Home » Hoofd index » Omgaan met Fibromyalgie » Onbegrip » Onbegrip doet pijn

Onbegrip doet pijn

↵ Vorig level

Onbegrip doet pijn

Onbegrip veroorzaakt veel (emotionele) pijn. Vooral als mensen (onterecht) denken dat je iets niet wilt, en niet inzien dat je het niet kunt, of uit voorzorg probeert te vermijden. Bijna nog meer pijn doen de betekenisvolle blikken naar elkaar door familie, vrienden of collega’s als je zegt dat je iets niet kan doen of niet vol kan houden, waarbij duidelijk is dat ze denken dat de klachten overdreven zijn.

Ze denken bijvoorbeeld dat de pijn en moeheid niet ernstig zijn of ze vinden dat je best wat harder kunt werken.

Deze emoties doen pijn, dat heeft en zal ieder mens vast al een of meerdere keren in zijn leven ervaren. Alleen zit er voor mensen met Fibromyalgie nog een extra addertje onder het gras, omdat zij niet alleen last ervaren van de emotionele pijn, maar dit voor hen ook nog extra gevolgen heeft! Als een opmerking je echt kwetst, voel je letterlijk pijn van binnen, maar door de spanning hiervan reageert je lichaam ook gelijk, en zullen er op bepaalde plaatsen in je lichaam verkrampingen plaatsvinden. Dit houd weer in dat even later je extra lichamelijke pijn zult gaan voelen, die soms dagenlang kan voortduren.

Om het onbegrip weg te halen, proberen we vaak uitleg te geven om te proberen de ander te laten begrijpen hoe we ons voelen en wat het inhoud om Fibromyalgie te hebben. Alleen zitten deze mensen die zo snel oordelen, vaak niet te wachten op een uitleg of tonen weinig interesse, waardoor je dus weer overkomt als een “klager”. Je kunt dus eigenlijk niet winnen.

Het bovenstaande zal hebben duidelijk gemaakt dat we daardoor ons wat weerbaarder moeten opstellen, zodat onbegrip niet zo een groot effect op ons heeft, en dat probeer ik in de volgende teksten uit te leggen.