Wisselwerking lichaam en geest

↵ Vorig level

Wisselwerking lichaam en geest

De wisselwerking tussen lichaam en geest is zeer complex. De krachtige wisselwerking tussen lichaam en geest beïnvloedt de gezondheid van de mens. De meeste mensen geloven intuïtief of uit persoonlijke ervaring dat emotionele stress (ook ernstige) lichamelijke aandoeningen kan veroorzaken of het verloop ervan kan beïnvloeden. Duidelijk is dat emoties lichamelijke functies kunnen beïnvloeden, zoals hartslag, bloeddruk, transpiratie, slaappatronen, etc..

Het is belangrijk te beseffen dat niet ieder mens hetzelfde is en vooral voor mensen met Fibromyalgie, dat de manier hoe je iets ervaart of erop reageert, (mede) afhankelijk kan zijn van hoe jij je op dat moment voelt. Een bijzondere studie heeft aangetoond dat veerkrachtige mensen een hoger energieniveau hebben dan mensen die niet zo veerkrachtig zijn. Zij voelen zich vaker moe en futloos. Dit fenomeen heeft veel te maken met ons manier van denken. Veerkrachtige mensen zien obstakels vaak als stapstenen naar een volgend doel. Als iets bij hun niet lukt, blijven ze hier niet lang bij stilstaan. Ze leren ervan en gaan verder. Een persoon met geen of weinig veerkracht heeft hier veel meer moeite mee en heeft tijd nodig dit te verwerken.

Helaas functioneren wij vaak op automatische piloot, gewoon omdat het moet. Er zijn echter ALTIJD manieren hoe we dingen fijner, makkelijker, beter kunnen benaderen of doen, wat ons ook meer positieve energie zal geven. Vergelijk het maar met ademen. We denken hier zelden bij na, we doen het gewoon. Maar als iemand onze neus en mond dicht zou drukken, zijn we ons gelijk bewust dat we het NIET meer kunnen doen. Dit komt omdat ademhalen een automatisme is (geworden). De oefening zoals eerder omschreven is er om je bewust te maken van de mensen of dingen die je energie kosten, zodat je hier verandering in kan brengen en meer controle en balans in je eigen leven kan brengen. Wacht niet tot je manier van leven je de adem ontneemt.

Het feit dat Fibromyalgie effect heeft op zoveel aspecten van ons leven, is voor velen (vooral degene die gewend zijn zelf de touwtjes in handen te hebben/nemen) best moeilijk te accepteren. Het is dan eenvoudig te voelen alsof je controle verliest. Daarom, neem controle over iets, neem besluiten die je al lang had moeten nemen en krijg zodanig weer het gevoel dat je toch de controle behoudt. Dat klinkt eenvoudig, maar het moet vele keren herhaald worden om weer een automatisme te worden. Controle in een aspect van ons leven kan voldoende zijn om ons weer zelfvertrouwen (dat door Fibromyalgie best wordt aangetast) te geven. Dit kan tevens het verschil zijn van hoe we uit een negatieve spiraal naar een positieve spiraal komen, hetgeen het leven met Fibromyalgie kan vereenvoudigen.