Over verzuring / ontzuren

↵ Vorig level

Over verzuring / ontzuren

Aanbevolen word als je hier iets meewilt doen, je dat je in overleg met je dokter/arts doet en dat die dus ook je zuurbase gaat testen. En die zal waarschijnlijk je naar een diëtist doorsturen om je te assisteren dat je geen voedingstekorten krijgt omdat je bepaalde voedingsmiddelen uitsluit. Uiteraard om afvalstoffen te lozen uit je lichaam is voldoende drinken het aller belangrijkste!

Ontzuren
Dit betekent dat het lichaam de overtollige stroom aan afvalzuren in het bloed, zoals urinezuren, niet afdoende kan uitscheiden. Naarmate men ouder wordt blijven steeds meer zuurresten achter in het lichaam.

De oorzaak van verzuring
Stress, medicijnen en purinerijk voedsel produceren na verbranding urinezuren die uw lichaam kwijt moet om de zuurgraad (pH waarde) van het bloed op een constant niveau te houden. Deze mag slechts tussen de pH 7,3 – 7,4 liggen. Wanneer de zuurgraad in het bloed zich buiten deze waarden begeeft is het lichaam in levensgevaar!

Zuur base ph schaal
Het lichaam kent 2 belangrijke manieren om urinezuren af te voeren of te neutraliseren (bufferen):
– Restzuren worden door de nieren gefilterd en dan via de urine uitgescheiden.
– Restzuren worden gebufferd/geneutraliseerd door het stofje natriumbicarbonaat. Natriumbicarbonaat
vorm de belangrijkste basische buffer in het bloed om de zuurgraad constant te houden.

Het lichaam bindt de overtollige urinezuren in de nieren met basische mineralen zoals calcium of magnesium. Door deze binding ontstaan “zure zouten”, welke we ook wel kennen als nierstenen. Nierstenen zijn dus niet het gevolg van een te grote hoeveelheid calcium, maar door de chronische verzuring van de nieren. Wanneer er geen vrije voorraad calciumionen meer aanwezig is, dan “rooft” het lichaam calcium uit de botten, tanden, nagels, huid en haarbodem om te binden met overtollige urinezuren. Verzuring leidt hierdoor ook tot botontkalking en andere problemen. Het lichaam zet de vloeibare urinezuren om in een vaste vorm door kristallisatie (urinezuurkristallen). Een vaste vorm heeft namelijk geen invloed meer op de zuurgraad. Kristallisatie is dus een compensatiemechanisme om de zuurgraad van het bloed constant te houden.

Alkaliseren: zin en onzin van de zuur-base theorie
(Auteur : Wendy Walrabenstein)

In de ‘raw food’ wereld hoorde je het woord al veel, maar de laatste tijd begint het echt een trendy ding te worden: alkaliseren. Wat is dat eigenlijk?

Vaak hoor je dat ons lichaam ‘verzuurd’ is en dat het meer basisch of ‘alkalisch’ moet worden. Men bedoelt (hoop ik!) dan te zeggen dat ons lichaamsweefsel en onze lichaamsvloeistoffen een te lage pH hebben, dat het lichaam te zuur is.

De pH-schaal loopt van 1 tot en met 14, waarbij 1 extreem zuur is en 14 extreem basisch. Een pH van 7 is neutraal, water bijvoorbeeld. Idealiter heeft ons lichaamsweefsel een pH-waarde van 7,35 à 7,45. Een beetje basisch dus. De vraag is echter of deze waarden wel gehaald worden. De theorie is namelijk dat wij met z’n allen een beetje verzuurd zijn door slechte voeding, te veel stress, milieuvervuiling en medicijnen. Als je te weten wilt komen hoe ‘zuur’ je bent, dan kan je dit testen met behulp van een lakmoespapiertje (in de apotheek verkrijgbaar, soms moet het wel besteld worden). De lakmoespapiertjes worden ook wel zuurbase teststrips genoemd.
De pH waarde van de urine zou volgens zuurbase goeroe Robert Young van ‘The pH Miracle’ boven de 7,2 moeten liggen. In het algemeen kan gesteld worden dat we niet kunnen leven bij een pH lager dan 6,8 en hoger dan 7,8. Best een krappe range.
Je lichaam wordt niet perse zuur van producten die zuur smaken, zoals bijvoorbeeld citroen. Het gaat uiteindelijk om ‘zure resten’ die in je lichaam achterblijven. Feitelijk gaat het om het aantal waterstofionen of H+-en in je lichaam. Een hoge concentratie van deze waterstofionen maakt je lichaam zuur.

Hoe zit het precies?
Zodra het lichaam te zuur wordt, starten er allerlei mechanismen die ervoor zorgen dat de pH weer op het goede niveau komt. Onze stofwisseling bijvoorbeeld, vormt continue koolstofdioxide. In water wordt dit omgezet in koolzuur en deze wordt vervolgens gesplitst in waterstofionen en bicarbonaationen. De werking van dit mechanisme wordt gestuurd door onze longen en nieren.
Is onze pH te laag, dan is ons lichaam te zuur. Door versneld te ademen (hyperventilatie) vangen we de waterstofionen en ademen uiteindelijk koolstofdioxide uit. De pH stijgt vervolgens en ons lichaam wordt meer alkalisch.
In onze nieren werkt het allemaal wat ingewikkelder. Wat echter belangrijk is om te weten, is dat de waterstofionen uitgescheiden kunnen worden door de nieren bij een te zure status. Daarnaast kunnen de nieren ook bicarbonaat afscheiden, zodra het lichaam te basisch is.

Maar waarom zouden wij dan toch moeten ‘alkaliseren’ als ons lichaam onze pH zelf al zo geweldig reguleert?
De reden hiervoor is dat ons lichaam belangrijke mineralen gebruikt om onze pH op niveau te houden. Het lijkt inderdaad zo te zijn dat onze Westerse manier van eten veel zuurresten in ons lichaam achterlaat. En hoewel ons lichaam zich uitstekend aan kleine schommelingen kan aanpassen, heeft het aanpassen aan veel zuren wel consequenties.
Zodra ons lichaam te zuur is, trekt het mineralen uit onze weefsels die in staat zijn de zuurgraad te verbeteren. Er zijn meerdere mineralen die kunnen alkaliseren, maar de belangrijkste is calcium. Calcium wordt uit de botten getrokken, in onze lichaamsvloeistoffen gebracht en uiteindelijk plassen we de resten uit. Botontkalking dus.
Zou dit misschien de reden kunnen zijn dat wij in de Westerse wereld (en met name in de Noord-Europese landen) zo veel botbreuken zien bij ouderen? Immers, in die landen wordt bijzonder veel melk geconsumeerd en melk is verzurend voor het lichaam.

Nu zijn er over alkaliseren en verzuren nog veel meer dingen te zeggen. Persoonlijk denk ik echter dat het allemaal vrij simpel is. In ‘The pH Miracle’ worden nog lijsten vol met andere aandoeningen genoemd waarvan we met het alkalische dieet van zouden genezen, maar ik vond de wetenschappelijke onderbouwing ervan magertjes. Wel aannemelijk zijn bepaalde klachten die kunnen opspelen bij verzuring, zoals nierproblemen en overmatige groei van schimmels (b.v. candida albicans).

Wat ik wel erg interessant vind is het feit dat nu low carb diëten en paleo of oerdiëten erg in trek zijn. Sommige low carb diëten proberen ons lichaam in ‘ketose’ te krijgen (dit is bijvoorbeeld het geval bij het Atkins Dieet). Ketose wil zeggen dat je lichaam gaat draaien op vet in plaats van glucose (koolhydraten). Interessant zou je zeggen. Echter, ketose ontstaat door het vrijkomen van ketonzuren. Deze zuren kunnen in een extremen situatie leiden tot keto acidose (een extreme verzuring), een hele gevaarlijke aandoening die zelfs tot coma en de dood kan leiden.

Low carb is naar mijn mening dus niet zo’n goed idee. Extreem alkalisch lijkt me echter ook niet goed aangezien ook alkalose dodelijk is. Desalniettemin eten wij nu te veel producten die verzurend werken: alle dierlijke producten, suikers, witte melen, gist, alcohol, koffie. En we eten te weinig producten die alkaliserend werken op ons lichaam, zoals:

 • Amandelen
 • Asperges
 • Aubergine
 • Avocado
 • Bananen (mits niet te rijp)
 • Broccoli
 • Bloemkool
 • Citroenen & limoenen
 • Courgette
 • Groene bladgroentes
 • Kiemen
 • Knoflook
 • Komkommer
 • Lijnzaad
 • Linzen
 • Sesamzaad
 • Uien
 • Zeewier

En als je denkt: ‘Ja, leuk maar wat een gedoe, vertel me nou gewoon wat ik moet doen!’, dan kan ik het allemaal voor je samenvatten in een simpel advies: eet meer groenten, fruit en minimaliseer het gebruik van witte suikers, witte melen, dierlijke producten, koffie en alcohol. Hoe? Door een eigen plan te maken voor gezond & lekker leven.

Bron : https://walrabenstein.nl/alkaliseren-zin-onzin-zuur-base-theori/

Verzuring kan leiden tot diverse gezondheidsklachten.

Verzuring van het lichaam kan leiden tot pijn, overgewicht en een keur aan andere gezondheidsklachten. Gelukkig is het vrij makkelijk om het lichaam te ontzuren.

Ziekte floreert in een lichaam dat verzuurd is. Schimmels, bacteriën en gifstoffen kunnen zich snel vermenigvuldigen/verspreiden en schade veroorzaken. Daar staat tegenover dat ziekte niet kan floreren in een lichaam dat ontzuurd is. Een lichaam met een perfecte pH-waarde is gezond en sterk genoeg om ongewenste gasten uit het lichaam te weren. Helaas leven we in een wereld waarin de meeste aangeboden voedingsproducten juist sterk verzurend werken.

Hier zijn 11 tips om de zuurtegraad van je lichaam in balans te houden:

 • Meet je zuurtegraad door middel van je urine. Probeer je Ph-waarde te meten met behulp van je eerste ochtendurine. Wanneer je pH-waarde tussen de 6,5 (licht verzuurd) en 7,5 (licht basisch) heb je een gebalanceerde pH-waarde in je lichaam. Het meten kan door middel van pH-strookjes die bij drogisterijen verkrijgbaar zijn.
 • Drink een amandelmelk smoothie met een banaan, appel en toegevoegd tarwegraspoeder of gerstegraspoeder. Deze combinatie werkt sterk ontzurend en is perfect voor een gezonde start van de dag! Gebruik geen gewone melk, want melk heeft juist een verzurende werking.
 • Eet ontzurende voeding. Veel groene groenten en veel fruitsoorten hebben een ontzurende werking. Vermijd producten met veel suiker. Helaas zijn er veel kant en klare ontbijtproducten die bomvol suiker zitten. Dit werkt sterk verzurend.
 • Ontstress jezelf. Stress is een van de voornaamste boosdoeners van verzuring. Onderzoek waar je stress vandaan komt en neem krachtige maatregelen om ervan af te komen.
 • Gebruik kaneel, gember en andere kruiden en specerijen in je voeding. Kaneel is een sterk ontzurende specerij en is makkelijk in veel gerechten te verwerken. Gember werkt ook ontzurend en is vaak een welkome toevoeging aan veel gerechten. Het is heerlijk om een thee mee te trekken. Probeer een voorraadje kruiden en specerijen aan te leggen in je keuken, want ze maken voedsel niet alleen lekkerder, maar ontzuren dus ook het lichaam.
 • Gebruik geen verwerkt fabrieksvoedsel. Verwerkt fabrieksvoedsel neemt (helaas) een groot gedeelte van de supermarkt in beslag. Veel van dit verwerkte voedsel is ongezond en werkt sterk verzurend. Een goede vuistregel: probeer zo dicht mogelijk bij de natuur te blijven.
 • Ontwikkel een Zen-houding. Je bent wat je denkt, dus probeer een positieve denkwijze te ontwikkelen ongeacht je huidige omstandigheden. Dit brengt balans in je lichaam en zal leiden tot een gezonder, sterker lichaam met een gebalanceerde pH-waarde.
 • Ontgiften. Het lichaam heeft er baat bij wanneer het geregeld ontgift wordt. Kuren met sap, verse sappen van groente en fruit maken met je juicer, veel (gefilterd) water drinken en detox-thee drinken zijn een goede manier om dit te bereiken.
 • Lichaamsbeweging: Probeer minstens 30 minuten per dag, gedurende 5 dagen per week, te gebruiken voor lichaamsbeweging. Lichaamsbeweging maakt afvalstoffen in het lichaam los, zorgt voor de aanmaak van gezonde endorfinen en verjongt de lichaamscellen.
 • Gebruik natuurlijke verzorgingsproducten. Gooi alle verzorgingsproducten weg die chemische, synthetische bestanddelen bevatten. Veel zalfjes, douchegels, shampoos, haarproducten en cosmetica bevatten giftige chemische bestanddelen die gemakkelijk door de huid opgenomen kunnen worden en in het lichaam terecht komen. Veel producten bevatten parabenen, siliconen en sulfaten die een negatief effect op de gezondheid hebben. Vervang deze producten met gezonde middelen die vaak te krijgen zijn in biologische winkels.
 • Verbeter je ademhaling. Stop met roken en verbeter de luchtkwaliteit bij je thuis door het gebruik van veel planten en natuurlijke luchtverbeteraars.
https://www.ultragezond.nl/single-post/2015/01/13/Stop-verzuring-van-je-lichaam