Home » Hoofd index » Tips, Voeding en Vragen » Fibromyalgie en voeding » Informatie over voeding » Voeding(stoffen) die voordeel kunnen geven

Voeding(stoffen) die voordeel kunnen geven

↵ Vorig level

Voeding(stoffen) die voordeel kunnen geven

(bij mensen met Fibromyalgie) 

Het is onomstotelijk bewezen dat een goed uitgebalanceerd dieet en een zo gezond mogelijke levensstijl de oplossing kan zijn waardoor je hersenen beter gaan functioneren. Veel mensen met Fibromyalgie (FM) ervaren cognitieve en/of geheugenproblemen. Er zijn ook diverse opties in (dagelijkse) voeding, die een positieve uitwerking op onze hersenen kunnen hebben, waar anderen juist weer goed zijn voor het immuunsysteem of tegen vermoeidheid of pijn. Voorbeelden van voeding die voordelig kunnen zijn voor mensen met FM zijn:


VAKER EEN VISJE
De omega-3-vetzuren in vis, en dan met name het DHA gehalte zorgen voor een hoger serotonine gehalte in het bloed. Serotonine is een stofje dat depressie tegengaat, en je in een betere gemoedstoestand brengt. Daarnaast zorgt DHA voor het flexibel blijven van de celwanden zodat boodschappen aan het geheugen makkelijker doorgegeven kunnen worden. De omega-3-vetzuren remmen ontstekingen en het verharden van de slagaderen in de hersenen. Kortom, vis stimuleert uw alertheid, het geheugen en je humeur. De belangrijkste bronnen van DHA zijn zalm, forel, sardientjes, makreel en haring.

GROEN DOET GOED
Spinazie, rucola, groene slasoorten, groene bonen, broccoli e.d zou iedereen eigenlijk elke dag moeten eten. Deze groenten bevatten veel ijzer, foliumzuur en vitamine B6. Het ijzergehalte in het bloed, of liever gezegd het gebrek er aan, beïnvloedt ons vermogen om ons te concentreren. Foliumzuur en vitamine B6 helpen om Tryptofaan, o.a. aanwezig in bananen, om te zetten in serotonine, dat je humeur opfleurt. Daarnaast bevat broccoli ook nog eens veel vitamine K, dat de hersenfunctie stimuleert. Afgeladen met voedingsstoffen en essentiële vitaminen is spinazie, dat bovendien ook nog foliumzuur bevat, een onmisbare stof om het immuunsysteem goed te laten functioneren. Onderzoekers hebben maar liefst 13 verschillende verbindingen in spinazie geïdentificeerd, die fungeren als antioxidant.

SAPJES, SMOOTHIES EN DRANKJES
Smoothies kunnen lekker EN gezond zijn. Experimenteer met gemengde sapjes. Drink daarnaast 2 a 3 koppen groene of brandnetelthee per dag. Groene thee versterkt het geheugen en de concentratie en helpt tegen mentale moeheid . Verder zijn groentesappen, kokoswater, water met munt etc. goede opties.

KNIBBEL KNABBEL KNUISJE
Een studie (gepubliceerd in de American Journal of Epidemiology) zegt dat een goede inname van vitamine E kan helpen tegen geheugenproblemen. Noten zijn een goede bron van vitamine E, net zoals groene groenten, zaden, eieren, bruine rijst en volkoren. Lijnzaad, sesamzaad, walnoten, pompoenpitten, zonnebloemzaden en  cashewnoten  bevatten allemaal eiwitten, veel voedingsvezels, onverzadigde vetten, vitamine B, E en magnesium, belangrijk voor de hersenfunctie. Ze kunnen u helpen om helderder na te denken en bevorderen tevens je humeur. Daarnaast bevatten ze antioxidanten die stress tegengaan. Kortom, knabbel je slim.

KLEIN BEETJE FRUIT, GROOT VERSCHIL
(Bos)bessen, cranberry’s, aardbeien, frambozen : Ze bevatten allen antioxidanten, zoals vitamine A, C en E, luteïne, lycopeen en selenium, die belangrijk zijn voor kennisvergaring, coördinatie en het geheugen. Bosbessen zijn mogelijk het beste breinvoedsel op aarde omdat ze de kracht van de hersensignalen versterken.

Appels: Uit onderzoek is gebleken dat bij muizen die appelsap bij hun voedsel kregen, ongeveer te vergelijken met wanneer wij mensen twee tot drie appels per dag zouden eten, de productie van acetylcholine in de hersenen gestimuleerd werd. Deze neurotransmitter is zeer belangrijk voor het geheugen en het intellect, en wordt in hoge concentraties gevonden in de voordelen van de hersenen.

Avocado: Avocado’s bevatten onverzadigde vetzuren, die een bijdrage leveren aan een goede bloedcirculatie, een van de belangrijkste behoeften van gezonde hersenen.

IMMUUNBOOSTERS
Olijfolie, walnotenolie: Een dagelijks dieet dat rijk is aan gezonde vetten is essentieel voor het gezond functioneren van de hersenen. Het bevordert een goed geheugen en een uitgebalanceerd humeur vanwege het hoge aantal antioxidanten.

Eieren: Eieren zijn een belangrijke bron van hoogwaardige eiwitten en zijn rijk aan vitaminen en mineralen, zoals selenium, dat uw emotionele balans ondersteunt. Daarnaast bevatten ze choline, dat uw geheugen stimuleert.

Cayenne peper: Alhoewel Cayennepeper een lid is van de nachtschadefamilie, kan juist in kleine hoeveelheden weer veel voordeel hebben. De stof in cayenne die de pepers zo pittig maakt is capsicum, een stof die bekent is om zijn pijnstillende werking en het werkt ontstekingsremmend. Ook is aangetoond dat capsicum  hart- en vaatziekten helpt voorkomen en het verdunt vastzittend slijm in de holten van de neus en keel, waardoor dit beter afgevoerd kan worden. Behalve capsicum bevatten de pepers diverse vitamines, zoals vitamines uit het B-complex, vitamine C, E en K en ook heel veel bèta caroteen. Verder bevatten de pepers flink wat mineralen zoals calcium, mangaan, kalium en ijzer. De prachtige intens rode kleur komt van de flavonoïden in de pepers. Dit zijn sterke anti-oxidanten en het schijnt dat ze bijdragen aan een gezond hart, een goede bloedcirculatie en dat ze de bloeddruk verlagen.

Shiitake paddenstoelen. Shiitake is een paddenstoel, die in China al jaren wordt geroemd om zijn geneeskrachtige eigen-schappen. Shiitake stimuleert namelijk de aanmaak van witte bloedcellen en rust zo je immuunsysteem uit met extra strijdkrachten.

Meer voorbeelden van immuunboosters zijn : tuinkers, gember, waterkers, bijenpollen, maar ook kurkuma, knoflook, kruidnagel en kaneel.

ZEG JA TEGEN (PURE) CHOCOLA
Pure chocola: Jawel……pure chocola is goed voor je! Het bevat anti-oxidanten maar nog veel belangrijker, het stimuleert de productie van endorfine, ons gelukshormoon, en het zorgt voor het vrijkomen van dopamine.      Kortom, alles wat je nodig hebt voor jouw concentratie,  kennisvermogen en humeur.

ZWAVEL : EEN BRON VAN GEZONDHEID
MSM (methylsulfonylmethaan) is een van nature in het lichaam voorkomende, wateroplosbare, organische zwavelverbinding. Zwavel is een stof die bij diverse functies van het lichaam betrokken is. De aminozuren en eiwitten in zwavel vormen als het ware de bouwstenen van ons lichaam. Ongeveer de helft van de zwavel in het menselijk lichaam bevindt zich in de spieren, de huid en botten. Zwavel is cruciaal bij de vorming van bindweefsel. Naarmate we ouder worden, neemt de hoeveelheid zwavel in ons lichaam af. Je lever is gebaat daarom bij voedingsmiddelen die veel zwavel bevatten. Denk aan: uien, knoflook, radijsjes, broccoli, spruitjes, boerenkool en alle andere koolsoorten, pompoen en waterkers. Gebruik deze groenten regelmatig.

Lees meer