Fibromyalgie en vitamines B6 en B12
Kort na de ontdekking van vitamine A kwamen onderzoekers een tweede voedingsstof met de eigenschappen van vitaminen tegen. Het kreeg de volgende letter – B – uit het alfabet mee. Toen vitamine C, vitamine D en vitamine E al een naam hadden gekregen, bleek vitamine B uit meerdere vitaminen te bestaan. Daarom kregen ze de cijfers 1 tot en met 13 mee. Later bleek dat sommigen daarvan toch niet de eigenschappen van een vitamine bezaten. Die vielen dus weer af. Dat is de reden, dat er van die vreemde gaten zijn ontstaan in de nummering van het vitamine B-complex.
Er zijn tegenwoordig heel verhalen de ronde over tekorten aan vitamines B6 en/of B12 die Fibromyalgie veroorzaken. Een groot probleem is dat bijna alle voedingssupplementen vrij verkrijgbaar zijn en daarom d oor iedereen naar willekeur kan worden gekocht en ingenomen. Vaak nemen mensen dit in zonder enig vorm van overleg met hun huisarts, niet wetende dat zelfs onschuldige voedingssupplementen een mogelijke wisselwerking kan hebben met andere supplementen en/of medicatie, waardoor men vaak alleen nog meer klachten krijgt.
Bij een vermoeden van Fibromyalgie is het daarom verstandig eerst een vitamine tekort uit te sluiten.
Houd in gedachten dat :
- het vaker voorkomt dat mensen met Fibromyalgie een vitamine tekort hebben.
- er vaker sprake is van vitamine B12 tekort
- veel van de symptomen die men kan krijgen door een tekort (maar net zo goed door een teveel) aan Vitamine B6 of B12 kunnen overlappen met sommige symptomen van Fibromyalgie.
- het gebleken is dat patiënten met Fibromyalgie nog wel eens afwijkende rode bloedcellen hebben, waardoor het zuurstoftransport verminderd. Ook dit is met vitamine B12 injecties vaak te verbeteren.
Ga nooit zonder dat er onderzoek is gedaan naar uw vitamine status (niveau) supplementen hiervoor nemen. Bespreek een vitamine supplement altijd eerst met uw arts wegens mogelijke wisselwerking met andere voedingssupplementen en/of medicatie!
Vitamine B6
Vitamine B6 (pyridoxine) maakt onderdeel uit van het vitamine B-complex. Vroeger dacht men dat er maar één vitamine B was. Later bleek vitamine B uit meerdere afzonderlijke vitamines te bestaan. B-vitamines zijn in water oplosbare vitamines.
Waar zit het in?
Goede bronnen van vitamine B6 zijn vlees, eieren, vis, graanproducten, aardappelen en peulvruchten. Groenten, melk en kaas bevatten vitamine B6 in kleinere hoeveelheden.
Wat is de functie van vitamine B6?
Net als alle andere leden van de vitamine B-complex familie helpt vitamine B6 om energie vrij te maken uit voeding. Het is dus van belang voor een goede energievoorziening van uw lichaam. Daarnaast is vitamine B6 belangrijk voor de weerstand, spijsvertering en de vorming van rode bloedcellen. Verder is deze voedingsstof nodig voor het goed functioneren van het zenuwstelsel en de opbouw en afbraak van aminozuren. Dit zijn de bouwstenen van eiwitten, waarmee alle cellen in uw lichaam zijn opgebouwd. Ook heeft vitamine B6 een regulerende werking op hormonen.
Vitamine B6 in uw voeding wordt door darmcellen omgezet in pyridoxal. Vervolgens wordt het in het bloed naar de lever getransporteerd. Daar wordt het omgezet in de biologisch actieve vorm pyridoxalfosfaat. In deze vorm voert vitamine B6 haar vele taken uit in uw lichaam.
Hoeveel vitamine B6 heb ik dagelijks nodig?
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine B6 is voor volwassen mannen en vrouwen (19-50 jaar) vastgesteld op 1,5 milligram. Dit komt overeen met zes sneetjes volkorenbrood. Voor vitamine B6 is een veilige bovengrens vastgesteld van 25 mg per dag. Deze hoeveelheid staat gelijk aan maar liefst 10 kilo aardappelen of 65 bananen.
Wat zijn de gevolgen van een teveel aan vitamine B6?
Hoge doseringen vitamine B6 kunnen leiden tot afwijkingen aan het zenuwstelsel. Daarnaast kan lichtgevoeligheid of een verslechtering van de geheugen- en denkprocessen optreden. Een teveel aan vitamine B6 is bijna onmogelijk. Om over de veilige bovengrens van 25 milligram te gaan, moet u 65 bananen of meer dan 10 kilo aardappelen eten.
Wat zijn de gevolgen van een tekort aan vitamine B6?
Bij zuigelingen leidt een tekort aan vitamine B6 tot verschijnselen als stuipen, overgeven en gewichtsverlies. Bij volwassenen zijn verschillende symptomen waargenomen, zoals ontstekingen van de tong en de huid, depressie, verwardheid, vermoeidheid en aandoeningen van het zenuwstelsel. Bloedarmoede, zenuwaandoeningen, vermoeidheid en verminderde weerstand kunnen wijzen op een langdurig gebrek aan deze vitamine in het lichaam.
Vitamine B12
Vitamine B12 (cobalamine) maakt onderdeel uit van het vitamine B-complex. Vitamine B12 voorkomt een bepaalde vorm van bloedarmoede. Het is ook van belang voor een goede weerstand. Daarnaast speelt het een rol bij de vorming van gezonde rode bloedcellen, zorgt het voor een goede werking van het zenuwstelsel en draagt het bij aan de energievoorziening. Verder speelt het een rol bij de stofwisseling van foliumzuur.
Waar zit het in?
Vitamine B12 komt alleen voor in voedingsmiddelen van dierlijke afkomst, zoals vlees en zuivel. Er zijn alternatieven voor mensen die geen koemelk drinken, zoals kokos, amandel- of sojamelk.
Hoeveel vitamine B12 heb ik nodig?
De Gezondheidsraad heeft de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine B12 voor volwassenen vastgesteld op 2,8 microgram per dag.
Wat zijn de gevolgen van een teveel aan vitamine B12?
Het lichaam kan bij een hoge inname zelf de opname van vitamine B12 uit de voeding beperken. Er zijn daarnaast geen nadelige effecten op het lichaam bekend van een hoge vitamine B12-inname.
Wat zijn de gevolgen van een tekort aan vitamine B12?
De meest voorkomende oorzaak van een vitamine B12 tekort is een verstoorde opname in het maag/darmkanaal. Ook mensen die gedurende een langere tijd helemaal geen dierlijke producten gebruiken, zoals veganisten, kunnen een vitamine B12-tekort ontwikkelen.
De verschijnselen van een tekort aan vitamine B12 treden vaak pas na jaren op, omdat het lichaam van deze vitamine een voorraad aanlegt. Een vitamine B12-tekort kan een tekort aan foliumzuur veroorzaken, omdat deze twee vitamines samenwerken. Een vitamine B12-tekort heeft een vorm van bloedarmoede tot gevolg, met symptomen als vermoeidheid, ademnood, angina pectoris (pijn op de borst) en een gebrek aan eetlust. Daarnaast kan een vitamine B12-tekort het zenuwstelsel aantasten. Vitamine B12 is mogelijk belangrijk voor de geheugen- en denkfuncties. Ouderen kunnen bijvoorbeeld als gevolg van een vitamine B12-tekort problemen krijgen met hun geheugen.