Home » Hoofd index » Tips, Voeding en Vragen » Fibromyalgie en voeding » Informatie over voeding » Voeding(stoffen) die beter vermeden kunnen worden

Voeding(stoffen) die beter vermeden kunnen worden

↵ Vorig level

Voeding(stoffen) die beter vermeden kunnen  worden

(door mensen met Fibromyalgie)

 

Er zijn echter ook soorten voeding (voedingsmiddelen) die juist slecht voor ons zijn, en juist meer klachten en/of pijn of irritatie kunnen veroorzaken.

Voorbeelden hiervan zijn: 

 • Steeds meer mensen eten glutenvrij. Gluten is een mengsel van eiwitten dat van nature voorkomt in bepaalde granen. Mensen met de aandoening coeliakie moeten een glutenvrij dieet volgen. Ook personen bij wie glutensensitiviteit is vastgesteld, hebben baat bij het vermijden van gluten. Gluten zit in producten die gemaakt zijn van bepaalde granen, zoals onder andere in alle soorten gewoon brood, beschuit, crackers, gebak, koek en pasta zoals macaroni, spaghetti en vermicelli. Ook zit het in producten waarin een glutenbevattend bindmiddel is gebruikt, zoals soep, saus, worst en aangemaakt gehakt. Glutenvrije dieetproducten zijn herkenbaar aan een glutenvrij logo op de verpakking. In overleg met de arts of diëtist moet worden bekeken welke producten wel en niet in een glutenvrij dieet passen. Glutenvrij eten is niet moeilijk, zo zijn er genoeg lekkere glutenvrije granen zoals quinoa, amarant,haver en boekweit.
 • Sommige mensen hebben baat erbij om geen (of minder) melkproducten in te nemen. Steeds meer mensen ontdekken dat ze een lactose intolerantie hebben
 • Voedsel uit de nachtschade familie : tomaat, aubergine, paprika, aardappelen. Nachtschades bevatten namelijk een aantal schadelijke neurotoxines die vooral in grotere hoeveelheden schadelijk kunnen zijn. Ook zijn sommigen allergisch voor nachtschade of reageren mensen met een allergie voor graspollen als gevolg van een kruisreactie allergisch op leden van de nachtschadefamilie.
 • Transvetten, zoals margarine, braadvet, gebak, snacks, kant en klare maaltijden, sauzen etc.
 • Vermijd gif en/of afvalstoffen. Ons lichaam heeft het al druk genoeg met zijn eigen afvalstoffen te verwerken, waak ervoor om hier nog gif en/of afvalstoffen in voeding en drinken aan toe te voegen. Bij normale processen in het lichaam worden soms zure afvalstoffen gevormd. Ook zorgt bepaalde voeding zoals granen, vlees, vis en eieren na vertering voor een zure rest. Dat is op zich niet erg, want het lichaam heeft allerlei manieren om met deze afvalstoffen om te gaan. Zo kan het lichaam deze stoffen met behulp van basische mineralen neutraliseren.
 • Veel mensen hebben er baat bij om suiker te vermijden. Neem natuurlijke suikers (fruit etc.)
 • Vermijd nicotine en (overmatig gebruik van) alcohol.
 • Eten met kleurstoffen en smaakversterkers toevoeging, denk hierbij aan bepaalde E-nummers.
 • Koffie is geen probleem, mits met mate, liefst niet meer dan 2 kopjes per dag.
 • Eet zo gezond mogelijk. Groenten en fruit zijn basisch, aanbevolen is 400 a 500 g groenten per dag.
 • Aspartaam of andere zoetmakers (dit zit in veel “light” producten)
 • Natriumnitraat wordt tegenwoordig gebruikt als voedingsadditief (een conserveermiddel) en is ook bekend onder het nummer E251. Na consumptie wordt nitraat in het lichaam omgezet in nitriet, waarna het dezelfde schadelijke bijwerking heeft als E250, natriumnitriet. Interessant weetje : Natriumnitraat werd vroeger gebruikt als meststof en bij de productie van buskruit !