Tips om positiever te denken en handelen

↵ Vorig level

Tips om positiever te denken en handelen

Positief zijn is makkelijker gezegd dan gedaan, vooral als je dagelijks pijn hebt. Maar, er zijn heel wat dingen die gewoon gedaan kunnen worden zonder veel moeite, en die je bijna onmiddellijk beter laten voelen. Hieronder een aantal tips :

Omring jezelf met positieve mensen.
We kennen ze allemaal….. de mensen die energie vreten en waar je na een bezoek “leeg” en moe van ben. Probeer de contacten met deze mensen te minimaliseren (ik weet het, soms zijn het mensen die je onmogelijk kan ontlopen). In dat geval, zorg altijd dat je na zo een afspraak contact heb met iemand waar je WEL altijd positieve energie van krijg. Al is het maar telefonisch. Dat zal je met een beter gevoel van overhouden en de slechte ervaring naar de achtergrond dwingen.

Maak iemand blij en geef complimenten aan mensen die ze verdienen.
Vaak is een compliment een groot geschenk omdat je hierdoor positieve energie krijgt. Soms zijn mensen zich er niet eens van bewust dat zij hier anderen mee helpen. Als ze dit weten, geef je ook toe dat jij dat momenteel nodig hebt en wordt dat contact nog kostbaarder van beide kanten. Een kleinigheidje om zo nu en dan even dankjewel te zeggen maakt mensen blij.

Waak ervoor om niet in de slachtoffer rol te kruipen.
Ga jezelf niet zielig vinden. Ikzelf kies, als ik voel dat ik veel op mijn bordje heb, een middag uit om mezelf te verwennen. Dit kan zijn met een voetenbadje, een leuke film kijken, iets eten dat ik echt lekker vind, of gewoon naar mijn favoriete muziek luisteren. Als je dat doet verklein je de kans dat je jezelf zielig ga vinden of in de slachtofferrol te kruipen. Houd in gedachte dat je grotendeels je eigen leven kan creëren en neem daar ook de verantwoording voor om die zo goed mogelijk te maken.

Zorg voor een balans door voor iedere negatieve gedachte iets positiefs tegenover te stellen.
Ik kan vandaag echt niets door de pijn …… wat betekent dat ik heerlijk kan zitten genieten van muziek.
Vandaag moet ik strijken ….. maar ik ga ieder halfuur een kwartier rust nemen.
Ik heb morgen een moeilijk dag en kom pas laat thuis ….. dus ik kook vandaag voor 2 dagen.
Ik heb teveel pijn om te gaan sporten …. dus ga ik een flink eind wandelen, ben ik toch in beweging.
Ik kan niet meer tennissen ….. maar dat geeft me wel de gelegenheid een nieuwe hobby te vinden.

Probeer niet perfect of onoverwinnelijk te willen zijn.
Niemand is perfect. Als iets vandaag niet lukt, kan je het verdelen over 2 dagen. Het hele huishouding hoeft niet in een dag gedaan te worden. Je hebt er meer aan je energie te doseren omdat je dan veel minder pijn zal ervaren. Ga je niet schuldig voelen omdat je iets niet hebt afgemaakt, maar geef jezelf een complimentje dat je verstandig genoeg was om je grenzen te respecteren en naar je lichaam te luisteren. We maken allemaal fouten, en dat is niet erg, zolang we er maar van leren.

Zoek positieve gedachten, plaatjes, verhalen.
We krijgen dagelijks al zoveel negatieve verhalen te horen in het nieuws, op sociale media etc., dat je echt op zoek moet gaan om positieve gedachten of teksten te vinden. Toch begin ik iedere dag met het zoeken naar een positieve gedachte of tekst dat mij iets zegt of leert. Die ik in verband kan brengen met mijn leven, dat iets persoonlijks overbrengt of betekent. Dit wordt dan mijn gedachte voor de dag. Op momenten wanneer ik pijn heb, verdrietig voel, geïrriteerd wordt, denk ik dan weer aan deze tekst. Wij zitten bijna allen dagelijks op sociale media, dan hebben we ook tijd om positieve gedachten te gaan zoeken. Dit helpt echt om je gemoedsstemming te veranderen!

Help iemand anders.
Wij kennen allemaal mensen die best wat hulp kunnen gebruiken, of die eenzaam zijn. Mocht je niemand kennen, bejaardenhuizen zitten er vol van en het personeel kan je altijd vertellen wie nooit bezoek krijgt. Maak een verschil en verras iemand met een bezoekje. Ga meehelpen in je buurthuis of doe (al is het maar eens per maand) vrijwilligerswerk. De mogelijkheden zijn eindeloos. Op deze manier voelen we ook dat wij iets voor iemand kunnen betekenen. Het vergroot je zelfvertrouwen en laat je toch beter voelen omdat je iets voor iemand kan betekenen.

Begin een pot met positieve berichten.
Ieder dag hebben we wel IETS waar we dankbaar voor zijn, iets moois dat gebeurt, iets bijzonders dat we zien, etc. Zet ergens een grote pot neer (een spaarpot werkt ook prima) met daarnaast een bloknoot en pen. Schrijf deze fijne, mooie, leuke dingen, of gewoon iets waar je die dag dankbaar voor ben, met datum op een papiertje, vouw het dubbel en doe ze in de pot. Op dagen wanneer je het zeer moeilijk hebt, kun je er altijd een papiertje eruit pakken, en zo de negativiteit weer naar de achtergrond verdrijven.

SDS
Jaren geleden heeft iemand mij dit in Zuid-Afrika aangeraden om deze 3 dingen te doen wanneer ik me een beetje gedeprimeerd voelde. SDS staat voor Sing, Dance, Smile (oftewel Zingen, Dansen en Glimlachen). Als je deze dingen aan het doen bent is het onmogelijk om je gedeprimeerd te voelen. Zing, maakt niet uit alsof het vals is en of je de woorden kent. Dans, maakt niet uit hoe gek, niemand die het ziet. Glimlach …. ook als je over straat loop. Glimlachen is aanstekelijk. En als ze niet terugglimlachen denken ze in ieder geval aan je, al is het maar om zich af te vragen waarom je naar hun glimlacht! Diverse studies hebben uitgewezen dat zingen, dansen en glimlachen een zeer goede middel is om stress te verlichten.