Home » Hoofd index » Tips, Voeding en Vragen » Fibromyalgie en voeding » Informatie over voeding » Hoe ontdek ik of ik een intolerantie heb?

Hoe ontdek ik of ik een intolerantie heb?

↵ Vorig level

Hoe ontdek ik of ik een intolerantie heb?

Een beproefde manier om voedselsoorten te identificeren die je symptomen verergeren is door een Voedsel logboek te maken. Maak hiervoor 2 kolommen in een schrift. Schrijf voor 2 weken in de linkerkolom precies op wat je eet voor ontbijt, lunch en avondeten (vergeet tussendoortjes niet op te schrijven). Schrijf precies op wat je hebt gegeten en in welke combinatie. Probeer je daarna de volgende paar uur bewust te zijn van hoe je voelt. Rommelt het vanbinnen? Voel je krampen, etc. Als je iets merkt, schrijf dit dan aan de rechterkant naast wat je hebt gegeten dat dit veroorzaakt.

Sommige dingen zullen makkelijk te herkennen zijn. Als je net een groot stuk taart heb gegeten, en je heb last, kun je bijna zeker aannemen dat het van een overdaad suiker komt. Als je die avond fastfood heb gegeten, is het ook nogal duidelijk. Maar stel bijvoorbeeld dat je aardappelen, bonen en vlees heb gegeten, is het een kwestie van deze producten apart eten en kijken of daar reactie op komt, om er zo achter te komen wat de reactie veroorzaakt.

Als u een vermoeden heeft dat een stof een reactie veroorzaakt, (bijvoorbeeld pijn, krampen  of vermoeidheid) wordt het door voedingsdeskundigen geadviseerd deze voor een aantal weken niet meer te gebruiken, en hierna weer eens te proberen. Dit geldt vooral voor mensen die maag/darmproblemen of PDS hebben. Krijg u dezelfde reactie dan weet u dat u dit beter kunt vermijden.

Uiteraard moet eerst vermeld worden dat het (zoals voor iedereen) het verstandig is voor mensen met Fibromyalgie om zo gezond en gevarieerd mogelijk te eten. Goede voeding ligt zeer beslist aan de basis van een goede gezondheid en kan u veel meer energiek laten voelen. Er zijn diverse soorten voeding (voedingsmiddelen) die aangetoonde geneeskrachtige eigenschappen hebben (sommige al terug te leiden naar de oude Chinese geneeskunde).