Spasmofilie

↵ Vorig level

Spasmofilie

Spasmofilie in het kort.
Spasmofilie of autonome disfunctie, zoals het in de Angelsaksische medische literatuur (Autonomic Dysfunction) wordt genoemd, is een syndroom welk gekenmerkt wordt door ‘krampen’ (spasmen). Letterlijk betekent het woord: aanleg of neiging van het organisme voor krampachtige aandoeningen.

Bij spasmofilie hebt u pijnlijke spierkrampen door een overgevoeligheid voor allerlei prikkels. Dit geeft klachten als spierpijn, hoofdpijn, vermoeidheid, buikpijn, hyperventilatie, slaapproblemen, paniekaanvallen, jeuk en duizeligheid. Meestal waren er al lang lichte klachten en verergeren deze klachten na een periode met veel stress.

Sommige symptomen en klachten lijken op die bij chronisch vermoeidheidssyndroom en Fibromyalgie, maar het zijn echt totaal verschillende aandoeningen. Een arts kan de ziekte vaststellen met een elektromyogram (EMG). Daarbij kijkt ze of de spieren en zenuwen normaal werken. Ook zal ze uw bloed testen op tekorten aan voedingsstoffen, met name magnesium en calcium. Psychiaters denken niet dat spasmofilie een lichamelijke ziekte is. Ze ontkennen niet dat de klachten bestaan, maar ze denken dat de oorzaak niet lichamelijk is. Zij vermoeden dat de oorzaak van de klachten een angststoornis is. Bij sommige mensen verminderen de klachten door het slikken van magnesium en calcium of vitamines. Ook ontspanningsoefeningen kunnen veel helpen. Lichaamsbeweging is heel belangrijk, maar niet te veel tegelijk. Elke dag een half uur wandelen, fietsen of zwemmen is ideaal. Door spierpijn en moeheid kan het moeilijk zijn om dit vol te houden. Een fysiotherapeut of bewegingstherapeut kan hierbij helpen. Een andere naam voor spasmofilie is constitutionele latente tetanie.

Wat is spasmofilie ?
Spasmofilie is een veel voorkomende aandoening. Het gaat gepaard met vermoeidheid, spierkrampen, nerveuze aanvallen, angst en slapeloosheid. Hoewel een zeer groot deel van de bevolking deze klachten heeft, is er een groot deel dat niet weet dat spasmofilie bestaat. Spasmofilie wordt gekenmerkt door een spierzenuwoverprikkebaarheid.

Lees meer