Fibromyalgie en Magnesium

↵ Vorig level

Fibromyalgie en Magnesium

Uit een grootschalig onderzoek onder patiënten met Fibromyalgie bleek magnesium een populair voedingssupplement. De werking en exacte invloed van magnesium bij Fibromyalgie is nog onvoldoende onderzocht.

Magnesium
Magnesium is een mineraal dat nodig is voor de botopbouw, opbouw van lichaamseiwit, de overdracht van prikkels in spieren en in zenuwbanen en van belang voor het goed functioneren (strekken en samentrekken) van spieren, zoals de hartspier. Magnesium is nodig voor een goede werking van een groot aantal enzymen in de lichaamscellen heeft een belangrijke rol in het metabolisme oftewel enzymreacties. In de botten zorgt magnesium ervoor dat calcium zich in het bot inbouwt. Dat je calcium nodig hebt voor goede beenderen wist je ongetwijfeld al, maar magnesium is op dat gebied even vitaal als calcium. De twee werken zelfs nauw samen. Zo zorgt magnesium ervoor dat het bot minder broos is en dat het calcium beter opneemt.


Behalve je botten kunnen ook je spieren niet zonder de vereiste hoeveelheid magnesium. Zo draagt magnesium bij tot het spannen / ontspannen van de spieren, waardoor verkramping tegengegaan wordt. Je spieren (zelfs je hartspier) worden sterk en soepel. Bij je mentale welzijn speelt magnesium eveneens een rol. Het wordt niet voor niets een natuurlijk anti-stressmiddel genoemd: omdat magnesium een kalmerende werking heeft op het zenuwstelsel, zorgt het ervoor dat je stress de baas bent. Bovendien geeft magnesium je een energie boost waardoor je vrolijker door het leven gaat.

Magnesiumtekort

Een tekort aan magnesium komt niet snel voor. Magnesium zit namelijk in veel voedingsmiddelen. Een tekort aan magnesium kan zich uiten in nachtelijke krampen in kuiten, voeten of rug, prikkeling in handen en voeten of PMS. Maar ook angst, depressie, een opgezwollen onderbuik, een sterke drang naar zoet of een grote eetlust, slapeloosheid en vochtretentie kunnen wijzen op een magnesiumgebrek. Door het bereiden van voedsel wordt een groot deel van het mineraal inactief. Door stress, vermoeidheid en emotionele druk is de echte behoefte aan magnesium groter dan normaal wordt aangenomen. Onderstaand een tabel met de dagelijkse aanbeveling van magnesium.

 

Categorie/leeftijd Dagelijkse aanbevelingen van magnesium (milligram)
Kinderen
6-11 maanden 80
1-2 jaar 85
2-5 jaar 120
6-9 jaar 200
Mannen
9-13 jaar 280
14-18 jaar 350
19-50 jaar 350
50-70 jaar 350
> 70 jaar 350
Vrouwen
9-13 jaar 280
14-18 jaar 280
19-50 jaar 280
50-70 jaar 280
> 70 jaar 280
Zwangere vrouwen 280
Vrouwen die borstvoeding geven 280

 

Een magnesiumtekort is te herkennen aan:

  • algehele lusteloosheid of vermoeidheid
  • spierkrampen
  • hartritmestoornissen in extreme gevallen

Het is moeilijk vast te stellen of een magnesiumtekort de oorzaak is van deze verschijnselen. Stress kan bijvoorbeeld ook de oorzaak zijn.

Aan te raden vormen
Uit positieve ervaringen van andere mensen tezamen met enkele onderzoeken zijn de volgende vormen het best opneembaar en dus aan te raden:

  • Citraat
  • Glycanaat
  • Chloride
  • Lactaat
  • Malaat

Er wordt beweerd dat magnesium i.c.m. met appelzuur (malic acid) de Fibromyalgie symptomen zoals vermoeidheid en spierpijn sterk kunnen verminderen. Houd er wel rekening mee dat het weken kan duren voordat je hier iets van merkt. Dit kan echter door iedereen anders worden ervaren.

Absoluut vermijden
Er zijn een aantal vormen waar je op moet letten. Sowieso kun je er meestal vanuit gaan dat wanneer de vorm niet word vermeld dat het een goedkope vorm betreft. De goedkoopste (en daarbij ook niet aan te raden) vorm is magnesiumoxide. Dit betreft een laxeermiddel en dient dan ook te worden ontweken. Ook glutamaat en aspartaat dienen vermeden te worden. Dit betreffen giftige vormen en hebben tevens ook een laxerende werking. De vormen stearaat en carbonaat werken niet. Wanneer er magnesium stearaat in zit, dan is dit geen vorm die opgenomen wordt, laat staan werkzaam. Deze vorm wordt in de fabricage gebruikt om beter door de betreffende machines te glippen.

Te veel magnesium
Een overschot aan magnesium ontstaat alleen bij gebruik van tabletten waarin magnesium zit, magnesiumzouten of mineraalwater waarin veel magnesium zit. Bij meer dan 250 milligram magnesium per dag extra, dus zonder de magnesium in je eten, kunnen darmklachten zoals diarree ontstaan.

Wanneer je langere tijd kampt met teveel magnesium in je bloed, kun je te maken krijgen met magnesiumintoxicatie (vergiftiging). Hoewel dit dus weinig voorkomt, kunnen de hiermee gepaard gaande klachten variëren van licht tot ernstig. In de meeste gevallen van teveel magnesium, betreffen de klachten ‘slechts’ wat diarree en/of buikpijn. Wanneer men langdurig een te hoge dosis magnesium in het bloed heeft kan dit leiden tot meer dorst, opvliegers en onderkoeling. Ook zweten en lage bloeddruk kunnen voorkomen. In het ergste, uitzonderlijke geval, kan een chronisch overschot van magnesium leiden tot een hartstilstand.

Hoe kan ik een overdosis magnesium voorkomen?
Wie een normaal voedingspatroon heeft, zal niet snel te maken krijgen met een overdosis magnesium. In dat licht hoef jij je dus geen zorgen te maken. Echter, wanneer je kampt met nierproblemen en/of hoge doseringen van een supplement of magnesiumhoudend mineraalwater inneemt, kunnen er problemen ontstaan. In dat geval is het soms moeilijk om te constateren dat het aan je magnesiumgehalte ligt. Immers, mensen met vorenvermelde fysieke problemen hebben vaak te maken met klachten die een overdosis maskeren.

Wat kan ik doen bij een magnesiumvergiftiging?
Indien er sprake is van een magnesiumvergiftiging, zal er via een injectie in de ader een zogenaamd calcium-gluconaat moeten worden toegediend. Een dergelijk vochtafdrijvend preparaat kan de nieren stimuleren extra magnesium uit te scheiden. In geval van ernstig nierfalen zal er dialyse moeten worden toegepast.

Bronnen:
www.magnesiumtekort.info
www.magnesiuminformatie.nl
www.voedingscentrum.nl
www.goedgezond.nl
Lees meer