Home » Hoofd index » Omgaan met Fibromyalgie » Leren omgaan met Fibromyalgie » Leren hulp vragen » Hulp vragen is niet altijd makkelijk…

Hulp vragen is niet altijd makkelijk…

↵ Vorig level

Hulp vragen is niet altijd makkelijk…

Als men praat over leren hulp vragen, reageert degene die hulp benodigd al snel afwijzend. De basis voor hulp vragen is echter (vaak in het geval met chronisch zieken) omdat we zelf niet meer alles kunnen. Weet dat hulp vragen iets anders is dan hulpeloos zijn, hulp vragen getuigt van bescheidenheid en zelfkennis. Hulpeloze mensen zeggen: “Ik kan dat niet”, en wachten tot iemand spontaan hulp biedt. Omdat we leven in een jachtige wereld waarin iedereen wordt opgeslokt door talloze bezigheden, vinden mensen dikwijls niet meer de tijd om naar elkaar te luisteren, laat staan om elkaar hulp te bieden. Als je dus hulp nodig hebt, dan komt die hulp zelden spontaan en dat mag je andere mensen niet aanrekenen als je zelf niet om hulp vraagt toch? Zij kunnen immers geen gedachten lezen.  Daarom is het zo belangrijk dat je hulp durft in te roepen.

Het zal je verbazen hoe fijn hulp vragen voor zowel jezelf als je omgeving kan zijn. Voor hen zodat zij niet je gedachten hoeven te lezen en dat jij ze de gelegenheid geef om met je mee te denken. Voor jezelf kom je in zo een gesprek nog vaak op hele andere mogelijkheden.  Vaak komen uit dit soort “brainstorm” sessies de beste ideeën en oplossingen!

Lees meer