Winterdip
Heb jij last van een winterdip?
Het is koud, donker en je voelt je niet zo blij. Zeg maar gerust een beetje down. Herkenbaar? Dan
ligt de winterdip waarschijnlijk op de loer. Wat is een winterdip precies en wat kun je doen om hem
te voorkomen?
Wist je dat.. Ruim tachtig procent van de mensen die last heeft van een winterdip vrouw is?
Wat is een winterdip?
Een winterdip is een milde vorm van depressie die veroorzaakt wordt door een tekort aan zonlicht. Dit tekort gooit je biologische klok door de war, waardoor je hersenen stofjes aanmaken die je moe en prikkelbaar maken.
Hoe herken je een winterdip?
Hoewel de één het heerlijk vindt om in de winter te cocoonen, slaat bij andere de stemming helemaal om. Een winterdip kan zich per persoon anders uiten, maar vaak komen één of meerdere van deze symptomen voor:
- Je voelt je somber
- Je hebt minder behoefte aan sociale contacten
- Je bent voortdurend moe en ondanks extra slaap voel je je niet uitgerust
- Je hebt trek in zoetigheid en koolhydraten
- Je gewicht neemt toe
- Je verliest de interesse in de dingen om je heen
- Je hebt minder zin in seks
- Je bent heel prikkelbaar
5 tips om een winterdip te voorkomen:
- Geef niet toe aan de behoefte om extra te slapen. Houd je aan je vast slaapritme, zo raakt je biologische klok het minste in de war.
- Ga zoveel mogelijk naar buiten. De zon schijnt misschien niet fel in je gezicht maar elk extra UV-straaltje is meegenomen.
- Sport extra veel. Sporten zorgt dat er endorfine vrijkomt, waardoor je je beter voelt.
- Eet gezond. Je lichaam heeft juist als een winterdip op de loer ligt vitamines en mineralen nodig. Fastfood en koolhydraatrijk eten zorgen juist voor een somber, traag gevoel.
- Plan leuke dingen in. Als je gevoelig bent voor een winterdip, heb je grote kans dat je juist de neiging hebt om je meer en meer terug te trekken. Door dingen in te plannen, blijf je actief en vrolijk.
Toch een winterdip te pakken?
Probeer dan zoveel mogelijk licht mee te pakken. Laat gordijnen en deuren zoveel mogelijk open en installeer een timer op je nachtlampje, zodat het een half uur voor je wekker aangaat. Als je echt down bent, is lichttherapie aan te raden. Lichttherapie brengt je biologische klok weer in balans. Het is gebleken dat na een week lang, elke dag een half uur per dag lichttherapie volgen, tachtig procent van de gebruikers zich beter voelt.