Hulp vragen is niet altijd makkelijk…
Als men praat over leren hulp vragen, reageert degene die hulp benodigd al snel afwijzend. De basis voor hulp vragen is echter (vaak in het geval met chronisch zieken) omdat we zelf niet meer alles kunnen. Weet dat hulp vragen iets anders is dan hulpeloos zijn, hulp vragen getuigt van bescheidenheid en zelfkennis. Hulpeloze mensen zeggen: “Ik kan dat niet”, en wachten tot iemand spontaan hulp biedt. Omdat we leven in een jachtige wereld waarin iedereen wordt opgeslokt door talloze bezigheden, vinden mensen dikwijls niet meer de tijd om naar elkaar te luisteren, laat staan om elkaar hulp te bieden. Als je dus hulp nodig hebt, dan komt die hulp zelden spontaan en dat mag je andere mensen niet aanrekenen als je zelf niet om hulp vraagt toch? Zij kunnen immers geen gedachten lezen. Daarom is het zo belangrijk dat je hulp durft in te roepen.
Het zal je verbazen hoe fijn hulp vragen voor zowel jezelf als je omgeving kan zijn. Voor hen zodat zij niet je gedachten hoeven te lezen en dat jij ze de gelegenheid geef om met je mee te denken. Voor jezelf kom je in zo een gesprek nog vaak op hele andere mogelijkheden. Vaak komen uit dit soort “brainstorm” sessies de beste ideeën en oplossingen!
Wij willen soms geen hulp vragen omdat wij onszelf vertellen dat áls er dan al hulp zou komen, het vaak nog niet eens de juiste zou zijn, of dat het niet op manier zou worden gedaan zoals jij het zou willen of zelf zou doen. Lieve mensen : al wordt het niet op jouw manier gedaan, wees blij DAT het gedaan wordt en laat het los. In de psychotherapie wordt het vragen om hulp zelfs al heel lang gezien als één van de meest essentiële sociale vaardigheden. Mensen die hulp vragen, zijn zelfredzaam. Ze nemen hun lot in eigen handen, zetten zelf de eerste stap en voelen zich verbonden met de anderen. Hulp vragen heeft ook veel te maken met assertiviteit. Assertief zijn is ook opkomen voor jezelf zonder de gevoelens en belangen van een ander uit het oog te verliezen. Het kan je zelfs stress helpen te voorkomen.
Het onderstaande diagram laat duidelijk zien dat er vele mogelijkheden en niveaus van hulp vragen kunnen zijn, zodat ieder de hulp kan vragen die hij/zij benodigd. Tevens vind men hieronder een lijst van hulporganisaties waar men terecht kan. Rest mij nog om toch even duidelijk te zeggen : HULP VRAGEN IS NIET ALTIJD MAKKELIJK ….. MAAR WEL ALTIJD MOGELIJK !!
Hulporganisaties voor chronisch zieken :
MEE – mee.nl
Bij MEE kan je terecht voor allerlei uiteenlopende vragen of ondersteuning. Voorbeelden zijn : vragen over voorzieningen, aanpassingen, scholing, werk, studie, WMO, etc.
REGELHULP – regelhulp.nl
Een digitale wegwijzer van de overheid voor iedereen die zoekt naar zorg en ondersteuning. Het webportaal beval actuele informatie over de zorg, welzijn en sociale zekerheid. Onder meer mantelzorgers, ouders en opvoeders, mensen met een chronische ziekte of een beperking, ouderen en zorgprofessionals vinden relevante informatie op Regelhulp.nl.
ZORGBELANG NEDERLAND – zorgbelang-nederland.nl/
In Nederland zijn regionale Zorgbelang organisaties actief. Zij behartigen de belangen van zorgvragers in de regio en zetten zich in voor de kwaliteit van de zorg. Zij zijn met elkaar en met de landelijke patiëntenorganisaties verbonden via Zorgbelang Nederland.
WE HELPEN – wehelpen.nl
Met wehelpen.nl kun je hulp vragen zowel als hulp aanbieden. Ook kun je samen met bekenden zorgen voor een hulpnetwerk voor een ander.
MEZZO – mezzo.nl
Mezzo is de landelijke vereniging die opkomt voor iedereen die zorgt voor een ander. (Veel van onze lotgenoten zijn tevens mantelzorger voor een ander).
VRIJWILLIGERSZORG :
Vrijwilligerszorg is de persoonlijke zorg en ondersteuning van vrijwilligers aan bijvoorbeeld ouderen of mensen met een beperking, ziekte of psychische aandoening. Deze vrijwilligers doen hun werk belangeloos en onbetaald, omdat ze er zelf voor kiezen. Hoeveel tijd ze daarin steken verschilt per persoon: van een paar uur tot meerdere dagen per week of per maand. Hierbij een lijst van bekende vrijwilligersorganisaties: www.mezzo.nl/pagina/voor-mantelzorgers/wat-biedt-mezzo/overzicht-lidorganisaties
Vaak zijn er per gemeente of provincies particulier geregelde vrijwilligersorganisaties. Overige trefwoorden waarop u kunt zoeken op internet :
Georganiseerde Burenhulp, Burenhulp, Stichting burenhulp Bij de georganiseerde burenhulp werken vrijwilligers die klaar staan voor buurtgenoten die door ouderdom, ziekte of een beperking hulp nodig hebben. Zij doen bijvoorbeeld praktische klusjes of komen een praatje maken.
Vrijwillige thuishulp, vrijwilligerscentrale Mensen met een chronische ziekte of beperking kunnen via de Vrijwillige thuishulp een vaste vrijwilliger krijgen. Deze kan bijvoorbeeld komen spelen met een gehandicapt kind of gezelschap bieden aan een persoon met dementie.
IEDER(IN) – iederin.nl
Ieder(in) is de koepelorganisatie van mensen met een lichamelijke handicap, verstandelijke beperking of chronische ziekte. 250 organisaties zijn bij ons aangesloten.
NL VOOR ELKAAR – nlvoorelkaar.nl/hulpvragers
NL voor elkaar is een online platform waar mensen elkaar kunnen vinden en helpen. Samen werken we aan een zorgzame samenleving in Nederland. Hulp vragen of iemand hulp bieden wanneer jou dat uitkomt. L;issen, vervoer, Eenmalig, iedere week, alles daartussen in én bij jou in de buurt.
Overige:
SENSOOR – sensoor.nl
In het holst van de nacht, in de vroege ochtend of op een feestdag. Sensoor is dag en nacht, het hele jaar door, bereikbaar voor mensen die behoefte hebben aan een vertrouwelijk gesprek. Per mail, alle dagen van de week per chat en 24/7 per telefoon. Tel : 0900-0767.
RODE KRUIS
Het Rode Kruis ondersteunt en helpt vanuit allerlei uiteenlopende activiteiten en bijv. ook aangepaste vakanties of vrije tijd voor mensen met een chronische ziekte of handicap.
DE ZONNEBLOEM
De Zonnebloem organiseert vakanties, evenementen en uitstapjes voor mensen met een handicap en/of een chronische ziekte.