Enerzijds is er rond voeding en Fibromyalgie enorm veel informatie te vinden op het internet. Anderzijds biedt deze informatie geen tot weinig wetenschappelijke houvast. Alhoewel er zeer weinig onderzoek is gedaan naar de invloed van voeding bij Fibromyalgie, zijn er wel bepaalde conclusies verbonden aan diverse voedingsmiddelen en Fibromyalgie. Het is dan ook nog maar zeer de vraag of er een relatie bestaat tussen voeding en Fibromyalgie, vooral dat wetenschappelijk kan worden aangetoond.
Wat wel aangetoond is, is dat er verschillende soorten voeding (en/of voedingsmiddelen) zijn die slecht zijn om (te vaak) in te nemen, en anderen die juist zeer gezond zijn om in te nemen. Bij een gezond voedingspatroon is het dan ook zelden nodig om extra voedingssupplementen in te nemen, tenzij dat het een medische reden heeft en altijd in overleg met arts of apotheker..
Wat ook is aangetoond is dat veel mensen (vaak zonder het te weten) voedsel intolerantie of voedselallergieën hebben. Dit ligt uiteraard voor ieder mens verschillend, en u kunt er alleen maar baat bij vinden of dit bij u ook het geval is. We kennen allemaal het gevoel dat we bij het eten of drinken van een bepaald voedsel “last” hebben van het e.e.a. Dit kan dus een voorbeeld zijn van een (licht) voedselallergie of intolerantie.
De andere kant van het verhaal is dat mensen met Fibromyalgie door pijn en/of vermoeidheid vaak niet de energie hebben om een voedzame maaltijd voor te breiden. Mijn advies hiervoor is om “slim” te leren koken.
Dit kan op diverse manieren :
- ga op zoek naar gezonde producten die niet veel voorbereiding vergen
- zoek recepten voor snelle, voedzame maaltijden
- maak meer ovenschotels of eenpansgerechten
- begin ’s morgens en verspreid het werk aan de maaltijd over de dag
- koop voorgesneden groenten
- kook voor 2 avonden tegelijk. Bewaar de rest in de diepvries.