Costocondritis

↵ Vorig level

Costochondritis

Costochondritis is een ontsteking in het ribkraakbeen, waarbij (in tegenstelling tot bij het Syndroom van Tietze) geen zwelling ontstaat. De ribben (costa) zitten via verbindingen van kraakbeen (chondros) aan het borstbeen vast en vormen te samen de borstkas. De functie van het kraakbeen is een flexibele verbinding vormen die de borstkas beweeglijk maakt tijdens in – en uitademen en tijdens bewegen van de wervelkolom, ribben en schouderbladen.

Wat zijn de oorzaken van Costochondritis?
Het is niet bekend wat de oorzaak van costochondritis is. De klachten komen vaak spontaan en dus zonder duidelijke oorzaak opzetten. Mogelijke oorzaken zijn: veel hoesten of niezen waardoor de ribben veel bewegen, een klap tegen de borstkas, zware lichamelijke inspanningen of een luchtweginfectie. Daarnaast kan ook een slechte lichaamshouding of stress resulteren in costochondritis.

Wat zijn de symptomen van Costochondritis?
Men kan een scherpe, drukkende pijn op de borst ervaren. Deze pijn wordt heviger wanneer men op het borstbeen drukt, bij diep inademen, bij een zware krachtinspanning, bij hoesten en bij niezen. Ook benauwdheid en angstklachten kunnen het gevolg zijn van deze aandoening. De pijn kan uitstralen naar de arm en de rug. Het bewegen van de arm kan de klachten verergeren, omdat daardoor ook de ribben bewegen.

Wat is de behandeling bij Costochondritis ?
De arts schrijft sterke pijnstilling voor als de pijn ernstig is. Een aantal patiënten krijgt voorts een doorverwijzing naar de fysiotherapeut. Tot slot is transcutane elektrische zenuwstimulatie (TENS) (elektrische zenuwstimulatie door de huid) voor sommige patiënten een behandelingsmogelijkheid. Warme of koude kompressen verlichten de symptomen. Daarnaast voert de patiënt best geen zware inspanningen of activiteiten uit die de pijn verergeren. Gewone pijnstilling vermindert de pijn. Acupunctuur valt ook te overwegen, net als rustige rekoefeningen. De pijn verdwijnt meestal spontaan binnen enkele dagen. De maximale duur van de symptomen bedraagt veelal zes tot acht weken. De klachten keren wel snel terug en soms houden de symptomen ook wel (erg) lang aan (zes maanden en langer).

Wat u eerst moet doen bij verdenking van Constochondritis
Pijn op de borst wijst in een aantal gevallen op een levensbedreigende medische aandoening waardoor de patiënt best zo snel mogelijk een arts raadpleegt. Raadpleeg daarom altijd eerst uw huisarts wanneer u ernstige pijn op de borst heeft. Bij een hartaanval is snel handelen geboden dus wacht niet af en onderneem actie! Een huisarts kan ook aangeven of het misschien om een andere klachten gaat.

Verschil tussen Costochondritis en syndroom van Tietze.
Costochondritis wordt vaak samen genoemd met het syndroom van Tietze. Bij costochondritis is ook het ribkraakbeen ontstoken maar is er geen sprake van een zwelling van de ribkraakbeen zoals bij het syndroom van Tietze. Daarnaast is het syndroom van Tietze altijd alleen maar aan de voorzijde van het lichaam, terwijl costochondritis ook aan de achterzijde kan optreden.

Klik hier voor Tietze / Costochondritis oefeningen

bron :
www.tietzebehandeling.nl
www.tietze.nl
www.mayoclinic.org