Home » Hoofd index » Tips, Voeding en Vragen » Fibromyalgie en voeding » Informatie over voeding » Heeft bepaalde voeding nu wel of geen invloed op Fibromyalgie?

Heeft bepaalde voeding nu wel of geen invloed op Fibromyalgie?

↵ Vorig level

Over voeding zullen mensen het nooit eens zijn. Hier zijn een paar redenen voor. Ieder jaar verandert de mening weer over van wat wel of niet goed voor je is, al of niet aangewakkerd door weer een voedingshype die op dat moment speelt. Tevens mag iedereen zich voedingsdeskundige noemen, waardoor er een grote marge is voor informatie die niet, of niet helemaal wetenschappelijk is bewezen en onderbouwd. Je mag absoluut bepaalde informatie op onze website in twijfel trekken, maar het feit dat er geen enkel wetenschappelijk bewijs is klopt niet. Er zijn diverse studies over het verband tussen Fibromyalgie en voeding gedaan (zie informatie hieronder en dat zijn er nog maar een paar). Alleen geldt dus dat de reacties niet bij alle Fibromyalgie patiënten hetzelfde was/is. Dat ieder mens hier anders op reageert, klopt. Zo heb ik zelf bijvoorbeeld helemaal geen last van enige nachtschades, die toch over het algemeen wordt afgeraden voor mensen met Fibromyalgie en diverse andere aandoeningen. Ik heb geleerd om af te gaan op de signalen die mijn lichaam me geven. Dit is een proces van vele jaren, goed opletten, noteren en uitsluiten, maar ik heb hier wel baat bij en zoals blijkt uit onderstaande stukjes, wordt dit zelfs aanbevolen door artsen die gespecialiseerd zijn in het behandelen van mensen met Fibromyalgie.

“De beste benadering voor Fibromyalgiepatiënten is om te leren hoe hun lichaam reageert op verdachte voedingsmiddelen”, zegt Susan Levin, RD, directeur voedingseducatie bij de Physicians Committee for Responsible Medicine. Ze zegt “Ze moeten potentiële triggers elimineren en ze dan één voor één opnieuw introduceren om te zien of ze een reactie uitlokken.”
“Ik denk dat we veel kunnen verzamelen van anekdotisch bewijs – van wat patiënten ons vertellen,” zegt Ginevra Liptan, MD, medisch directeur van het Frida Center for Fibromyalgia in Portland, Oregon.

Hieronder nog een aantal “quotes” van artsen over Fibromyalgie en voeding:

Michael McNett, directeur van de Fibromyalgia Treatment Centers of America, besteedde aandacht aan de effecten van zuivelproducten op de gezondheid van Fibromyalgie-patiënten. Veel hangt af van het feit of deze producten arm dan wel rijk zijn aan vet. Anderzijds staat het wel vast dat zuivelproducten – vooral melk – de symptomen bij Fibromyalgie-patiënten kunnen beïnvloeden. Het vermijden van zuivelproducten kan in sommige gevallen het leven van Fibromyalgie patiënten in positieve zin beïnvloeden. Anderzijds kan melk ook goed zijn voor Fibromyalgie patiënten, één of twee glazen melk per dag kunnen een positief effect hebben. Kalk is goed voor de opbouw van het beenderstelsel en voor de proteïne die het spierstelsel opbouwt.

“Fibromyalgie is meer een symptoomcomplex, dus wat voor een persoon heel vaak werkt, werkt niet voor een ander.” Michael McNett, MD. McNett geeft leiding aan de behandelcentra voor Fibromyalgie in Amerika.

Kent Holtorf, MD, is de medische directeur van het Holtorf Medical Group Center voor endocriene, neurologische en infectie gerelateerde ziekten in Torrance, Californië. Hij zegt: “We bevinden ons nu op het punt waar we weten dat voeding een rol speelt bij deze ziekte – het is gewoon niet hetzelfde dieet voor iedereen en niet iedereen wordt op dezelfde manier geholpen.”
“Veranderingen in de voeding, vooral wanneer het gaat om het elimineren van voedingsmiddelen die ontstekingen teweegbrengen en het benadrukken van bepaalde voedingsstoffen, kunnen zeer effectief zijn bij het verminderen van de symptomen van Fibromyalgie,” zegt Dean Raffelock, DC, LAc, een acupuncturist, chiropractor en klinische voedingsdeskundige in Boulder, Colorado .

Hieronder nog een aantal onderzoeken die zijn gedaan over Fibromyalgie en voeding:

Fibromyalgia and non-celiac gluten sensitivity: a description with remission of fibromyalgia (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4209093/)

Fibromyalgia syndrome improved using a mostly raw vegetarian diet: An observational study
(https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC57816/)

Fibromyalgia and nutrition, what do we know?
(https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20358204)

The effect of dietary glutamate on Fibromyalgia and irritable bowel symptoms
(http://www.clinexprheumatol.org/abstract.asp?a=5359).