Wat is een lotgenotengroep?

↵ Vorig level

Wat is een lotgenotengroep?

Een lotgenotengroep is een groep waar mensen die dezelfde aandoening of ziekte hebben, of hetzelfde hebben meegemaakt, steun bij elkaar vinden hebben in moeilijke perioden. Mensen die oog in oog staan met een chronische ziekte, krijgen te maken met allerlei vragen en gevoelens waar ze eerder nooit bij stilstonden of over nadachten. Vaak kunnen ze niet terecht bij familie en vrienden, simpelweg omdat deze de situatie en deze gevoelens niet begrijpen en ze niet weten hoe ze hierop moeten reageren. Zelfs als ze zouden reageren, kan het zijn dat het voor de patiënt niet genoeg of nutteloos is, omdat mensen die niet hetzelfde ervaren, hier niet echt over kunnen meepraten. Dit is vaak de reden waarom patiënten contact zoeken met mensen die “in hetzelfde schuitje zitten”.

Tegenwoordig maakt men onderscheid tussen de volgende manieren van lotgenotencontact:

  • Via een Patiënten Vereniging : (hulplijn, patiëntengroepen, bijeenkomsten etc.)
  • Persoonlijke ontmoetingen : (lotgenotenbijeenkomsten of toevallig contact)
  • Via Internet : (lotgenotengroepen, informatieve websites of forums)

In tegenstelling met ‘toevallig’ contact met lotgenoten, (dit is terloopse contact met mensen uit de directe omgeving die ook dezelfde aandoening hebben), is er een duidelijke verschuiving naar het internet dat steeds populairder wordt omdat het zo laagdrempelig is. Het is een snelle medium waar men informatie kan uitwisselen, vrij anoniem dingen kan “zeggen” en ook interactief bezig kan zijn (chatten). Wel blijkt dat er nog steeds behoefte is aan traditioneel lotgenotencontact dat op vastgezette tijdstippen wordt gepland, vaak worden hier leuke vriendschappen gesloten.

Een lotgenotengroep gaat over het algemeen uit van de gelijkheid van (stressvolle) ervaringen onder de leden. De leden proberen hierbij elkaar advies en hulp te bieden. Een lotgenotengroep combineert educatie en steun, hoewel de lijnen tussen deze twee wel eens willen vervagen. Het is ook een effectievere manier van het verlenen van diensten; iedereen helpt elkaar door zowel steun te geven als wel te ontvangen. Het Internet biedt op dit gebied veel mogelijkheden. Er zijn allerlei soorten groepen te vinden, dus er is altijd wel een aansluiting mogelijk bij een groep naar wens. Lotgenotencontact via Internet biedt zowel voor- als nadelen. Verder in dit artikel worden deze beschreven.