De pijnstiller vitamine D

↵ Vorig level

De pijnstiller vitamine D

2 december 2016

Door: Fleur Kortekaas

De ontdekking van vitamine D-receptoren in spiercellen bracht onderzoekers op het idee vitamine D te onderzoeken als pijnstiller voor onverklaarbare spier- en gewrichtspijn (zoals fibromyalgie).

En inderdaad: pijnreductie door vitamine D-suppletie (50.000 i.e. orale vitamine D3 per week gedurende twaalf weken) vindt plaats bij volwassenen met aspecifieke spier- en gewrichtspijn, zo blijkt uit Turks onderzoek. Bij alle deelnemers van het onderzoek was sprake van vitamine D tekort (25 – OH D3 < 25ng/mL).

Een bijkomstigheid van de vitamine D suppletie was bovendien een sterk verbeterde slaap, minder vermoeidheid en een groter welzijn (minder depressie en betere kwaliteit van leven)(Yilmaz, Salli, Cingoz, Kucuksen, & Ugurlu, 2016).

Vitamine D stilt de pijn via verschillende mechanismen: zo vergroot vitamine D-suppletie de spierkracht, beïnvloedt het spiercontractie en remt het ontstekingen. Suppletie van vitamine D is dus een eenvoudige en voordelige manier om niet-specifieke- musculoskeletale pijn te beïnvloeden. Deze interventie is van bijzonder belang voor niet-westerse immigranten in West-Europa. Zij zijn gevoelig voor vitamine D-deficiëntie en hebben bovendien ook vaker musculo-skeletale problemen dan blanke mensen.

Bron:
Yilmaz, R., Salli, A., Cingzos, H.T., Kucuksen, S., & Ugurlu, H. (2016). zie volgende link:
Efficacy of vitamin D replacement therapy on patients with chronic nonspecific widespread musculoskeletal pain with vitamin D deficiency.