Andere zaken die (naast een goede voeding) een belangrijke rol spelen
Verminder stress
Vooral bij mensen met Fibromyalgie, kan stress het pijnniveau aanzienlijk verhogen. Bij chronische stress wordt tevens ons hormoonhuishouding ontregelt. Ook hormoonschommelingen kunnen het pijnniveau van mensen met Fibromyalgie beïnvloeden. Er is geen enkel orgaan waar stress, als het voortduurt, geen effect op heeft. In onze drukke levens van tegenwoordig, bekruipt stress ons vaak zonder dat we het echt doorhebben. Een voorbeeld : je hebt veel pijn, maar kan niet thuisblijven omdat je wegens alle bezuinigingen bang bent je baan te kunnen verliezen, dus je gaat toch werken. Echter, de school belt dat je kind ziek is en moet worden opgehaald. De volgende dag houdt de auto of wasmachine er mee op, en sta je weer voor onverwachte financiële uitgaven waar geen ruimte voor is. Eigenlijk zijn dit gewoon alledaagse gebeurtenissen die we allemaal wel eens meemaken of hebben meegemaakt en oplossingen voor moeten vinden. Toch zorgt alles bij elkaar voor een hoge stressfactor. Het is dus van belang een goede manier te vinden om met stress om te gaan, en om te zorgen voor voldoende ontspanning (in de vorm van een hobby, sport, of iets dergelijks). Ook kan een goed gesprek met een vriend of vriendin of behandelaar al stressverlagend werken.
Zorg voor voldoende rustgevende slaap
Tijdens de slaap herstelt ons lichaam. Slaapstoornissen, slapeloosheid en/of slecht slapen, vooral als het veel voorkomt, zoals bij Fibromyalgie het geval is, veroorzaakt problemen zoals vermoeidheid, slaperigheid, prikkelbaarheid, verminderde concentratie en beïnvloed onze prestatie, waarbij we vooral moeten denken aan een sterk verminderde productiviteit. Mensen met slaapstoornissen hebben ook vaker last van depressies. Onderscheid wordt gemaakt tussen kortdurende en langdurende slapeloosheid, waarbij de grens bij drie weken ligt. Er zijn een aantal dingen die u zelf kunt doen om optimaal te slapen. Evalueer je slaapomgeving en slaappatroon. Eet niet meer na 20.00 uur ’s avonds. Dim de lichten en gebruik kaarslicht, hierdoor wordt de melatonine productie op gang gebracht. Maak een vast slaapritueel en ga rustig de avond en nacht in. Slaap in een donkere, koele kamer.
Zorg ervoor dat je voldoende vocht inneemt
Een volwassene heeft gemiddeld 1,5 tot 2 liter per dag aan vocht nodig in de vorm van dranken. Hoeveel vocht je precies nodig hebt hangt af van leeftijd, temperatuur, inspanning, het eten en de gezondheidstoestand. Zo hebben vrouwen die borstvoeding geven meer vocht nodig dan gemiddeld. Met voldoende drinken ondersteun je het lichaam om afvalstoffen beter af te voeren. De bacteriën in je darmen hebben een waterrijke omgeving nodig om goed te functioneren. Uitdroging kan leiden tot verstopping en dus tot vertraging van de stofwisseling. Daarom is het belangrijk om waterrijk voedsel te eten zoals verse groenten en fruit en daarnaast ook voldoende te drinken.
Zorg voor een optimale darmwerking
Consumptie van vlees, zuivel en eieren kan de werking van de darmen vertragen. Hierdoor is de voeding langer onderweg in de darmen. Ook bevat vlees en zuivel bacteriën die schadelijk kunnen zijn voor de darmflora. Voordat je voedsel in de darmen komt heeft het al een hele weg afgelegd. Hoe beter je kauwt, hoe efficiënter het hele proces van stofwisseling. Met kauwen, en de vermenging van speeksel en maagsappen, wordt eten meer vloeibaar, dus makkelijker verteerbaar.
Zorg voor een stabiele bloedspiegel
Je hersenen functioneren het beste bij een stabiele bloedsuikerspiegel. Schommelt je bloedsuikerspiegel constant dan geeft dat een stressreactie in je lichaam met alle stresshormonen die daarbij horen. Suiker en witmeel producten laten je bloedsuikerspiegel schommelen. Je hebt dan vaak 2 uur na het eten alweer honger, of voelt je licht in je hoofd, trillerig, misselijk en emotioneel of agressief. Eiwitten uit vlees, vis en eieren en avocado’s en vetten uit vis en noten verzadigen en houden je bloedsuikerspiegel op peil. Verder wordt beweerd dat extra Virgin kokosolie 1 van de beste middelen is om je bloedsuikerspiegel te stabiliseren.
Wees terughoudend met antibiotica
Soms is het niet te vermijden en is het levensreddend: antibiotica. Maar het probleem van antibiotica is dat het niet heel selectief is in het doden van bacteriën. Het gaat dus ook ten koste van de goede bacteriën in je darmen. De laatste tijd wordt er wereldwijd besproken omdat antibiotica zo makkelijk wordt voorgeschreven. Bespreek dit dus goed met je arts en wees terughoudend met het gebruik van antibiotica. Gebruik na afloop van je kuur gefermenteerd voedsel met probiotica.