Aspartaam

↵ Vorig level

ASPARTAAM

We weten allemaal dat niet zo een veilig middel is als jaren geleden werd beweerd.  Dit is wat het voedingscentrum erover te zeggen heeft :

Omschrijving
Aspartaam (E951) is een zoetstof, die ongeveer 200 keer zoeter is dan suiker en nauwelijks calorieën levert. Aspartaam is een kunstmatige zoetstof. Het komt in de natuur niet voor. Waar kan aspartaam in voorkomen?


Aspartaam kan voorkomen in producten met verlaagde energetische waarde of zonder toegevoegde suiker, zoals:

  • Light-frisdranken en light bier
  • Snoep en chocolade
  • Yoghurtdranken, ijs en desserts
  • Jam, vruchtenmoes en nectar
  • Zoetjes
  • Suikervrije medicijnen

Gezondheidseffecten
Aspartaam valt in het lichaam uiteen in methanol en de lichaamseigen aminozuren fenylalanine en asparaginezuur. Aminozuren zijn de bouwstoffen van eiwit. Het lichaam verwerkt aspartaam hetzelfde als ieder ander natuurlijk eiwitbrokstukje.

Fenylalanine en asparaginezuur
Fenylalanine en asparaginezuur zijn onderdelen van ieder eiwit, bijvoorbeeld melk- en kippenei-eiwit. Je hebt aminozuren nodig om lichaamseiwit op te bouwen. PKU-patiënten mogen niet te veel fenylalanine binnenkrijgen omdat zij dit aminozuur niet goed kunnen omzetten in eiwitten en signaalstoffen. Als ze te veel fenylalanine binnenkrijgen hopen afbraakproducten zich op in het bloed, met hersenbeschadiging tot gevolg. PKU is een aangeboren afwijking. Elke baby wordt hierop getest met een hielprikje.

Methanol
Bij het afbreken van aspartaam in het lichaam ontstaat een kleine hoeveelheid methanol. Het lichaam maakt zelf ook een beetje methanol aan. In grote hoeveelheden kan methanol gezondheidsproblemen zoals blindheid veroorzaken. Een schadelijke hoeveelheid methanol zit alleen in zelf gestookte jenever die ondeskundig is gedestilleerd. In 1 liter light frisdrank zit ongeveer evenveel methanol als in vruchtensap en wijn. De dagelijkse inname van methanol van mensen die alleen light frisdrank drinken is ongeveer 200 keer zo laag als de hoeveelheid methanol die slecht kan zijn voor je gezondheid.

Veiligheid
Aspartaam is een veilige zoetstof. Daarom heeft aspartaam in de Europese Unie een E-nummer (E951) gekregen. De aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) van aspartaam is 40 milligram per kilo lichaamsgewicht. Deze hoeveelheid mag je gedurende je hele leven dagelijks binnenkrijgen zonder enige gezondheidsschade op te lopen. Er gelden dezelfde veiligheidseisen als bij andere E-nummers.

Verwarring rond aspartaam
Soms hoor je dat aspartaam een verband heeft met het ontstaan van ernstige aandoeningen zoals hersentumoren, hoofdpijn en gedragsveranderingen. Deze uitlatingen zijn vrijwel altijd terug te voeren op onzorgvuldig onderzoek en onterechte conclusies. Negatieve resultaten uit gedegen onderzoek zijn altijd aanleiding voor de autoriteiten om de veiligheid opnieuw na te gaan. Er bestaan geen studies die aanwijzingen geven dat aspartaam slecht is voor de gezondheid of kanker-verwekkend is. In 2006 en 2007 zijn 2 studies gepubliceerd door het Italiaanse Ramazzini Instituut, waaruit zou blijken dat proefdieren kanker krijgen als gevolg van aspartaam. Naar deze studies is zeer goed gekeken door de Europese Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA). Hun conclusie was dat de tumoren die waren gevonden niet kwamen doordat de ratten aspartaam kregen, maar omdat ze chronische ontstekingen hadden aan de ademhalingsorganen. De ratten waren dus al ziek voordat ze getest werden. Bovendien bleek de statistiek in het onderzoek niet te kloppen.

Voedingsadvies
Producten met E-nummers, zoals aspartaam, kun je veilig eten en drinken. Bij een normaal eetpatroon krijg je niet te veel aspartaam binnen. Om over de aanvaardbare dagelijkse inname heen te gaan, zou je meer dan 2,5 liter light-frisdrank met aspartaam per dag moeten drinken. Om een gezondheidseffect te zien van de methanol die in het lichaam vrijkomt uit aspartaam zou je zelfs meer dan 36 liter light-frisdrank met aspartaam per dag moeten drinken. Aspartaam heeft ook geen effect op het bloedsuikergehalte en is dus geschikt voor mensen met diabetes. Kinderen en volwassenen kunnen dus zonder bezwaar light-frisdranken met aspartaam drinken. Het Voedingscentrum geeft echter de voorkeur aan het drinken van water, omdat het zuur in frisdrank het tandglazuur aantast.

Etiket
Omdat mensen met fenylketonurie (PKU) niet te veel fenylalanine mogen innemen, staat op alle producten met aspartaam de waarschuwing: ‘bevat een bron van fenylalanine’. Mensen die geen PKU hebben hoeven zich dus geen zorgen te maken over deze waarschuwing.

Meer informatie
Meer informatie over aspartaam is te vinden op de website van de Europese voedselveiligheidsautoriteit (EFSA).

Andere benamingen voor aspartaam en andere zoetstoffen 

Aminosweet is net zoals zoveel andere benamingen gewoon aspartaam. Voorbeelden van producten die Aspartaam dan wel Aminosweet gebruiken zijn Phenylalanine, Candarel, NutraSweet, Hermesetas en Natrena.  Behalve Aspartaam zijn zijn andere bekende zoetstoffen Sucralose, Sacharine, Tagatose en Advantaam.  Volgens diverse voedingsdeskundigen zijn Xylitol en Stevia de veiligste zoetstoffen om te gebruiken. Het is daarom belangrijk hier goede en betrouwbare informatie over in te winnen, omdat de meningen door de loop van de jaren constant worden veranderd en/of bijgesteld.

Lees meer