Tips om mentaal sterker te worden

↵ Vorig level

Tips om mentaal sterker te worden

Grenzen respecteren en accepteren
Ken en leer je grenzen accepteren. Ga niet alleen maar dingen doen om anderen te behagen of tevreden te stellen. Een voorbeeld: ga niet aanbieden iemand te helpen verhuizen terwijl je weet dat je dagen erna nog geplaagd wordt door ernstige pijn! Leg je kinderen uit dat ze niet op je kunnen springen als je veel pijn hebt. Door onze grenzen te accepteren en respecteren besparen wij ons een hoop pijn en vermoeidheid, waardoor ons dagelijks leven iets makkelijker zal worden.

Leer “NEE” zeggen
Mensen met Fibromyalgie zijn vaak perfectionisten, gespecialiseerd in multitasking. We zouden zo graag alles willen doen of helpen met alles, maar als wij niet onze persoonlijke grenzen bewaken, zal dit resulteren in extra pijn en vermoeidheid, wat weer meer stress geeft. Dit betekent dat wij moeten leren om “nee” te zeggen. Dat klink best eenvoudig, maar voor veel mensen is dit extreem moeilijk, omdat ze altijd anderen willen helpen, en altijd een ander zijn behoefte voor hun eigen stellen. Alhoewel deze eigenschap zeer bewonderenswaardig is, kun je door te veel van jezelf te vragen moe, geïrriteerd en zelfs depressief worden. Het is dus belangrijk van tijd tot tijd “NEE” te zeggen, en wel op zo een toon dat het duidelijk is dat je het meent! Vooral tegenover degenen die altijd een beroep op je doen en aanhouden totdat je “ja” zegt, is het goed uit te leggen wat de consequenties voor jou zijn, en aangeven dat het afhangt van hoe jij je op de dag zelf voelt.

Stress
Stress speelt een belangrijke rol bij Fibromyalgie symptomen. Het versterkt niet alleen de spanning in onze spieren, maar verstoort ook ons slaappatroon en onze spijsvertering. Probeer stress in je leven doelbewust te verminderen, voorkomen of te vermijden, het heeft een negatieve invloed zowel lichamelijk als emotioneel.

Tijd voor jezelf
Reserveer (indien mogelijk) iedere dag tijd voor jezelf, (al is het maar 2x een kwartier) met als enig doel jezelf dan op positieve gedachten te brengen. Deze tijd is alleen gereserveerd voor wat je WILT doen, (ook al is dit NIETS) en alles wat je MOET doen wordt dan heel even vergeten. Mensen met Fibromyalgie worden dagelijks geconfronteerd met problemen die “gezonde” mensen niet hebben, dus het is logisch dat wij onze tijd anders in moeten delen om de dag door te komen. De taak om met pijn en vermoeidheid om te gaan, resulteert in het steeds bijstellen van onze prioriteiten om onze energie te verdelen ten einde onze dagelijkse doelen te bereiken. Uit dit oogpunt is het dus noodzakelijk dagelijks tijd voor JEZELF in te plannen.