Leer luisteren naar je lichaam

↵ Vorig level

Leer luisteren naar je lichaam

Wij zijn allen geneigd van ons lichaam te verwachten dat het altijd in goed werkende staat verkeert. Als we pijn ervaren nemen we vaak pijnmedicatie zonder echt te bedenken waar deze pijn vandaan kan komen of wat het heeft kunnen veroorzaken. Leer te luisteren naar je lichaam! Hoe meer we dit onder de knie krijgen, hoe meer we pijn en ongemak kunnen voorkomen. Als je vandaag de ramen niet kan lappen wegens pijn, kan dit 1 of 2 dagen later als de pijn minder is. Leer “NEE” zeggen! Vecht nooit tegen vermoeidheid, geef je lichaam de rust die het vraagt.

Besef dat je de baas bent over je eigen leven. Durf nee te zeggen als je iets niet wilt. Ook al is dit is niet altijd gemakkelijk. Het leven – en zeker jouw leven – is complex en vraagt veel improvisatie.

Leer de waarschuwingstekens van je lichaam kennen en doe daar ook wat mee, om te verhinderen dat je de volgende dag (dagen) veel onnodige pijn ervaart. Het lichaam geeft zelf goed aan wat het aan kan, wij moeten alleen leren “luisteren” naar deze signalen. Hoe meer we dit onder de knie krijgen, hoe meer we pijn en ongemak kunnen voorkomen. Het is belangrijk niet zoveel pijnmedicatie te nemen dat we de waarschuwingstekens van ons lichaam over het hoofd  zien.