Hoe we denken

↵ Vorig level

Hoe we denken

Wij beseffen zelden hoe vaak onze gedachten dwalen en merken zelden op dat veel gedachten ons “ontsnappen”. De alledaagse en normale dingen die wij doen, vergen niet erg veel concentratie. Hoe vaak gebeurt het niet dat onze gedachten gaan dwalen als we bijv. stofzuigen of strijken? Het is vaak een kwestie van ons lichaam die de actie doet, terwijl onze gedachten door iets heel anders bezig wordt gehouden. Vaak leidt ene gedachte gelijk tot de volgende, die weer gekoppeld is aan een ander gebeuren of gedachten, en zo raast onze gedachten trein voort.

Dit is niet noodwendig een negatief gegeven, maar vaak zijn onze gedachten een maalstroom, van vele dingen die we nog willen of moeten doen. Omdat we proberen zo veel mogelijk gedachten te onthouden, worden we vaak onbewust weer rusteloos of opgejaagd. Vaak bevatten deze gedachten emoties (blijheid, angst, verdriet). Ongeacht de emotie, brengt de gedachte eraan gevoelens bij ons op. Het is uiterst moeilijk je gedachten ervan te weerhouden te dwalen.

In plaats van om invloed uit te oefenen op wat je denkt, is het veel beter te observeren welke gedachten je hebt, zonder enige conclusie hieraan te verbinden, of te denken aan de consequenties of de (on)mogelijkheid hiervan. Dit heeft als voordeel dat je de maalstroom van gedachten kan bedwingen, en in een andere richting kan sturen. Verwacht niet gelijk succes hiermee, het vergt veel oefening voordat je door hebt hoe dit te doen. Het is pas als men iedere oefening echt probeert onder de knie te krijgen dat je de intense band tussen je lichaam, ademhaling, denken en voelen ziet.

Als je geregeld (over)vermoeid bent, heeft het vaak zin om je manier van denken onder de loep te nemen, vooral is samenhang met hoe jij je momenteel voelt. Dat klink misschien raar, maar vaak komt men er dan achter dat hoe men voelt en hoe men optreedt, niet in overeenstemming is met wat je / waar je in gelooft, of dat er een relatie is die niet overeenkomt met wie jij werkelijk bent.

Lees meer