Wasknijpertest

↵ Vorig level

Hoe om pijn bij Fibromyalgie uit te leggen

De wasknijpertest
Een van de hoofdsymptomen bij Fibromyalgie is pijn. Dit kan wisselen van milde (te verdragen) pijn naar extreme pijn. Fibromyalgie wordt vaak onderschat of niet begrepen. Extreme pijn en vermoeidheid zijn niet zichtbaar van buitenaf. De omgeving heeft tal van manieren om hun onbegrip (helaas soms vrij bot) te laten blijken. We hebben vast allemaal wel een of meerdere van deze opmerkingen minstens te horen gekregen:

“Iedereen is wel eens moe en heeft wel eens pijn”.
“Gewoon even doorbijten”
“Het is vanzelf gekomen en gaat ook wel weer vanzelf weg”
“Dan neem je toch een Paracetamolletje?”
“Misschien dat gezonder eten / fanatieker sporten zal helpen”

Een goede manier om iemand uit te leggen wat je voelt met Fibromyalgie is :
Laat ze een wasknijper op de top van hun vinger zetten. Vraag ze hoe lang ze denken het vol te houden. De meeste mensen schatten op minstens een kwartier. Zet een keukenwekker of alarm op 15 of (als ze dat zelf aangeven) op 30 minuten.

Het begin is vervelend, maar hoe langer de wasknijper op de vinger blijft zitten hoe meer pijn het gaat doen. Nu kan je uitleggen dat dit ongeveer de pijn is dat iemand met Fibromyalgie vaak 24 uur per dag, 7 dagen in de week voelt. Leg vooral uit dat mensen met Fibromyalgie niet gewoon de wasknijper van hun vinger kunnen halen. Zij kunnen weinig tot niets doen om de pijn weg te halen.