Lichamelijke bewustwording

↵ Vorig level

Lichamelijke bewustwording

Het is een bewezen feit dat een gezonde levensstijl (verantwoord bewegen, eten en drinken) pijn en ongemak kan verminderen of voorkomen. Veel mensen met Fibromyalgie komen in gewicht aan in de loop der jaren. Dit kan zijn door te weinig of niet bewegen, maar ook mede als gevolg van bepaalde medicatie. Helaas veroorzaakt overgewicht ook extra klachten. Omdat een dieet heel persoonlijk is en zaken zoals medicatie ook een belangrijke rol spelen verdient het de voorkeur dit met je arts te bespreken voor men begint.

Het vaststellen hoeveel fysieke activiteit je lichaam kan verdragen. Dit is een beslissing die je dagelijks moet maken, afhankelijk van hoe jij je die dag voelt. Op “slechte” dagen zal dit moeilijk zijn, omdat je dan zult voelen dat je haast niets kan. Op deze dagen kies ik meestal dingen die mijn gedachten zo intensief bezig houden, dat ik deze gedachten in ieder geval op de achtergrond kan schuiven. Op een “goede” dag kun je weer verloren tijd inhalen en doen wat de dag ervoor niet kon! Het is belangrijk te beseffen dat Fibromyalgie je pijn en beperkingen oplegt, maar je niet invalide maakt! We kunnen nog steeds (grotendeels) wat we ervoor deden, alleen nu niet meer zo lang, maar als we ons bewustzijn van ons lichaam en over het hoe en hoe lang we iets kunnen volhouden.

Er zijn vele ontspanningstechnieken en therapieën die verlichting kunnen geven bij dagelijkse pijn en spanning. Door het lichaam te ontspannen, wordt het brein ook aangespoord te ontspannen. Voorbeelden zijn Yoga, meditatie, visualisatie, Tai Chi, Caesar therapie, Mindfulness, manuele  therapie, Mensendieck therapie, ademhalingsoefeningen, fysiotherapie, hydrotherapie etc.  Ga op onderzoek, lees of probeer een of meerdere ervan. Misschien kunnen zij je verlichting geven op “slechte” dagen in de toekomst!

Wees je ervan bewust dat als je boven je vermogen presteert, je de volgende dag hiervoor de rekening krijgt gepresenteerd. Dit is waarom we moeten leren onze activiteiten te doseren.