Tips om beter om te gaan met onbegrip
Om zelf weerbaarder te worden tegen onbegrip, kan zelfs positief werken omdat je kunt voelen dat je weer enigszins controle kan terugpakken over je leven en de ongenodigde veranderingen die je te verwerken hebt gekregen. Er zijn een aantal vanzelfsprekende tips die geen verdere toelichting benodigen, maar een aantal die heel belangrijk zijn voor iemand met Fibromyalgie om er makkelijker mee te leren leven, waar ik wat meer in detail op zal ingaan.
Leer omgaan met onbegrip
Hoe sneller je leert omgaan met onbegrip, hoe beter voor jezelf. Niet iedereen begrijpt dat iemand die pijn heeft best plezier kan hebben en kan lachen, men kan je pijn immers niet zien. Sta boven onbegrip, trek er je les uit en laat het los. Wees realistisch: het is een dagelijkse realiteit dat je van veel mensen geen begrip kunt ontvangen, verzoen je daarmee. Leg aan belangstellenden uit dat je pijn niet altijd even erg is. Hou er rekening mee dat je dat steeds weer moet uitleggen.
Geven-en-nemen
Probeer een geven-en-nemen houding te kweken. Overbeschermend gedrag of nutteloze adviezen kunnen bijvoorbeeld vaak goedbedoeld zijn. Geef dan aan dat je begrijpt dat mensen het goed bedoelen, maar dat het jou helaas niet helpt. Geef vervolgens ook aan welk gedrag jou wel helpt. Jezelf terugtrekken of isoleren moet vooral voorkomen worden. Dit kan tot eenzaamheid leiden en zorgt er vaak voor dat mensen zich nog slechter gaan voelen. In contact blijven met anderen is van cruciaal belang! Maak steeds duidelijk wat je wel of niet meer kunt.
Vereenvoudig je leven
Brainstorm met je partner, familie en vrienden over manieren hoe je (met minimale verandering) je dagelijkse routine kan vereenvoudigen. Vraag iemand waar je nauw mee bent verbonden om je te helpen manieren te vinden om negatieve gedachten naar een minimum terug te dringen. Dit zal allemaal helpen in het aanvaarden van jezelf, alsook je ziekte.
Ken jezelf / leer luisteren naar je lichaaam
Zorg dat je zicht heb over hoe je er werkelijk over denk en voelt. Wat veroorzaakt je stress, wat zijn je eigen kwetsbare kanten? Het is noodzakelijk om te leren om echt te luisteren naar je lichaam. Als we bijvoorbeeld erge pijn hebben, nemen we vaak pijnmedicatie, maar : hoe vaak nemen we echt de tijd om de pijn te “voelen”? Leg je hand op de pijnplaats. Concentreer nu op deze area, en op de pijn zelf. Is het een stekend, knagende of constante pijn? Hoe voelt het gebied er omheen, is die ook pijnlijk? Door onszelf te laten concentreren op deze pijn staan we ook veel meer in contact met ons lichaam.
Dit leert ons om echt naar ons lichaam te luisteren en deze te leren begrijpen. Hierdoor hoeven we niet een deel van ons lichaam door het andere te laten overschaduwen. Wanneer we echt naar ons lichaam luisteren, brengen we deze weer in balans.
Leer echt communiceren
Communicatievaardigheden zijn nu belangrijker dan ooit, omdat je dagelijks zal moeten communiceren hoe je voelt. Door op een constructieve manier met iemand te praten heb je meer kans om beter begrepen te worden. Eerlijke communicatie zal definitief negatieve gevoelens en een eventueel conflict tussen jou en je partner, alsook andere familieleden en vrienden, verminderen. Het is uiterst moeilijk een weg te vinden met Fibromyalgie te leven, en je directe familie zal de eerste lijn van ondersteuning moeten zijn. Probeer nooit je pijn te verstoppen. Als zijn zien en zich realiseren wat je doormaakt, zal dit een beter begrip kweken voor wat jij doormaakt. Als je meldt dat je een dag erge pijn hebt, kunnen zij je helpen met je taken die je moet uitvoeren. Praten met andere Fibromyalgie lijders is ook een manier van met je pijn omgaan. Je aansluiten bij een Fibromyalgie lotgenotengroep is ook een mogelijkheid, je kunt immers alle hier je ervaringen delen. Hier kun je soms ook handige tips krijgen van mensen die hetzelfde doormaken. Wie kan je beter begrijpen dan zij? Waak er wel voor om niet te gaan wedijveren om wie het meest pijn heeft, en wie het meest heeft moeten opgeven. Om te vergelijken is prima, maar het gaat er uiteindelijk in om onder woorden te brengen hoe je voelt en met lotgenoten te praten.
Leer “NEE” zeggen
Wij worden iedere dag geconfronteerd met verzoeken of eisen, en dat is niet makkelijk voor iemand met Fibromyalgie. We zouden zo graag alles willen doen of helpen met alles, maar als wij niet onze persoonlijke grenzen bewaken, zal dit resulteren in extra pijn en vermoeidheid, wat weer meer stress geeft. Dit betekent dat wij moeten leren “nee” te zeggen. Dit klink best wel eenvoudig, maar voor veel mensen is dit extreem moeilijk, omdat ze altijd anderen willen helpen, en altijd een ander zijn behoefte voor hun eigen stellen. Alhoewel deze eigenschap zeer bewonderenswaardig is, kun je door te veel van jezelf te vragen moe, geïrriteerd en zelfs depressief worden. Het is dus belangrijk op je strepen te staan en “NEE” te zeggen, en wel op zo een toon dat het duidelijk is dat je het meent! Vooral tegenover degene dat altijd een beroep op je doen en aanhouden totdat je “ja” zegt, is het goed uit te leggen wat de consequenties voor jou zijn, en aangeven dat het zal afhangen van hoe je je op de dag zelf voelt. De volgende stap is om te visualiseren hoeveel fysieke energie dit je zult kosten. Denk hier goed over na! Bedenk vooraf wat de consequenties zullen zijn (voor je lichaam), en als deze verhoogde pijn zal geven, overweeg dan alternatieven, en bekijk welke andere afspraken je de volgende dagen hebt staan, die je beslist wil of moet doen. Verzeker je ervan dat deze afspraak niet zal verhinderen dat je voldoende rust, oefening, en ontspanning krijgt die je lichaam nodig heeft om zich goed te voelen. Mocht je dit moeilijk vinden, kun je in het begin hulp vragen aan je partner, een vriend, of vriendin, die je kunt helpen je grenzen te bewaken, totdat je dit zelf automatisch kan doen. Je leert vanzelf om je tijd zeer vindingrijk te verdelen, een dagelijkse takenlijst bij te houden, en “nee” te zeggen om zodoende je energie over de dag te verdelen.
Investeer in een goede supportgroep
Om met zo veel pijn om te (leren) gaan is niet makkelijk en een goede ondersteuningsgroep van familie en vrienden is hard nodig. Wij moeten beseffen dat het aan ons is om ons omgeving hierover voor te lichten zodat zij deze aandoening volledig begrijpen. Familie en vrienden, maar vooral de partner moet voorgelicht worden zodat zij weten waar zij mee te maken zullen krijgen.
We hebben vast allemaal al ervaren dat onvrede, verdriet en/of stress in ons persoonlijke leven ons ook lichamelijk niet kunnen beïnvloeden. Problemen in een relatie kunnen het immuunsysteem nadelig beïnvloeden doordat er een verhoging in het aanmaken van stresshormonen ontstaat, hetgeen weer meer pijn kan veroorzaken. Iedere chronische ziekte kan een zware last zijn op je privéleven. Veel Fibromyalgie lijders stuiten op onbegrip over onze aandoening, omdat het ook moeilijk te begrijpen is dat je vandaag wel in de tuin kan werken, maar morgen niet eens de trap op kan lopen. Het is zeer moeilijk een (pijnvrij) persoon duidelijk te maken dat de pijn hevig kan zijn zelfs met pijnmedicatie. Zij moeten begrijpen dat het soms nodig zal zijn hun verwachtingen van en houding naar ons aan te passen teneinde ons goed te ondersteunen.