingen te ervaren en leren, en zodoende het beste uit jezelf te kunnen halen. Met verloop van tijd zul je merken dat “Lief zijn voor jezelf” een grote verandering in je leven en positiviteit aan je leven heeft toegevoegd.
Dus : “Lief zijn voor jezelf” mag. Sterker nog, ik vind dat het zou moeten, omdat het echt belangrijk is voor een gelukkiger leven.