Oedeem

↵ Vorig level

Oedeem

Oedeem (uitspraak ‘eudeem’) is een opeenhoping van extracellulair vocht in weefsel, leidend tot een zwelling zonder toename van het aantal cellen. Bekende vormen van oedeem zijn de zwelling van de huid bij een reactie op een muggenbeet of brandnetelsteek en het oedeem van de onderbenen dat vele oorzaken kan hebben. Bij oedeem is de hoeveelheid vocht die in het lichaam aanwezig is te groot, of de verdeling van het aanwezige vocht abnormaal. Combinaties treden ook vaak op. De controle over de waterbalans wordt gedeeld door diverse organen. Een belangrijke rol is er daarbij voor o.a. de hypothalamus (een onderdeel van het brein), het hart en de nieren weggelegd.


Sommige medicaties die voor Fibromyalgie worden voorgeschreven, zoals Amitriptyline (ook bekend als Sarotex of Tryptizol) en Lyrica (ook bekend als Pregabaline) kunnen de bijwerking hebben van gewichts-toename, en bij Lyrica kan zelfs oedeem een van de bijwerkingen zijn. Sommige van de klachten van patiënten met lipoedeem zoals moeheid, pijn bij aanraking van de huid en snelle overbelasting, kunnen helaas ook nog eens met die van Fibromyalgie overlappen.

 

Het lymfesysteem
Het lymfesysteem maakt deel uit van de totale circulatie in ons lichaam. Het lymfesysteem is onder andere verantwoordelijk voor het transport en de afvoer van vocht en grotere moleculen, zoals eiwitten, die niet door de bloedvaten opgenomen kunnen worden. Bij beschadiging van het lymfesysteem wordt de afvoer van het vocht belemmerd en hoopt het vocht zich op in ons lichaam en is er sprake van oedeem. Naast een beschadiging van het lymfesysteem kan er een ophoping van vocht ontstaan als gevolg van een (tijdelijke) vergrote aanvoer van vocht in het weefsel. Het lymfesysteem kan dan overbelast raken en is niet langer in staat het vocht op te nemen en te vervoeren.

Verschillende soorten oedeem
Er zijn verschillende vormen van oedeem te onderscheiden. Namelijk veneus oedeem, lymfoedeem en lipoedeem, hieronder zijn deze drie vormen omschreven.

Veneus oedeem
Veneus oedeem kan ontstaan als gevolg van veneuze insufficiëntie. Dit wil zeggen dat het veneuze systeem, de aders, niet goed functioneren. Dit kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van trombose of een verzwakte vaatwand van de bloedvaten. Als gevolg hiervan verhoogd de druk in de aders en wordt er vocht en eiwitten vanuit het bloedvat in het weefsel geperst. Er is dus sprake van een (tijdelijke) vergrote aanvoer van vocht.

Lymfoedeem
Lymfoedeem kan ontstaan wanneer er sprake is van een beschadiging of een fout in de aanmaak van het lymfestelsel. De transportcapaciteit van het lymfesysteem is verminderd en het vocht kan niet effectief of voldoende vervoerd en afgevoerd worden. Lymfoedeem kan aangeboren zijn (primair lymfoedeem) of verworven als gevolg van een andere aandoening (secundair lymfoedeem). Bekende vormen van secundair lymfoedeem zijn het armlymfoedeem, bij vrouwen na een borstoperatie en okselklierdissectie en beenlymfoedeem na bijvoorbeeld een gynaecologische operatie. Patiënten die na een dergelijke operatie radiotherapie en/of chemotherapie ondergaan, hebben een grotere kans op het ontwikkelen van lymfoedeem. Lymfoedeem ontstaat niet altijd direct, gemiddeld duurt het 2 tot 3 jaar om zich klinisch te manifesteren.

Lipoedeem
Lipoedeem betekend letterlijk een ophoping van vocht en vet. Lipoedeem is een chronische aandoening die voornamelijk bij vrouwen voorkomt. In de meeste gevallen komt lipoedeem symmetrisch voor op de heupen en de benen. Opvallend hierbij is dat de voeten slank blijven. Bij lipoedeem is het aantal vetcellen in het weefsel te groot. Omdat er niet echt sprake is van oedeem is de term lipohypertrofie meer op zijn plaats. Door het grote aantal vetcellen kan er druk ontstaan op de bloed- en lymfevaten, waardoor er problemen kunnen ontstaan in de aanvoer en afvoer van vocht. Daardoor kan in de loop der tijd een combinatie ontstaan van lipoedeem en lymfoedeem ook wel lymfo-lipoedeem genoemd. Vaak worden bij patiënten met lipoedeem andere klachten gezien zoals moeheid, pijn bij aanraking van de huid en snelle overbelasting. Vaak is men zich dit niet eens bewust.

Oedeem, wat nu?
Ook veel overigens gezonde mensen hebben een merkbare opzwelling van de voeten, vooral als ze ouder zijn, overgewicht hebben, veel lopen of staan, zwellingen hebben, vaak verergert dit bij warm weer. Dit heeft geen grote betekenis. Behandeling voor de zwelling van de benen zelf is zelden nodig, aangezien deze in de meeste gevallen alleen cosmetische klachten geeft. Als de oorzaak kan worden aangepakt, gaat het met het oedeem ook vaak beter. Vaak kunnen plaspillen verlichting bieden. Maar niet in alle gevallen helpt dit. Het is ook met het oog op bijwerkingen sterk af te raden om alleen voor de cosmetiek plaspillen te gaan gebruiken.
Wanneer u ernstige hinder ondervind van oedeem kan het verstandig zijn om u te laten behandelen door een oedeemtherapeut. Bespreek dit met uw huisarts. Oedeemtherapie richt zich op:

 • Het verminderen van de omvang van het oedeem
 • De progressie van het oedeem tegengaan
 • Vermijden van complicaties zoals huidproblemen
 • Verbeteren van eventuele functiestoornissen
 • Het leren omgaan met oedeem

Afhankelijk van de ernst van het oedeem kan er door een oedeemtherapeut een passend behandelplan worden opgesteld. De behandeling kan bestaan uit de volgende onderdelen:

 • Manuele lymfdrainage
 • Compressietherapie
 • Lymftaping
 • Ademhalingsoefeningen
 • Bewegingstherapie
 • (Dieet)advies
 • Zelfmanagement

Oedeemfysiotherapie
Oedeem is een abnormale ophoping van vocht, als gevolg van een verstoord evenwicht tussen aan- en afvoer van vocht. Dit uit zich in een gevoel van spanning of stuwing van de huid, een zwaar gevoel en toename van de omvang van het lichaamsdeel. Oedeemtherapie kan met verschillende methoden het oedeem verminderen, progressie van het oedeem tegengaan, eventuele huidproblemen voorkomen, verbeteren van mogelijke functiestoornissen en het leren omgaan met oedeem.

Therapeutisch elastische kousen
Compressie is een belangrijk onderdeel van de behandeling van lymfoedeem patiënten. In ernstige gevallen zonder behandelbare oorzaak kunnen maatregelen als hoogleggen, zwachtelen en het dragen van steunkousen worden geprobeerd. Hierbij kunnen therapeutische elastische kousen helpen. Het is belangrijk dat u de kous krijgt die bij uw ziektebeeld past.

Voor meer informatie over lymfoedeem kijk op: www.lymfoedeem.nl

Lees meer