Home » Hoofd index » Omgaan met Fibromyalgie » Uitleg » Fibromyalgie uitleg

Fibromyalgie uitleg

↵ Vorig level

Fibromyalgie uitleg

Omdat Fibromyalgie een aandoening is die je zelden aan de buitenkant ziet, denken mensen vaak dat er niets aan de hand is, of nog erger, dat jij je aanstelt. Veel mensen met Fibromyalgie zijn het na een paar jaar zat om het steeds weer uit te moeten leggen aan mensen en doen dit dan ook niet meer.  Dit is echt heel erg jammer omdat je jezelf tekort doet! Je maakt immers al de aanname dat de persoon tegenover je het niet zal begrijpen, terwijl dit misschien juist iemand kan zijn die zelf, of in de familie ook iemand met Fibromyalgie of een anderen chronische aandoening kan hebben en het juist heel goed zou begrijpen!  Tevens, hoe hard het ook klinkt, draag je daarmee bij aan het onbegrip dat er heerst rondom Fibromyalgie.

Uiteraard snap ik dat als je een dag hebt met heel veel pijn, (ik ervaar ze zelf ook vaak) dat je niet echt zin hebt om uitgebreid uitleg te geven wat Fibromyalgie precies inhoud en hoe jij je op dat moment voelt. Maar bedenk wel dat omdat Fibromyalgie alleen een algemeen bekende aandoening zal worden als meer mensen erover leren en begrijpen wat het inhoud, het van essentieel belang is dat we allemaal juist zoveel mogelijk mensen proberen te vertellen en uitleg geven hierover.

Nu zijn er natuurlijk verschillende doelgroepen (kinderen, partner, vrienden en familie, werkgever, etc) die niet allen dezelfde uitleg kunnen krijgen omdat het vaak op de juiste doelgroep toegespitst zou moeten worden.

Om een duidelijke uitleg te geven aan deze doelgroepen hebben we de volgende mogelijkheden voor u op een rijtje gezet :

  • Uitleg voor kinderen onder 8 jaar
  • Uitleg voor kinderen boven 8 jaar
  • Uitleg voor volwassenen
  • Uitleg voor werkgever en/of collega’s