Hoe we denken
Wij beseffen zelden hoe vaak onze gedachten dwalen en merken zelden op dat veel gedachten ons “ontsnappen”. De alledaagse en normale dingen die wij doen, vergen niet erg veel concentratie. Hoe vaak gebeurt het niet dat onze gedachten gaan dwalen als we bijv. stofzuigen of strijken? Het is vaak een kwestie van ons lichaam die de actie doet, terwijl onze gedachten door iets heel anders bezig wordt gehouden. Vaak leidt ene gedachte gelijk tot de volgende, die weer gekoppeld is aan een ander gebeuren of gedachten, en zo raast onze gedachten trein voort.
Dit is niet noodwendig een negatief gegeven, maar vaak zijn onze gedachten een maalstroom, van vele dingen die we nog willen of moeten doen. Omdat we proberen zo veel mogelijk gedachten te onthouden, worden we vaak onbewust weer rusteloos of opgejaagd. Vaak bevatten deze gedachten emoties (blijheid, angst, verdriet). Ongeacht de emotie, brengt de gedachte eraan gevoelens bij ons op. Het is uiterst moeilijk je gedachten ervan te weerhouden te dwalen.
In plaats van om invloed uit te oefenen op wat je denkt, is het veel beter te observeren welke gedachten je hebt, zonder enige conclusie hieraan te verbinden, of te denken aan de consequenties of de (on)mogelijkheid hiervan. Dit heeft als voordeel dat je de maalstroom van gedachten kan bedwingen, en in een andere richting kan sturen. Verwacht niet gelijk succes hiermee, het vergt veel oefening voordat je door hebt hoe dit te doen. Het is pas als men iedere oefening echt probeert onder de knie te krijgen dat je de intense band tussen je lichaam, ademhaling, denken en voelen ziet.
Als je geregeld (over)vermoeid bent, heeft het vaak zin om je manier van denken onder de loep te nemen, vooral is samenhang met hoe jij je momenteel voelt. Dat klink misschien raar, maar vaak komt men er dan achter dat hoe men voelt en hoe men optreedt, niet in overeenstemming is met wat je / waar je in gelooft, of dat er een relatie is die niet overeenkomt met wie jij werkelijk bent.
Wij doen heel veel dingen zonder erbij na te denken, vooral als we een drukke baan of sociaal leven hebben, of kinderen opvoeden. Door vaak hetzelfde te doen, wordt wat wij doen een gewoonte. We worden zelden gemotiveerd om dingen die we doen te analyseren en echt na te denken bij wat we doen, vaak gewoon door tijdsgebrek. Het is daarom goed om periodiek je positie in het leven, je omgeving, en je doelen, maar ook de manier waarop jij je activiteiten dagelijks plant te heroverwegen. Als we daarvoor openstaan, is het makkelijker de juiste veranderingen aan te brengen, die vaak onze kwaliteit van leven kan verbeteren! Ik wil iedereen een manier adviseren om een goed idee te krijgen hoe we echt over dingen denken en voelen d.m.v. een vrij eenvoudige oefening.
Ik adviseer om de oefeningen niet te doen op een “slechte” dag, omdat dit ongetwijfeld effect zal hebben op de uitkomst. Het beste is om deze te doen wanneer je ontspannen bent, en niet door geluiden of tijdsdruk wordt gehinderd en je er dus “open” voor staat. Deze oefeningen bieden geen oplossing, maar maken wel duidelijk hoe pijn, verdriet en negatieve gevoelens ons dagelijkse leven kan beïnvloeden.
Het is tijd om het e.e.a. goed in kaart te brengen, vaak helpt het als je het e.e.a. opschrijft. Soms worden dingen pas goed duidelijk als je ze hardop zegt, of als je ze letterlijk in het gezicht staren. Pak daarom een bloknoot, en ga eens zelfonderzoek doen naar hoe we echt denken en/of voelen. Je kunt hiervoor onderstaand voorbeeld gebruiken.
Voordat je hiermee begint, aub. onderstaande lezen.
Allereerst ga je ALLEEN dingen opschrijven onder het kopje Onderwerp. Ga deze oefening niet snel willen doen, al doe je het verdeeld over een aantal dagen, is het prima. Het is van het allergrootst belang dat je hier eerlijk over denkt en er ook echt moeite voor wilt doen.
Onder het kopje Onderwerp, schrijf je alles op dat voor jou belangrijk is in het leven. Je gezin, (als geheel of 1 voor 1), je familie, je vrienden, je (huis)werk, sport, je hobby’s, kennissen en andere sociale contacten, huisdieren, alle projecten waar je mee bezig bent, vakantie, etc. Het is belangrijk dat je letterlijk alles opschrijft dat speelt in je leven en dat JIJ belangrijk vind. Pas als je echt niets meer kan bedenken dat onder het kopje onderwerp zou moeten staan, ga je verder met het kolom Cijfer.
Onder de kolom Cijfer geef je de persoon of activiteit een cijfer hoe belangrijk dit in je leven is, waarbij 1 is van weinig belang en 10 is heel belangrijk. Denk goed na over ieder cijfer en antwoord zo getrouw mogelijk.
Onder de kolom Pos/Neg schrijf je of dit je Positieve energie geeft (+) of dat het je energie kost (-). Het is belangrijk eerlijk op elk punt of bij ieder persoon na te denken of het contact ermee je energieniveau vergroot of verminderd.
Als jij je lijst helemaal af hebt, is het van belang om deze goed door te lezen. Zoek hierbij eerst alle onderwerpen uit waar je een cijfer 10 aan hebt gegeven, en werk zo terug naar het laagste cijfer. Deze onderwerpen zijn immers voor jou het belangrijkst, en zullen daarom ook het grootste invloed hebben op hoe je hierover voelt.
Hou de volgende in gedachte :
- Negatieve energie put je uit, en positieve energie je beter laat voelen
- Wees bewust van de energie dat je zelf uitstraalt
- Let op welke energie mensen rondom jou uitstralen
- Wees bewust van je omgeving. Als jij je vaak begeeft in een hectische omgeving, je niets kan vinden in je eigen huis, of bij hele drukke mensen, is het logisch dat je er zelf ook iets van in je opneemt, of dat het je denken beïnvloed. Wees daarom alert op waar, hoe en met wie je je tijd doorbrengt.