Home » Hoofd index » Overige informatie » Nevenaandoeningen en overige klachten » Tietze / Costochondritis oefeningen

Tietze / Costochondritis oefeningen

↵ Vorig level

Tietze / Costochondritis oefeningen

Oefeningen tegen kortademigheid en pijnlijke borstspieren
Griep en verkoudheid gaat bijna altijd gepaard met hoesten, niezen en je neus snuiten. Vaak laat de nasleep ervan je nog kortademig, of met pijn aan de borstspieren. Overwerkte spieren kunnen kleine “knoopjes” vormen dat je spierelasticiteit benadeeld. Vaak komt het ook omdat we als diep inademen pijn doet, we soms weken lang onszelf aanleren om abnormaal adem te halen en vaak korte ademteugen te nemen. Vaak kunnen deze symptomen aanvoelen als pijn op de borst, waarbij men gelijk denkt aan problemen met het hart.

Syndroom van Tietze en Costochondritis zijn aandoeningen waarbij men pijn op de borst kan aanvaarden die niets met een hartaanval te maken hebben. Het is een ontsteking van de ribkraakbeen dat flink pijnlijk kan zijn. Wel wil ik u aanbevelen ALTIJD in geval van pijn op de borst met uw arts contact op te nemen voor verdere onderzoek. Mocht hier niets uit komen, kunt u het volgende proberen:

  • U kunt proberen om (dagelijks) vochtige warmte aan te brengen op/tegen uw borst. Denk hierbij aan een warm bad, jacuzzi of sauna. De vochtige warmte zal helpen de pijnlijke spanning te verlichten.
  • Mogelijk kunnen de volgende strekoefeningen u mogelijk helpen om de spieren bij uw ribbenkast los en ontspannen te houden. Let er wel op dat uw borst zowel als uw buik uitzet tijdens deze oefeningen. Onderstaand ziet u hoe u de spieren rond uw ribbenkast zachtjes kan oprekken. Het verdient aanbeveling ieders van de oefeningen volgens het voorbeeld ca 5 keer per dag te doen, en dan hetzelfde te doen aan de andere kant (m.a.w. linkerpols op je hoofd en buigen naar rechts).