Home » Hoofd index » Omgaan met Fibromyalgie » Waarschuwingen » NVWA waarschuwt voor voedingssupplementen

NVWA waarschuwt voor voedingssupplementen

↵ Vorig level

NVWA waarschuwt voor voedingssupplementen

26 MEI 2017

Consumenten moeten alert zijn bij het gebruik van voedingssupplementen, zegt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Ruim 60% bevat stoffen die lichaamsfuncties kunnen verstoren. Dat constateert de toezichthouder na onderzoek van 160 monsters van supplementen als libidoverhogers, afslankpreparaten en zogenoemde ‘fatburners’ en ‘pre-work-out-producten’.

De NVWA heeft inmiddels maatregelen genomen tegen de overtredende bedrijven en onveilige producten zijn van de markt gehaald. Toch moeten consumenten alert blijven omdat zij niet van de verpakking kunnen afleiden of de supplementen farmacologisch actieve stoffen bevatten en in welke concentratie.

Hoge bloeddruk
In het onderzoek trof de NVWA vooral stoffen aan als sildenafil, sibutramine en amfetamine-achtige stoffen zoals synefrine en cafeïne. Sommige van deze stoffen zijn verboden terwijl andere voorkomen in (geregistreerde) geneesmiddelen. Ze kunnen leiden tot een hoge bloeddruk, een verhoogd hartritme en andere aandoeningen. Ook kan een stof de werking van een andere stof versterken. Er ontstaat extra gevaar wanneer supplementen niet volgens het voorschrift worden gebruikt of als iemand medicijnen inneemt of het lichaam extra belast door bijvoorbeeld te sporten.

Bron: DFT