Informatie over vitamine B12

↵ Vorig level

Informatie over vitamine B12

Wat doet vitamine B12?
Vitamine B12 is, samen met vitamine B11 (Foliumzuur), nodig voor de vorming van rode bloedcellen en de synthese van het DNA. Vitamine B12 ondersteunt ook het functioneren van het centrale en perifere zenuwstelsel.
Het is interessant te onderzoeken hoe vitamine B12 precies werkt in het lichaam. Ik krijg regelmatig patiënten in de praktijk met een tekort aan vitamine B12. Zij hebben hier al jaren last van en krijgen steeds meer klachten.

Waar is vitamine B12 voor nodig?
Vitamine B12 is nodig voor:

  1. Normale celdeling en een goed functionerend immuunsysteem
  2. Een normale stofwisseling in de darm
  3. Het optimaal functioneren van de hersenen en alle zenuwen

Wat zijn de gevolgen van een vitamine B12-tekort?
Ad 1) Obstructie van de celdeling leidt tot verminderde aanmaak van het bloed, de huid en de slijmvliezen. Er kan bloedarmoede ontstaan (grote rode bloedcellen, macrocytose). Problemen in het immuunsysteem kunnen leiden tot een zwerende tong, aften, haaruitval, een verstoorde reuk en smaak en ontstekingen van maag en slokdarm.
Ad 2) Problemen met stofwisseling kunnen leiden diarree en verstoring van de vet- en eiwitstofwisseling. Symptomen zijn vermoeidheid, gebrek aan eetlust, daling van het lichaamsgewicht en een verhoogde slaapbehoefte.
Ad 3) Afbraak van de hersenen en het perifere zenuwstelsel kan leiden tot concentratie-en geheugenproblemen, psychische klachten zoals depressie en psychose, depersonalisatie, dementie en autisme, gevoelsstoornissen in handen en voeten, tintelingen en krachtsverlies. In 2% van de gevallen treedt door achteruitgang van de oogzenuw verminderd gezichtsvermogen op.

B12-gebrek kan ook leiden tot verstoring van de menstruatiecyclus.

Lees meer