Leren vragen om hulp
Mensen met FM zijn vaak duizendpoten, mensen die niet goed om hulp kunnen vragen of van anderen afhankelijk kunnen/willen zijn en graag klaarstaan voor andere mensen. Nu moeten zij ineens leren om maar een ding tegelijk te doen, hulp te vragen en “nee” leren zeggen. Dit is een zware opgave dat een hele karakterverandering kan veroorzaken. Velen onder ons zijn echte “plan-trekkers”. We doen ons ding en op de een of andere manier vinden we altijd wel weer een oplossing wanneer problemen de kop opsteken. Maar misschien merk je dat je tegenwoordig vaak piekert, sneller overbelast bent en dat het gewoon allemaal zwaarder begint door te wegen. Of dat je meer stress hebt.
Typische gedachten die in je opkomen op momenten dat je overweegt om hulp te vragen zijn :
- “Ik doe het zelf wel”
- “Het lukt me wel”
- “Ik wil anderen niet tot last zijn”
- “Wat gaan ze wel niet van me denken als ik dit niet alleen aankan”.
- “Ze zullen het waarschijnlijk toch niet doen zoals ik het graag gedaan wil hebben”
Door zelf zaken op te lossen leer je bij en dit verhoogt je onafhankelijkheidsgevoel. Dat is erg plezierig want je hoeft minder rekening te houden met anderen partijen. Toch kan je niet alles in je eentje oplossen en dat hoeft ook niet. Soms wordt het gewoon te veel en is het wel eens nodig dat iemand voor je in de bres springt of mee de handen uit de mouwen steekt. Dan kan het zinvol zijn om soms hulp te vragen en/of te aanvaarden. Samen sta je immers sterker dan alleen, toch?
Er is een heel belangrijke stelling die men eens goed moet laten bezinken :
“Zelfstandigheid niet hetzelfde is als altijd alles zelf doen”
Alle theorieboekjes vertellen ons dat vrouwen beter zijn in het onderhouden en gebruik maken van hun sociale netwerk dan mannen. Maar kijk eens om je heen: veel vrouwen vinden het erg lastig om te delegeren, hulp te vragen en hulp te aanvaarden. In plaats daarvan modderen ze vaak zelf door, al mopperend over het feit dat niemand helpt.
Redenen waarom we niet of nauwelijks om hulp vragen
Schrijfster Nora Klaver geeft in haar boek ‘Mayday! Asking for help in times of need’ vijf basisredenen waarom vrouwen zich zo opstellen. De onderstaande belemmerende overtuigingen worden vast ook door veel mannen erkend en herkend.
1 – Teken van zwakte
Veel mensen veronderstellen dat hun vraag om hulp overkomt als een teken van zwakte. Al kan het iets over jezelf prijsgeven dat je liever verborgen wilt houden; je zwakte tonen leidt ertoe dat anderen zich ook durven openstellen. Uiteindelijk verlies je dus niet, maar je wint!
2 – Tot last zijn
We zijn er heel goed in, in denken voor een ander: Iedereen heeft het al zo druk! Maar is het niet aan de ander om te bepalen wanneer je te veel vraagt? En meestal is iemand graag bereid te helpen; zeker als je iets terug doet. Ga maar eens bij jezelf na, jij vindt het toch ook fijn iets voor een ander te betekenen? Gun een ander dat ook! Vraag je om een grote dienst, erken dan ook de inspanning die dit van de ander vraagt.
3 – Dom en incompetent
Je wilt niet dom en incompetent overkomen op collega’s en daarom vraag je niets. Maar het tegendeel gebeurt: je knoeit, je twijfelt en daardoor kom je juist incompetent over. Door wel tips en uitleg te vragen, toon je dat je het goed wilt doen én dat je de samenwerking waardeert.
4 – Als ik het niet doe, dan gebeurt het niet goed
Sommige mensen aanvaarden geen hulp, omdat ze maar moeilijk de controle kunnen loslaten. Vooral de perfectionisten onder ons hebben hier wat moeite mee. Maar je kunt erop vertrouwen dat het ook goed komt als jouw partner of collega het anders doet dan jij. Durf los te laten!
5 – Autonomie
Mensen blijven doormodderen, omdat ze een keuze hebben gemaakt en geleerd hebben daar ook zelf de gevolgen van te dragen; ook al is de draagkracht vér overschreden. Altijd alles zelf doen betekent niet dat je voor jezelf zorgt. Of dat je het best je tijd indeelt. Of dat jij ook diegene bent die alles het best kan.
Voordelen van leren hulp vragen
1 – Nieuwe vrienden vinden door mensen om hulp te vragen
Het idee is dat je door iemand om hulp te vragen, automatisch het signaal afgeeft: “ik vertrouw jou”. Immers, je moet wel een beetje vertrouwen in iemand hebben, wil je hulp van diegene accepteren. De andere kant op beredeneerd betekent het ook dat je iemand genoeg moet vertrouwen, om diegene hulp aan te bieden. Je kunt je voorstellen dat dit een positieve uitwerking heeft op het contact dat je met iemand hebt. Maar let op: buit het om hulp vragen niet uit. Een vriendschap zou om meer dan dat moeten draaien! Tevens kunnen alle nieuwe mensen die je leert kennen door jouw hulpvraag, potentiële nieuwe vrienden zijn!
2 – Stress vermindering
Alhoewel het moeilijk is om de drempel van hulp vragen te nemen, ervaren veel mensen daarna dat het aannemen van hulp goed is voor aanzienlijke stressvermindering. Een paar voorbeelden : jij kunt alvast bedenken wat je gaat koken terwijl iemand anders je huis opruimt. Als iemand anders even de was ophangt, scheelt het jou veel pijn en kan je een ander klusje doen, of even van je vrije tijd genieten. Het duurt even, maar de meeste mensen die om hulp hebben gevraagd zien hier al snel het voordeel van in. Wetenschappers zijn het er al lang over eens dat sociale steun beschermt tegen de negatieve effecten van stress. Sociale steun geeft direct een positief effect op de gezondheid, onafhankelijk van het wel of niet meemaken van stress. Gebrek aan sociale steun bevordert ziekte en vertraagt herstel.
3 – Duidelijkheid schept rust
Hulp vragen kan stressvol lijken, maar met duidelijke afspraken kan het je ook veel rust geven. Let er op dat je duidelijke afspraken maakt met degene van wie je hulp krijgt. Bespreek en maak duidelijk welke hulp je wel en niet nodig hebt, wanneer je de hulp wilt hebben en ook over de manier waarop je graag geholpen wilt worden.
4 – Gratis assertiviteitstraining
Door hulp te moeten vragen, en duidelijk aangeven waarin en hoe, wordt je gedwongen om meer assertief te worden. Je krijgt dus als het ware een gratis assertiviteitstraining, hetgeen van onschatbare hulp kan zijn voor mensen met Fibromyalgie, omdat vooral zij moeite hebben met “Nee” zeggen en daardoor vaak over hun grenzen gaan.
5 – Meer tijd voor jezelf
Door hulp te aanvaarden komt er wat tijd vrij. Tijd die je aan jezelf, je hobby of iets leuks kan spenderen, en waar je weer positiviteit en energie uit opdoet. Dit is iets dat een directe invloed heeft op ons humeur. Als de dag door hulp minder moeilijk is, en je meer tijd heb voor jezelf, waarom zou je het dan NIET doen ???
Bovendien, denk er eens aan hoe vaak je iets op je bordje krijgt van iemand anders… Dan mag je toch zeker ook wel iets terugvragen? Probeer het maar eens! Als je het een paar keer gedaan hebt, zul je nog verbaasd staan hoe makkelijk en graag je hulp van een ander krijgt!