Home » Hoofd index » Tips, Voeding en Vragen » Fibromyalgie en voeding » Vitamines en Voedingssupplementen » De waarheid over vitamines en voedingssupplementen

De waarheid over vitamines en voedingssupplementen

↵ Vorig level

De waarheid over vitamines en voedingssupplementen

Krijg je een betere weerstand door extra vitamines binnen te krijgen met supplementen? En zijn teveel vitamines schadelijk? De antwoorden op deze vragen zijn vaak onduidelijk. Toch slikt bijna de helft van de Nederlandse bevolking voedingssupplementen naast de dagelijkse voeding. Vitamine C en multivitaminen worden het meest gebruikt.
Deze aanvullende vitamines worden door de meeste Nederlanders gebruikt met het idee de weerstand te verbeteren, zonder precies te weten wat de samenstelling van het supplement betreft en doet. Ook welke vitamines zij precies nodig hebben en wat de eventuele schadelijke gevolgen van een te hoge dosis zijn, zijn vaak onbekend.

Waarom zou je supplementen slikken?
Een groot deel van de Nederlandse bevolking haalt de dagelijkse aanbevolen hoeveelheden van diverse vitaminen en mineralen niet. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM. Hiervoor zijn twee belangrijke redenen:

  1. De gemiddelde Nederlander haalt niet de aanbevolen hoeveelheid groente, fruit en vis.
  2. Onze (westerse) voeding bevat in veel gevallen onvoldoende vitaminen en mineralen.
Lees meer