Basisbehoeften voor een gezond lichaam

↵ Vorig level

Basisbehoeften voor een gezond lichaam

Frisse lucht
Zorg dat je voldoende frisse lucht krijgt. Adem heel bewust heel diep in, dit is een hele goede oefening voor je longen en zal je verfrist laten voelen. Dit is natuurlijk ideaal als het gepaard gaat met een lekkere wandeling, maar zelfs met een kopje thee of een sapje buiten zitten zal jij je beter voelen.

Voldoende beweging
Iedereen weet dat beweging noodzakelijk is voor een gezond lichaam. Ook voor mensen met Fibromyalgie is het erg belangrijk om conditie en spierkracht te behouden. Bewegen houdt de spieren in beweging en verminderd de kans op meer stijfheid en pijn. Het is soms moeilijk om te bewegen als je al pijn hebt, omdat je bang bent nog meer pijn te krijgen, toch geldt ook dan : blijven bewegen !

Drink voldoende water per dag
We weten allemaal dat voldoende water drinken gezond is voor je. Vocht is belangrijk, omdat het je lichaamstemperatuur regelt, je darmen helpt bij de opname van voedingsstoffen en voeding- en afvalstoffen door je lichaam transporteert. Dagelijks verlies je ook vocht, zo’n 2 liter gemiddeld door zweten, urine etc., daarom wordt geadviseerd om ca. 2 liter water per dag te drinken.

Voldoende slaap
Zorg dat je voldoende slaap krijgt. Probeer op dezelfde tijd te gaan slapen en opstaan. Zorg voor een donkere kamer, kijk geen TV net voordat je gaat slapen en zorg voor een goed matras en kussen, om te verzekeren dat je een voldoende rustgevende slaap krijgt. Zo herstelt ons lichaam het best.

EET GEZOND
We gaan toch ook geen vervuilde of slechte benzine in onze auto doen, omdat we weten dat we de auto hiermee kunnen beschadigen. Zo werkt het ook met ons lichaam. Een keer iets “makkelijks” eten geeft niet, als je de rest van de week maar gezond eet, met voldoende groente en fruit. Een goede maaltijd genieten met vrienden of familie is goed voedsel voor lichaam en geest!

Zoek de zon op 
Wetenschappelijk is vastgesteld dat gebrek aan zonlicht gevolgen heeft voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid. Zoek daarom zo vaak mogelijk de zon op. De ultra violette stralen uit het zonlicht stellen ons lichaam in staat om zelf vitamine D aan te maken.