Over bindweefsel

↵ Vorig level

Over bindweefsel

Zoals de naam al aangeeft, heeft bindweefsel (fascia) een verbindende functie. Een lichaam is een structuur die uit veel verschillende delen bestaat. Om er maar een paar te noemen, is er een skelet, spierweefsel, veel interne organen en een huid die alles bedekt. Maar zweven deze lichaamsdelen gewoon losjes in een lichaam, in balans op elkaar? Het antwoord is zeker nee. Al deze componenten zijn samengebonden in een strak pakket, waarbij alle delen met iets anders zijn verbonden. Deze groep weefsels staat bekend als bindweefsel.

Bindweefsel (fascia) is een verzamelnaam van deze verbindende structuren, zoals kapsels en banden. Maar ook rond de inwendige organen en de schedel zit bindweefsel. Via dit bindweefsel zitten de organen (en de bloedvaten en zenuwen van het orgaan) vast aan de wervelkolom, het bekken, de ribben, het borstbeen en aan de andere omliggende inwendige organen. Zo blijven de organen op hun plaats en kunnen zij toch bewegen.

Structuur van bindweefsel
Bindweefsel (fascia) bestaat voornamelijk uit twee elementen: cellen en een matrix. De soorten cellen in bindweefsel variëren, afhankelijk van het type weefsel dat ze ondersteunen. Rode en witte bloedcellen worden bijvoorbeeld aangetroffen in bloed, dat een vloeibaar bindweefsel is. Adipocyten zijn vetcellen die worden aangetroffen in vetweefsel of vet. En fibroblasten zijn cellen die in grote hoeveelheden in veel verschillende soorten bindweefsels worden aangetroffen.

De matrix kan worden beschouwd als de substantie waarin de cellen zijn ingebed. De matrix kan vloeibare, semifluïde, gelatineuze of gemalen stof- en eiwitvezels zijn. Een heel eenvoudige manier om dit te visualiseren, is gelatine pudding voorstellen met stukjes fruit erin. De gelatine pudding is de matrix en de vrucht vertegenwoordigt cellen. Een gemalen stof is een ondersteunend medium gemaakt van water en grote moleculen. Er zijn drie soorten eiwitvezels gevonden in de matrix, namelijk : collageenvezels, elastische en reticulaire vezels.

Los bindweefsel
Bij gewervelde is het meest voorkomende type bindweefsel los bindweefsel. Het houdt organen op hun plaats en hecht epitheelweefsel aan andere onderliggende weefsels. Los bindweefsel wordt zo genoemd vanwege het “weefpatroon” en het type van de samenstellende vezels. Deze vezels vormen een onregelmatig netwerk met ruimten tussen de vezels. De ruimtes zijn gevuld met grondsubstantie.

De drie belangrijkste soorten losse verbindingsvezels omvatten collageenachtige, elastische en reticulaire vezels. Hieronder wat meer informatie hierover :

  • Collageenvezels zijn gemaakt van collageen en bestaan uit bundels fibrillen die coils zijn van collageenmoleculen. Deze vezels helpen het bindweefsel te versterken. Collageenvezels zijn erg sterk en bieden flexibiliteit.
  • Elastische vezels zijn gemaakt van het eiwit elastine. Ze helpen elasticiteit van het bindweefsel te geven. Elastische vezels zijn zeer rekbaar en nemen hun oorspronkelijke vorm aan nadat ze zijn uitgerekt.
  • Reticulaire vezels verbinden bindweefsels met andere weefsels. Ze zijn erg dun en bieden tevens  ondersteuning voor vele zachte organen en bloedvaten.

Losse bindweefsels bieden ondersteuning, flexibiliteit en kracht die nodig zijn om inwendige organen en structuren zoals bloedvaten, lymfevaten en zenuwen te ondersteunen.

Dicht bindweefsel
Een ander type bindweefsel is dicht of vezelig bindweefsel, dat te vinden is in pezen en ligamenten. Deze structuren helpen bij het vastmaken van spieren aan botten en het verbinden van botten aan gewrichten. Dichte bindweefsels zijn samengesteld uit grote hoeveelheden dicht opeengepakte collageenvezels. In vergelijking met los bindweefsel, heeft dicht weefsel een hoger aandeel collageenvezels tot gemalen stof. Het is dikker en sterker dan los bindweefsel en vormt een beschermende capsulelaag rond organen zoals de lever en de nieren.

Dichte bindweefsels kunnen worden onderverdeeld in dichte, regelmatige, dichte onregelmatige en elastische bindweefsels.

  • Dichte regelmatige: pezen en ligamenten zijn voorbeelden van dicht regulier bindweefsel.
  • Dichte onregelmatigheid: een groot deel van de dermislaag van de huid is samengesteld uit dicht onregelmatig bindweefsel. De membraancapsule die verschillende organen omringt, is ook dicht onregelmatig weefsel.
  • Elastisch: deze weefsels maken rek mogelijk in structuren zoals slagaders, stembanden, de trachea en bronchiën in de longen.

Gespecialiseerde bindweefsels
Gespecialiseerde bindweefsels omvatten een aantal verschillende weefsels met gespecialiseerde cellen en unieke grondsubstanties. Sommige van deze weefsels zijn stevig en sterk, terwijl andere vloeiend en flexibel zijn.

Vet
Vetweefsel is een vorm van los bindweefsel dat vet opslaat. Vetweefsel bevat grote, ronde cellen in een losmazig bindweefsel. De cellen zijn gevuld met vet. Het vet verdringt de kern en de organellen van de cel. Vetweefsel dient als opslagplaats van voedsel en beschermt het lichaam tegen warmteverlies. Verder doet het dienst als ‘stootkussen’ en als ‘afronding’ van het lichaam.

Kraakbeen
Kraakbeen is een vorm van vezelig bindweefsel dat is samengesteld uit dicht opeengepakte collageenvezels in een rubberachtige gelatineuze substantie genaamd chondrin. De skeletten van haaien en menselijke embryo’s zijn samengesteld uit kraakbeen. Kraakbeen biedt ook flexibele ondersteuning voor bepaalde structuren bij volwassen mensen, waaronder de neus, luchtpijp en oren.

Bot
Bot is een soort gemineraliseerd bindweefsel dat collageen en calciumfosfaat bevat, een mineraalkristal. Calciumfosfaat geeft bot zijn stevigheid.

Bloed
Interessant genoeg wordt bloed beschouwd als een soort bindweefsel. Hoewel het een andere functie heeft in vergelijking met andere bindweefsels, heeft het een extracellulaire matrix. De matrix bestaat uit het plasma met rode bloedcellen, witte bloedcellen en bloedplaatjes gesuspendeerd in het plasma.

Weefselvocht
Lymfe is een ander type vochtig bindweefsel. Deze heldere vloeistof is afkomstig van bloedplasma dat uit bloedvaten bij capillaire bedden komt. Als onderdeel van het lymfestelsel bevat lymfe immuunsysteemcellen die het lichaam beschermen tegen ziekteverwekkers.

Bron: thoughtco.com –connective tissue anatomy  (vertaling)

Lees hier meer over :