Home » Hoofd index » Omgaan met Fibromyalgie » Onbegrip » Begrip voor onbegrip

Begrip voor onbegrip

↵ Vorig level

Begrip voor onbegrip

In veel artikelen wordt gesteld dat mensen met Fibromyalgie “soms te maken krijgen met onbegrip”. Als ik dit zie wil ik uitschreeuwen dat het niet SOMS is maar 95% van de tijd!

Echter Fibromyalgie is onzichtbaar. De vreselijke pijn en extreme vermoeidheid zijn onzichtbaar. Het ene moment ben je in superconditie, het andere moment kan je, totaal onaangekondigd, niks meer.  Anderen kunnen het daarom vreemd vinden dat je de ene dag vijf kilometer kunt fietsen terwijl je de andere dag helemaal niets kunt. Hoe leg je uit dat je de ene dag in alle vrolijkheid en zonder enig probleem vlotjes ’s avonds staat te dansen, en de andere dag zelfs je schoenen niet kan uitdoen? Hoe verklaar je dat je vandaag naar je vriendin haar verjaardag kan maar morgen het niet kan opbrengen om naar de verjaardag van je schoonmoeder te gaan?  Hoe moeten ze dat ook begrijpen ?  Als we heel eerlijk zijn kunnen we zelf toch nauwelijks zelf begrijpen wat Fibromyalgie allemaal met ons doet !

We maken allemaal de fout om te “verwachten” dat bijvoorbeeld onze partners en gezin het moeten weten wanneer wij pijn hebben. Echter, als wij ze niet hierover informeren, hoe kunnen we ze dan verwijten dat ze niet rekening met ons houden? Informeer je partner of gezin als je veel pijn hebt en even iets niet kan. Wij mogen niet verwachten dat onze omgeving dit zelf opmerkt, omdat dit niet “zichtbaar” is van buiten!

We moeten daarom ook van onze kant proberen begrip op te brengen voor de situatie van anderen. Onszelf eens in hun situatie verplaatsen, en bedenken wat zij zouden denken als het andersom was. Wat zouden wij denken als wij niets wisten van Fibromyalgie en een vriendin vanavond mee uit kan en zich morgen ziek meld voor werk? Zouden we dan niet ook onbegrip uiten, zoals zoveel mensen doen naar ons toe?

Een aantal dingen om in gedachten te blijven houden, zijn :

Onbekend maakt onbemind
Vaak staan mensen afwijzend tegenover het onbekende. We moeten geloven dat weinig mensen ons opzettelijk zullen kwetsen met opmerkingen. Sommigen begrijpen het gewoon echt niet, en zullen het nooit begrijpen.

Mensen kunnen veranderen
Sommige mensen die je vandaag niet ondersteunen of begrip kunnen opbrengen, kunnen dat morgen misschien wel. Het is aan ons om ze te proberen te laten begrijpen hoe we ons voelen, zodat hun houding naar ons kan veranderen.

Je bent niet alleen
Er zijn veel mensen die Fibromyalgie hebben, en er zijn tegenwoordig veel lotgenoten contact mogelijkheden, waar je vaak advies en tips kan vinden om ermee om te leren gaan. Een paar mensen die je echt begrijpen en willen helpen is vaak veel meer waardevol als veel mensen om je heen bij wie je steeds weer je situatie moet blijven uitleggen.